Rally Bitcoinu 2023 nabírá na síle, jelikož kryptoměna na krátkou dobu překonala hranici 23 000 dolarů

Bitcoin o víkendu dále rostl, protože obchodníci přijali zprávu o dalším bankrotu kryptoměny a uzavřeli sázky na „obrat“ Federálního rezervního systému ke snižování úrokových sazeb.

Podle údajů společnosti CoinGecko cena tokenu č. 1 poprvé od 19. srpna 2022 krátce překročila 23 000 dolarů. Od té doby mírně poklesla na 22 859,20 USD. Díky tomuto skoku vzrostl bitcoin od začátku ledna o téměř 39 %.

Ether, druhá největší digitální mince, se v sobotu vyšplhal až na 1 664,78 USD – poprvé od 7. listopadu 2022 překonal hranici 1 600 USD. Včera ráno stál ether 1 639,30 USD za kus.

Bitcoin zahájil rok 2023 pozitivně a investoři doufají ve zvrat v měnovém zpřísňování, které loni vyděsilo hráče na trhu.

Zdroj: Getty Images

Fed a další centrální banky začaly v roce 2022 snižovat úrokové sazby, což šokovalo držitele rizikových tříd aktiv, jako jsou akcie a digitální tokeny. Zejména veřejně kótované technologické akcie a soukromé start-upy podporované rizikovým kapitálem dostaly na frak, protože investoři hledali ochranu v aktivech vnímaných jako bezpečnější, jako jsou hotovost a dluhopisy.

Vzhledem k tomu, že inflace ve Spojených státech nyní vykazuje známky ochlazení, někteří hráči na trhu doufají, že centrální banky začnou zmírňovat tempo zvyšování sazeb, nebo je dokonce sníží. Ekonomové již dříve pro CNBC uvedli, že podle jejich předpovědí by ke snížení sazeb Fedu mohlo dojít již v letošním roce.

„Zdá se, že zpřísňování Fedu je lehčí a inflace méně riziková,“ uvedl v komentáři zaslaném e-mailem CNBC Charles Hayter, generální ředitel webu s kryptoměnovými daty CryptoCompare. „Existuje naděje, že ke zvyšování sazeb bude celosvětově přistupováno opatrněji.“

Fed pravděpodobně prozatím ponechá úrokové sazby na vysoké úrovni. Někteří představitelé banky však nedávno vyzvali ke snížení rozsahu čtvrtletního zvyšování sazeb, protože se obávají zpomalení ekonomické aktivity.

Podle Vijaye Ayyara, viceprezidenta pro firemní rozvoj a mezinárodní aktivity na kryptoměnové burze Luno, světová digitální měna bitcoin „stále více vypadá, že si sáhla na dno“.

Prodejci bitcoinu na krátko byli podle Ayyara zatlačeni náhlými pohyby cen směrem vzhůru. Prodej nakrátko je investiční strategie, při níž si obchodníci vypůjčí aktivum a poté ho prodají v naději, že jeho hodnota klesne.

Zdroj: Getty Images

Vymazání těchto krátkých pozic vyvolané rostoucí cenou bitcoinu přililo „olej do ohně“, řekl Ayyar, protože prodejci krátkých pozic jsou nuceni pokrýt své sázky zpětným nákupem vypůjčených bitcoinů, aby je uzavřeli.

Jaký kryptoměnový kolaps?
Nezdá se, že by investory výrazněji zneklidnily krachy předních kryptoměnových společností, pramenící z pádu listopadové insolvence burzy digitálních měn FTX.

Minulý týden se nejnovější obětí kryptoměnové krize stala úvěrová odnož newyorské kryptoinvestiční společnosti Genesis, která požádala o ochranu před bankrotem v „mega“ žádosti uvádějící souhrnné závazky v rozmezí od 1,2 miliardy do 11 miliard dolarů.

„Debakl Genesis se odehrává již delší dobu a pravděpodobně je již oceněn. Na druhou stranu FTX již měla značný dopad na mnoho investorů, na psychologii trhu a na ceny několika toxických aktiv,“ uvedl pro CNBC Mati Greenspan, zakladatel a generální ředitel poradenské společnosti Quantum Economics, která se zabývá kryptoměnami.

„Je však třeba poznamenat, že cena na samotný bitcoin je poměrně omezená, protože FTX neměla ve svých bilancích žádný.“

Bitcoin je navzdory nedávnému prudkému růstu stále přibližně 67 % pod svým historickým maximem.

Nejnovější propad kryptoměn se od minulých cyklů liší, a to z velké části díky roli, kterou hraje pákový efekt. Hlavní kryptoherci se zapletli do riskantních úvěrových praktik a nabízeli vysoké výnosy, o kterých nyní mnozí investoři tvrdí, že byly neudržitelné.

Zdroj: AF Photo

Začalo to v květnu pádem terraUSD – neboli UST – algoritmického stablecoinu, který měl být navázán jedna ku jedné na americký dolar. Neúspěch UST způsobil pád sesterského tokenu terraUSD luna a zasáhl společnosti s expozicí vůči oběma tokenům.

Three Arrows Capital, hedgeový fond s býčími názory na kryptoměny, se kvůli své expozici vůči terraUSD propadl do likvidace.

Poté přišel listopadový kolaps FTX, jedné z největších kryptoměnových burz na světě. Vedl ji Sam Bankman-Fried, manažer, který byl často středem pozornosti.

Pád FTX se nadále šíří napříč celým odvětvím kryptoměn. Od vrcholu kryptoboomu v listopadu 2021 byla z celkového kryptotrhu vymazána hodnota zhruba 2 bilionů dolarů, a to v hlubokém propadu známém jako „krypto zima“.

Jeden z analytiků varoval, že technické ukazatele naznačují, že by mohlo dojít k určitému stažení z nedávné rally tokenu.

Yuya Hasegawa, analytik kryptotrhu na japonské bitcoinové burze Bitbank, uvedl, že zatímco trendové ukazatele bitcoinu „obecně signalizují silný vzestupný trend“, jeho ukazatel relativní síly neboli RSI „se odchyluje od vzestupného pohybu ceny a začíná sklouzávat dolů, což není pro současný cenový trend dobré znamení“.

Zdroj: Getty Images

„Bitcoin by mohl otestovat své srpnové maximum a mít podporu na úrovni 20 000 ~ 21 000 USD, ale vzhledem k divergenci jeho RSI a několika velkým technologickým ziskům, které nás tento týden čekají, by mohl být docela nestabilní,“ uvedl Hagesawa v pondělní poznámce.

Nedávný nárůst ceny bitcoinu nicméně poskytl některým investorům naději, že ledy možná začínají tát.

Greenspan uvedl, že moment vzestupu bitcoinu je pro tuto kryptoměnu typický, protože investoři očekávají další takzvaný „halving“ – změnu v bitcoinové síti, která sníží odměny těžařům na polovinu. Někteří investoři ji považují za pozitivní pro cenu tokenu, protože stlačuje nabídku.

Příští halving se má uskutečnit někdy mezi březnem a květnem 2024.