Nejlepší akcie pro váš dřívější odchod do důchodu

Pokud si budujete své akciové portfolio především proto, abyste mohli dříve odejít do penze, je obzvlášť důležité mít pevnou ruku při vybírání jednotlivých titulů. Máme pro vás 4, možná trochu netradiční tipy.

Pokud si pro své portfolio rádi vybíráte jednotlivé dílčí akcie, je třeba hledat především ty společnosti, které jsou dlouhodobě spolehlivé. Jasně, kdekdo z nás si občas rád nakoupí nějakou tu akcii, která je značně spekulativního charakteru – na takových ale zřejmě nechcete budovat jádro svého portfolia.

Spolehlivé akcie můžeme definovat několika různými způsoby, ale ty nejlepší z nich (alespoň podle nás) poskytují kombinaci růstu, stability a příjmu. Zaprvé, chcete růst, protože vás čeká ještě více než několik desítek let let života (alespoň to vám přejeme) a nemůžete jen tak usnout na vavřínech. Potřebujete stále vidět nějaký růst.

Za druhé potřebujete stabilitu, protože si nemůžete dovolit nějakou strašlivou chybu, kvůli které byste přišli o velkou část svého portfolia kvůli laxnímu výběru.

A konečně, nejlepší dlouhodobé akciové tituly poskytují také určitý příjem, obvykle ve formě výplaty dividend.

Zdroj: Getty Images

Dividendové akcie jsou skvělé, protože za držení akcie dostáváte měsíční nebo čtvrtletní odměnu. Tyto zisky můžete vrhnout zpět do svého portfolia pro rychlejší růst (akumulace), nebo je můžete použít pro extra příjem (distribuce).

Všechny 4 akcie, které vám dnes v krátkosti představíme, získaly u našich analytiků vynikající hodnocení. A vy byste je v roce 2023 určitě neměli přehlížet. Tedy samozřejmě, pokud to s investováním a budováním kvalitního akciového portfolia myslíte opravdu vážně – a především dlouhodobě.

Eli Lilly (LLY)

Profil společnosti:

Eli Lilly and Company je americká farmaceutická společnost se sídlem v Indianapolis v Indianě a pobočkami v 18 zemích. Její výrobky se prodávají v přibližně 125 zemích světa. Společnost byla založena v roce 1876 plukovníkem Eli Lillym, farmaceutickým chemikem a veteránem americké občanské války, a byla pojmenována po něm.

Od roku 2022 je společnost Lilly známá svými léky na klinickou depresi Prozac (fluoxetin) (1986) a Cymbalta (duloxetin) (2004) a antipsychotickými léky Zyprexa (olanzapin) (1996), ačkoli jejími hlavními tahouny příjmů jsou léky na cukrovku Humalog (inzulin lispro) (1996) a Trulicity (dulaglutid) (2014). K úspěchům společnosti Lilly patří, že jako první začala masově vyrábět vakcínu proti dětské obrně, kterou vyvinul Jonas Salk, a inzulin. Byla vůbec jednou z prvních farmaceutických společností, která vyráběla lidský inzulin pomocí rekombinantní DNA, včetně přípravků Humulin (inzulinový lék), Humalog (inzulin lispro) a prvního schváleného biosimilárního inzulinového přípravku v USA, Basaglar (inzulin glargin).

V roce 2009 se společnost nicméně přiznala k nezákonnému uvádění přípravku Zyprexa na trh a souhlasila se zaplacením pokuty ve výši 1,415 miliardy dolarů, která zahrnovala pokutu ve výši 515 milionů dolarů, což byla vůbec největší pokuta v případě zdravotnictví a největší trestní pokuta pro jednotlivou korporaci, která kdy byla uložena v rámci trestního stíhání jakéhokoli druhu v USA v té době. V roce 2019 se společnost umístila na 123. místě v žebříčku Fortune 500. V žebříčku největších veřejných společností světa Forbes Global 2000 se umístila na 221. místě a v žebříčku nejlepších amerických zaměstnavatelů Forbes na 252. místě. Společnost Lilly je řádným členem Pharmaceutical Research and Manufacturers of America a Evropské federace farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA).

