Cristiano Ronaldo podepsal smlouvu se saúdskoarabským fotbalovým klubem Al Nassr za údajně rekordní plat

Fotbalová superhvězda Cristiano Ronaldo přestupuje do saúdskoarabského klubu Al Nassr, kde bude hrát do června 2025.

„Tvoří se historie,“ napsal klub Al Nassr FC v příspěvku na svém oficiálním účtu v angličtině na Twitteru.

„Je to podpis, který nejenže inspiruje náš klub k dosažení ještě větších úspěchů, ale také inspiruje naši ligu, náš národ a budoucí generace, chlapce a dívky, aby se stali nejlepší verzí sebe sama. Vítejte Cristiano ve svém novém domově AlNassrFC.“

Saúdský klub citoval Ronalda, který se „těší, až zažije novou fotbalovou ligu v jiné zemi“.

Sedmatřicetiletý kapitán portugalské reprezentace je volným hráčem poté, co po dramatických neshodách s některými členy vedení opustil významný britský klub Manchester United.

Zdroj: Getty Images

Zpráva o Ronaldově pátečním podpisu smlouvy následuje po měsících fám a spekulací, zda se připojí k některému saúdskému týmu, neboť nejeden z nich mu učinil nemalé nabídky v řádu stovek milionů dolarů.

V létě Ronaldo odmítl nabídku jiného saúdského klubu Al Hilal, který by mu na několik let zajistil smlouvu na zhruba 370 milionů dolarů. Tehdy se rozhodl zůstat v Manchesteru United s tím, že je tam spokojený.

Několik zdrojů uvádí, že Ronaldův plat v Al Nassru se po započtení obchodních smluv pohybuje kolem 200 milionů dolarů ročně, což by v případě potvrzení byl vůbec největší plat v historii tohoto sportu.

Prominentní fotbalový novinář Fabrizio Romano popsal smlouvu na Twitteru a označil ji za „největší plat v historii fotbalu“.

Ronaldo je ve svých 37 letech ve věku, kdy profesionální fotbalista běžně odchází do důchodu, takže si podpisem smlouvy prodlouží kariéru a získá za to výrazné finanční ohodnocení. Ronaldo si podle smlouvy v Manchesteru United vydělával neuvěřitelných 605 000 dolarů týdně. Je jedním z nejlépe placených sportovců v historii.

Zdroj: Getty Images

Smlouva s Al Nassrem údajně znamená, že Ronaldo bude brát více než 1 milion dolarů týdně.

Al Nassr, založený v Rijádu v roce 1955, je jedním z nejstarších saúdskoarabských fotbalových klubů a získal devět titulů v saúdské Premier League. Současným manažerem týmu je francouzský reprezentant Rudi Garcia, který má v životopise vedení špičkových evropských klubů jako Roma, Olympique de Marseille a Lille.

Saúdské kluby jsou známé svou schopností nabízet zahraničním hráčům vysoké výplaty, zejména v době, kdy toto na ropu bohaté a konzervativní království buduje sportovní, zábavní a další odvětví, aby přilákalo turisty, talenty a investice, které pomohou diverzifikovat jeho ekonomiku. Saúdská Arábie se uchází o pořádání mistrovství světa ve fotbale v roce 2030.

Ronaldo je nejlepším střelcem v historii profesionálního fotbalu, na konci roku 2022 měl na kontě celkem 819 gólů v kariéře. Neuvěřitelných 450 gólů nastřílel za španělský tým Real Madrid, 145 gólů ve 346 zápasech za Manchester United, 118 za portugalskou reprezentaci a 101 za italský klub Juventus.

Zdroj: Getty Images

K Ronaldovým fotbalovým úspěchům se přidává i jeho obrovská sledovanost na sociálních sítích, což má pro saúdské království, které se snaží na svou zemi upoutat více pozitivní pozornosti, pravděpodobně vysokou hodnotu. Ronaldo se stal prvním sportovcem, který v roce 2021 překonal hranici 500 milionů sledujících na Twitteru, Facebooku a Instagramu dohromady, a v současnosti má jen na Instagramu 525 milionů sledujících.

Ronaldo hrál na svém posledním mistrovství světa během turnaje v Kataru 2022 a vytvořil nový rekord jako první muž, který skóroval na pěti různých mistrovstvích světa FIFA, když dal vítězný gól proti Ghaně. Portugalský tým byl později z turnaje vyřazen Marokem.