Americký dolar se ustálil. Investoři se soustředí na rozhodnutí o sazbách BOC

Trhy zůstávají uprostřed týdne nerozhodné a investoři hledají další významný katalyzátor. Index amerického dolaru se po úterním neúspěšném pokusu o oživení drží poblíž úrovně 102,00 a výnos desetiletých amerických státních dluhopisů zůstává mírně pod 3,5 %. Futures na americké akciové indexy se mezitím obchodují v záporném teritoriu, což ukazuje na opatrnou náladu na trhu v dopoledních hodinách v Evropě. V evropském ekonomickém kalendáři budou zastoupeny průzkumy sentimentu IFO z Německa. Později během dne oznámí svá politická rozhodnutí Bank of Canada (BoC).

V úterý průzkumy S&P Global PMI ze Spojených států ukázaly, že ekonomická aktivita v soukromém sektoru na začátku ledna nadále klesala, když kompozitní PMI dosáhl hodnoty 46,6 bodu. V tiskové zprávě se uvádí, že „tempo růstu vstupních nákladů se v novém roce zrychlilo, což částečně souvisí s tlaky na růst mezd, které by mohly podnítit další agresivní zpřísňování politiky Fedu navzdory rostoucím rizikům recese,“ poznamenal Chris Williamson, hlavní podnikový ekonom společnosti S&P Global Market Intelligence. Tento komentář pomohl americkému dolaru překonat své konkurenty, ale pozdní oživení, jehož svědky byly hlavní indexy na Wall Street, ztížilo měně udržet si svou sílu.

Během středečního asijského obchodování údaje z Austrálie ukázaly, že index spotřebitelských cen (CPI) ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl ze 7,3 % na 7,8 %. Vzhledem k tomu, že tento údaj překonal tržní očekávání ve výši 7,5 %, účastníci trhu přehodnotili šance australské centrální banky (RBA). Měnový pár AUD/USD naopak získal na síle a naposledy se obchodoval na nejvyšší úrovni od poloviny srpna na úrovni 0,7110, přičemž na denní bázi vzrostl o téměř 1 %.

Novozélandský statistický úřad ve středu oznámil, že meziroční index spotřebitelských cen ve čtvrtém čtvrtletí zůstal stabilní na úrovni 7,2 %. Nový novozélandský premiér Chris Hipkins uvedl, že inflace zatěžuje rozpočty domácností, a dodal, že je třeba udělat více pro boj s vysokou inflací. Na rozdíl od AUD/USD nedokázal NZD/USD po údajích o inflaci nabrat býčí dynamiku a naposledy zaznamenal malé denní ztráty mírně pod úrovní 0,6500.

Novozélandský dolar mírně oslabuje po zveřejnění údajů o domácí spotřebitelské inflaci, které ukázaly, že celkový index spotřebitelských cen ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil na 1,4 % z předchozích 2,2 %. K tomu je třeba dodat, že meziroční míra inflace se dostala pod prognózu novozélandské centrální banky (RBNZ) ve výši 7,5 % a zůstala stabilní na úrovni 7,2 %. Údaje nutí investory snížit očekávání pro vrchol hotovostní sazby na Novém Zélandu z 5,5 % na 5 % a podněcují k určitým výprodejům kolem měnového páru NZD/USD.

NZD/USD (short) – Zdroj: Autochartist

USD/CAD v úterý uzavřel čtvrtý obchodní den v řadě v záporném teritoriu a na začátku středy pokračoval v poklesu směrem k úrovni 1,3350. Podle prognózy BoC zvýší svou základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 4,5 %.

USD/JPY se nadále obchoduje v poměrně úzkém pásmu nad 130,00, protože účastníci trhu se snaží zjistit, jak se bude utvářet měnová politika Bank of Japan (BoJ) po nástupu nového guvernéra. Eiji Maeda, bývalý výkonný ředitel BoJ, který měl během pandemie na starosti měnovou politiku, řekl agentuře Bloomberg, že je více než pravděpodobné, že BoJ podnikne kroky během prvních šesti měsíců působení nového guvernéra.

Americký dolar zůstává v defenzivě poblíž devítiměsíčního minima, což je naopak považováno za klíčový faktor, který působí jako protivítr pro měnový pár USD/JPY. Trhy se nyní zdají být přesvědčeny, že Fed zmírní svůj jestřábí postoj v souvislosti se známkami zmírnění inflačních tlaků, a počítají s menším únorovým zvýšením sazeb o 25 bazických bodů. To udržuje pod pokličkou nedávné oživení výnosů amerických státních dluhopisů a nadále zatěžuje zelenou bankovku.

EUR/USD se podařilo získat zpět svou trakci poté, co v úterý s prvotní reakcí na údaje o americkém PMI klesl k úrovni 1,0830. Naposledy se pár obchodoval v kladném teritoriu několik pipů nad úrovní 1,0900.

GBP/USD v úterý uzavřel druhý den po sobě v záporném teritoriu, ale neměl problém udržet se nad úrovní 1,2300. Přesto má tento pár na začátku středy potíže smazat své ztráty, protože trhy pozorně sledují politický vývoj ve Spojeném království.