Akcie společnosti Eli Lilly (NYSE:LLY) již nyní vystřelily k pomyslným nebesům, jen za loňský rok firma vzrostla o 35 %. A když se aktuálně kalendář přehoupl do roku 2023, osobně očekáváme pokračování této trajektorie. Wall Street však v poslední době projevuje určitou opatrnost, protože farmaceutická společnost vydala pokyny pro rok 2023, které vyvolaly některé červené vlajky.

Zatímco analytici očekávali upravený zisk na akcii ve výši 9,16 USD (podle konsensuálních odhadů), LLY zveřejnila výhled v rozmezí 8,10 USD a 8,30 USD.

Zdroj: cnbc.com

Domníváme se, že společnost Eli Lilly bude mít v roce 2023 silné výsledky. Má solidní řadu léků, které by měly nadále zvyšovat zisky, včetně léku na cukrovku Mounjaro. Pokud se společnosti Eli Lilly podaří získat federální povolení pro lék Mounjaro, který se bude používat jako lék proti obezitě, mohla by společnost jen díky tomuto léku dosáhnout ročních tržeb ve výši 25 miliard USD. To dělá z LLY jednu z nejlepších akcií pro investory starší 50 let.

Akcie LLY v současnosti mají také dividendový výnos ve výši 1,2 %. To není sice žádná astronomická cifra, musíme si ale uvědomit, že společnost v současnosti opravdu ve velkém investuje do výzkumu a vývoje. A to by nás jako dlouhodobé investory mělo vždy zajímat mnohem více, než výše vyplácené dividendy.

Occidental Petroleum (OXY)

Profil společnosti:

Occidental Petroleum Corporation (často označovaná zkratkou Oxy podle svého obchodního symbolu a loga) je americká společnost zabývající se průzkumem uhlovodíků ve Spojených státech a na Blízkém východě a petrochemickou výrobou ve Spojených státech, Kanadě a Chile. Je organizována ve státě Delaware a sídlí v Houstonu. Společnost se v roce 2021 umístila na 183. místě v žebříčku Fortune 500 podle tržeb za rok 2020 a na 670. místě v žebříčku Forbes Global 2000 za rok 2021.

Ano, společnost Eli Lilly sice měla opravdu skvělý rok 2022, ale to není nic ve srovnání s Occidental Petroleum (NYSE:OXY), jejíž akcie v roce 2022 vyskočily o 130 %. Ale i kdyby ceny ropy nadále klesaly, je OXY jednou z nejlepších akcií pro investory nad 50 let na penzi.

To proto, že Occidental investuje miliardy dolarů do projektů, jako jsou biopaliva a zachycování oxidu uhličitého. Společnost Oxy má například v plánu odstranit z atmosféry až 1 milion tun oxidu uhličitého ročně, což by mohlo přinést obrovské peníze, protože svět konečně pochopil, že globální oteplování je realitou.

Zdroj: Getty Images

Jediné, co se na akciích OXY nelíbí, je nízký dividendový výnos, který činí méně než 1 %. Příští dividenda ve výši 13 centů na akcii bude vyplacena 17. ledna.

Tato společnost navíc patří k dlouhodobě oblíbeným titulům samotného Warrena Buffetta. O tom jsme psali už několikrát i my na Burzovním světě. A v současnosti najdeme na planetě Zemi jen stěží někoho, kdo toho ví o dlouhodobém investování tolik, jako právě legendární Věštec z Omahy.

Exxon Mobil (XOM)

Profil společnosti:

ExxonMobil Corporation (běžně zkráceně Exxon) je americká nadnárodní ropná a plynárenská společnost se sídlem v Irvingu v Texasu. Je největším přímým potomkem společnosti Standard Oil Johna D. Rockefellera a vznikla 30. listopadu 1999 spojením společností Exxon a Mobil, které jsou dnes vedle společnosti Esso používány jako maloobchodní značky pro čerpací stanice a navazující produkty. Společnost je vertikálně integrovaná v celém ropném a plynárenském průmyslu a v jejím rámci je také chemická divize, která vyrábí plasty, syntetický kaučuk a další chemické výrobky. Společnost ExxonMobil je registrována v New Jersey.

