Brazílie a Argentina jednají o kombinaci měn. Bude tenhle projekt úspěšný?

Argentina a Brazílie jsou v přípravné fázi obnovení diskusí o vytvoření společné měny pro finanční a obchodní transakce a oživení často diskutovaného plánu, který by čelil mnoha politickým a ekonomickým překážkám.

Dvě největší jihoamerické ekonomiky zvažují možnosti koordinace svých měn již několik desetiletí, často jako protiváhu vlivu dolaru v regionu. Přetrvávající makroekonomická nerovnováha obou zemí spolu s opakovanými politickými překážkami, které této myšlence brání, však vedly jen k malému praktickému pokroku.

V předvečer pondělního setkání v Buenos Aires napsali brazilský Luiz Inacio Lula da Silva a argentinský Alberto Fernandez společný článek do argentinských novin Perfil, v němž poznamenali, že sdílení jejich měn by mohlo pomoci posílit regionální obchod.

„Máme v úmyslu překonat překážky naší výměny, zjednodušit a modernizovat pravidla a podpořit používání místních měn. Rozhodli jsme se také pokročit v diskusi o společné jihoamerické měně, kterou by bylo možné používat pro finanční a obchodní transakce, čímž by se snížily provozní náklady a naše vnější zranitelnost,“ uvádí se v prohlášení.

Inflace a výdaje

Zdroj: Currency.com

Nejnovější návrh přichází v době, kdy Argentina bojuje s nejvyšší inflací za více než tři desetiletí a kdy mnoho rozvíjejících se trhů hledá alternativy k silnému americkému dolaru. Brazilská ekonomika by měla v letošním roce vykázat slabý růst, zatímco nová Lulova vláda plánuje výrazně zvýšit veřejné výdaje, aby splnila své předvolební sliby.

Podle brazilského vládního úředníka jednání iniciovala Argentina. Jsou ve velmi rané fázi a není stanoven žádný termín jejich dokončení, uvedl úředník, který si nepřál být jmenován, protože jednání nejsou veřejná.

Mluvčí argentinského prezidenta na žádost o komentář pro agenturu Bloomberg, zaslanou mimo pracovní dobu okamžitě neodpověděla.

Brazilský ministr financí Fernando Haddad novinářům v Buenos Aires řekl, že Argentina se snaží „podpořit obchod, který velmi klesá“. Jednou z uvažovaných myšlenek je společná měna pro finanční a obchodní transakce.

„Analyzujeme mnoho možností,“ řekl Haddad. „Něco, co nám umožní zvýšit obchod, protože Argentina je jednou ze zemí, která nakupuje průmyslové zboží z Brazílie, a náš vývoz sem klesá.“

V rozhovoru pro Financial Times zveřejněném v sobotu argentinský ministr hospodářství Sergio Massa uvedl, že Brazílie a Argentina vyzvou další země Latinské Ameriky, aby se připojily, ale nechtěl vytvářet žádná „falešná očekávání“, protože obchodní integrace bude trvat dlouho.

Gaucho

Zdroj: Pixabay

V roce 1987 představitelé obou zemí oznámili vytvoření společné zúčtovací jednotky zvané gaucho, která bude sloužit k měření obchodu mezi zeměmi. Tato myšlenka nevyšla uprostřed neshod a kvůli vysoké volatilitě, která země ovlivňovala.

S podobnými problémy se potýkají i nyní. Argentina má roční inflaci téměř 100 % a koncem tohoto roku ji čekají prezidentské volby, zatímco v Brazílii je to 5,8 %. Významnou překážkou je také rychlé znehodnocování pesa vůči realu a autonomie brazilské centrální banky, která by se mohla proti iniciativě postavit.

V celosvětovém měřítku země hledají způsoby, jak obejít používání amerického dolaru, a snaží se prodávat větší část svého dluhu v místních měnách. Rusko přijalo zahraniční platby v rublech po sankcích v důsledku invaze na Ukrajinu a země v Asii se snaží více používat čínský jüan. Indie a Spojené arabské emiráty se snaží rozšířit obchod s neropnými produkty v rupiích.

Hospodářství Argentiny a Brazílie

Argentina a Brazílie jsou jihoamerické země s velkou ekonomikou. Argentinská ekonomika je tradičně založena na zemědělství, zejména na produkci hovězího masa a obilí, a na zpracovatelském průmyslu. V posledních letech se země potýká s vysokou inflací a velkým fiskálním deficitem.

Brazílie má rozmanitou ekonomiku, která zahrnuje zemědělství, těžební průmysl, zpracovatelský průmysl a služby. Země je také významným vývozcem ropy a dalších přírodních zdrojů. V posledních letech Brazílie zaznamenala hospodářský růst, ale země se také potýká s vysokou mírou nerovnosti a chudoby.

Obě země byly v minulosti postiženy hospodářskými krizemi a snažily se udržet stabilitu svých měn a finančních systémů. Navzdory těmto problémům mají Argentina i Brazílie velké a rostoucí spotřebitelské trhy, což z nich činí atraktivní destinace pro zahraniční investice.