Ve věku 93 let zemřela novinářka a multimilionářka Barbara Waltersová

V pátek zemřela Barbara Waltersová, která jako první žena v pořadu Today a první moderátorka večerního zpravodajství překonávala bariéry pro ženy a která se sama stávala moderátorkou rozhovorů s celebritami, čímž pomáhala stírat hranici mezi zpravodajstvím a zábavou. Bylo jí 93 let.

O její smrti informovala zpravodajská stanice ABC News, kde byla dlouholetou moderátorkou a tvůrkyní talk show „The View“. Její publicistka Cindi Bergerová v rozhovoru uvedla, že Barbara Waltersová zemřela ve svém domě na Manhattanu obklopena svými blízkými. Příčinu smrti neuvedla.

Barbara strávila před kamerou více než 50 let a až do svých 84 let vystupovala v pořadu „The View“. V individuálních rozhovorech byla nejznámější tím, že s jemnou naléhavostí pronikala do soukromí a citových stavů filmových hvězd, hlav států a dalších vysoce postavených osob.

Zdroj: Unsplash

Waltersová se poprvé prosadila v pořadu Today na stanici NBC, kde se začala pravidelně objevovat před kamerou v roce 1964; o deset let později byla oficiálně jmenována spolumoderátorkou. Její úspěch otevřel dveře budoucím moderátorkám, jako byly Jane Pauleyová, Katie Couricová a Diane Sawyerová.

Waltersová začala pracovat pro NBC jako scenáristka v roce 1961, kdy se stala symbolickou ženou v redakci pořadu Today. Když v roce 1976 odešla z NBC do ABC, aby se stala spolukomentátorkou večerních zpráv s Harrym Reasonerem, začala být známá jako „milionové dítě“ kvůli své pětileté smlouvě na 5 milionů dolarů.

Přesunem do moderátorského křesla se stala nejen nejvýznamnější novinářkou v historii televize, ale také nejlépe placenou moderátorkou zpráv, ať už se jednalo o ženu či muže, a její příchod znamenal určitou kulturní změnu: okamžik, kdy moderátoři zpráv začali být vnímáni méně jako neomylné autority a více jako celebrity.

Hvězdou se však stala především díky speciálním pořadům Barbary Waltersové, které z ní udělaly neúnavnou kronikářku bohatých, mocných a nechvalně proslulých. Díky těmto speciálům, které začaly v roce 1976, se Barbara stala stejně nebo téměř stejně slavnou jako lidé, s nimiž dělala rozhovory.

Zdroj: Unsplash

V době, kdy politici bývali zdrženliví a celebrity nevyzpytatelné, přemlouvala paní Waltersová krále, prezidenty a herecké idoly, aby odpovídali na překvapivě intimní otázky. Jimmyho Cartera se krátce po jeho vítězství v prezidentských volbách v roce 1976 zeptala, zda spí se svou ženou v oddělených postelích (nespali.) Indického premiéra Morardžiho Desaje se zeptala, zda je pravda, že pije vlastní moč pro léčebné účely. (Bylo to tak.)

Waltersová byla novinářskou celebritou, která se ve svých rolích vyžívala – jezdila na motorce se Sylvesterem Stallonem, tančila mambo s Patrickem Swayzem, jela s Fidelem Castrem na hlídkovém člunu. Byla to reportérka, která se ptala se bývalé stážistky v Bílém domě Moniky Lewinské – v rozhovoru, který přilákal asi 50 milionů diváků -, proč si nechala ty modré šaty, které figurovaly v sexuálním skandálu prezidenta Billa Clintona.

Během své kariéry vzbuzovala paní Waltersová pozornost – a hněv konkurence – tím, že se dvořila vysoké společnosti a pěstovala přátelství s vysoce postavenými úředníky. Jejími přáteli byli íránský šáh, Roy Cohn a Brooke Astorová. Byla jedinou televizní reportérkou na cestě prezidenta Richarda M. Nixona do Číny v roce 1972. Když v roce 1981 zemřel bývalý izraelský ministr zahraničí Moše Dajan, půjčila paní Waltersová jeho ženě Raquel černé šaty na pohřeb.

Zdroj: Unsplash

Seznam slavných osobností, které paní Waltersová přemluvila, aby s ní šly před kameru, je dlouhý. Patří na něj Michael Jackson, Katharine Hepburnová, monacká kněžna Grace a Barbra Streisandová. Vyzpovídala všechny americké prezidenty a první dámy od Richarda a Pat Nixonových po Baracka a Michelle Obamovy, stejně jako pana Trumpa a jeho ženu Melanii během jeho prezidentské kampaně; světové vůdce jako Margaret Thatcherovou, Borise N. Jelcina, Jásira Arafata a Muammara Kaddáfího; a slavné obžalované zločince jako Clause von Bülowa, Jean Harrisovou, Mikea Tysona, Marka Davida Chapmana a Erika a Lylea Menendezovy.

Její ctižádostivost a soutěživý duch nikdy nepolevily. Když v roce 2009 zemřel Michael Jackson, byla zrovna na dovolené ve Vietnamu a přes 8 000 kilometrů a mnoho časových pásem se dostala k Jacksonově rodině, aby mohla sedět u památníku v Los Angeles a moderovat speciální vzpomínkový pořad v pořadu „20/20“. I nadále se objevovala na stránkách bulváru, zejména když se v roce 2007 snažila zasáhnout do ostré hádky mezi svou kolegyní z pořadu „View“ Rosie O’Donnellovou a Donaldem J. Trumpem.

Na svém vrcholu byla Waltersová za to, že do zpravodajských pořadů vnesla šmrnc showbyznysu, extravagantně odměňována.

Zdroj: Unsplash

Paní Waltersová zakončila svou autobiografii zamyšlením a uvedla, že v době internetového zpravodajství, videí na mobilních telefonech a blogové žurnalistiky by bylo pro jednoho novináře obtížné dosáhnout takové kariéry, jakou měla ona. „Pokud jsem snad byla na vrcholu hry,“ napsala, „měla jsem také tu výhodu, že jsem byla ve hře dřív.“

Jaký byl čistý majetek Barbary Waltersové?

Čisté jmění bývalé moderátorky pořadu The View se podle údajů Celebrity Net Worth odhaduje na 170 milionů dolarů. Své úctyhodné jmění vydělala jako novinářka, televizní producentka, spisovatelka, scenáristka a další.

Jak Barbara Waltersová dosáhla svého čistého jmění?

Dá se říci, že většinu svého jmění Waltersová získala díky svému novinářskému úspěchu, ať už v přímém, nebo nepřímém smyslu. Koneckonců, její sláva a schopnosti nebyly levné. Navíc Waltersová měla spoustu času na to, aby své bohatství ještě zvýšila. Kromě toho stojí za zmínku také to, že byla velmi úspěšná jako autorka, což asi není překvapivé vzhledem k tomu, že se hodně věnovala psaní, když ještě začínala. Jmenujme alespoň jedno z jejích vydání: v roce 1970 napsala s pomocí ghost writera knihu, která měla pomoci lidem, jimž by prospělo zdokonalit své sociální dovednosti, a která byla vlastně rozšířením článku v časopise, který již napsala.

Zdroj: Unsplash

Zmíněná kniha se stala natolik úspěšnou, že se jí podařilo prodat statisíce výtisků. Něco, co zřejmě překvapilo i samotnou Waltersovou. Podobně napsala také autobiografii, která vyšla v roce 2008. I tato kniha byla velmi úspěšná, i když to bylo vzhledem k její slávě pravděpodobně menší překvapení.