Nejstarším korporátním předchůdcem společnosti ExxonMobil byla společnost Vacuum Oil Company, ačkoli Standard Oil je jejím největším předchůdcem před jejím rozpadem. Subjekt dnes známý jako ExxonMobil vznikl ze společnosti Standard Oil Company of New Jersey (zkráceně Jersey Standard), což byla korporace, která fakticky kontrolovala celou společnost Standard Oil před jejím rozpadem. Společnost Jersey Standard se rozrůstala vedle dalšího potomka společnosti Standard Oil a jejího budoucího partnera pro fúzi, společnosti Standard Oil Company of New York (Socony), a to za rozsáhlého partnerství s těmito společnostmi, které se rozrostly spojením s různými třetími společnostmi, jako je Humble Oil (která se spojila se společností Jersey Standard) a Vacuum Oil (spojila se se společností Socony). Obě společnosti prošly v 60. a na počátku 70. let 20. století rebrandingem a v době fúze v roce 1999 byla společnost Jersey Standard známá jako Exxon a společnost Socony jako Mobil. Smlouva o fúzi mezi společnostmi Exxon a Mobil stanovila, že Exxon koupí Mobil a přejmenuje se na ExxonMobil, přičemž generální ředitel společnosti Mobil se stane místopředsedou představenstva společnosti.

Společnost Exxon Mobil (NYSE:XOM) vzrostla v roce 2022 o 78 % a svůj růst si udržela i v době, kdy cena ropy začala v druhé polovině roku klesat, což z ní činí jednu z nejlepších akcií pro investory na penzi starší 50 let s potenciálem raketového návratu.

Zdroj: Getty Images

Navzdory svému úspěchu však Exxon také upřeně hledí do budoucnosti, a to je pro investora do důchodu skvělé. Společnost tvrdí, že může do roku 2027 zdvojnásobit své zisky za rok 2019, pokud udrží kapitálové výdaje mezi 20 a 25 miliardami dolarů. Zvýšené zisky by použila na zpětný odkup akcií a dividendy.

Devon Energy (DVN)

Profil společnosti:

Devon Energy Corporation je energetická společnost zabývající se průzkumem uhlovodíků ve Spojených státech. Je registrována v Delaware a její hlavní sídlo se nachází v 50patrovém Devon Energy Center v Oklahoma City v Oklahomě. Její hlavní aktivity se odehrávají ve formaci Barnett Shale STACK v Oklahomě, v pánvi Delaware, ve skupině Eagle Ford a ve Skalistých horách.

Společnost se nachází na 520. místě žebříčku Fortune 500. V žebříčku Forbes Global 2000 se bohužel v současnosti nenachází.

K 31. prosinci 2021 měla společnost prokázané zásoby ve výši 1 625 milionů barelů ropného ekvivalentu (9,94×109 GJ), z čehož 44 % tvořila ropa, 27 % zkapalněný zemní plyn a 29 % zemní plyn.

Akcie společnosti Devon Energy (NYSE:DVN) vzrostly v roce 2022 o 38 %. Analytici sázejí na to, že si Devon tyto zisky nejen udrží, ale bude na nich dále stavět i v tomto roce.

Mnozí američtí analytici z Wall Street v současnosti dávají společnosti DVN konsenzuální cílovou cenu 79,48 USD, což znamená 30% růst.

Zisky za třetí čtvrtletí roku 2022 totiž ukázaly sílu společnosti. Tržby ve výši 5,43 miliardy USD a zisk na akcii ve výši 2,18 USD překonaly očekávání analytiků ve výši 4,79 miliardy USD a 2,13 USD.

Zdroj: Gettyimages

Společnost Devon má mamutí dividendový výnos 8,8 %, který však není tak konzistentní jako u společnosti Exxon. Devon kombinuje svou pravidelnou dividendu s doplňkovou platbou, která se odvíjí od výkonnosti společnosti – když se společnosti daří, dividenda se zvyšuje.

Pokud nastane období, kdy se společnosti nedaří, projeví se to i na dividendě. Nemůžete tedy počítat s tím, že dividenda roste každý rok, zatímco akcie jako Exxon mají 40 let po sobě jdoucího růstu dividendy.