O myšlence společné měny Brazílie a Argentiny – je to realita?

Prezidenti Brazílie a Argentiny zahájili diskusi o společné měně, ale jejich plány se nepodobají euru, které zcela nahradilo národní měny jako lira, frank a německá marka. Na stole je společná jednotka pro obchodní transakce, která je součástí širší strategie nedávno zvoleného Luize Inacia Luly da Silvy na podporu obchodu a obnovení tradičního vlivu Brazílie v regionu, který za jeho předchůdce Jaira Bolsonara poklesl. Lulovy plány však přicházejí v obtížné době, kdy je stávající obchodní blok Mercosur vystaven zkoušce ze strany jednoho ze zakládajících partnerů, kdy se vedou debaty o rostoucím vlivu Číny v Jižní Americe a kdy se v regionu šíří politické napětí.

O čem Brazílie a Argentina jednají?

Lula a argentinský prezident Alberto Fernandez oznámili svůj záměr jednat o „společné jihoamerické měně“ v otevřeném dopise, který byl minulý víkend zveřejněn v argentinských novinách. Jednotka by se používala „pro finanční a komerční obchod s cílem snížit provozní náklady a snížit naši vnější zranitelnost“ vůči dolaru, napsali. Oznámení přišlo uprostřed summitu Společenství latinskoamerických a karibských států. Ministři financí obou zemí na něm upřesnili, že uvažují o „společném platebním prostředku“, který by nenahradil jejich vlastní domácí měny. Další obchodní partneři, jako je Uruguay a Paraguay, by se mohli připojit.

Jak by to fungovalo?

Zdroj: Shutterstock

Očekává se, že pracovní skupina s představiteli Brazílie a Argentiny zahájí diskuse o společné jednotce, kterou by bylo možné používat k vypořádání obchodních transakcí bez závislosti na dolaru. Je to součást širšího plánu na zjednodušení obchodu mezi brazilskými vývozci a argentinskými dovozci, kteří mají kvůli kapitálovým kontrolám problém s přístupem k americkým dolarům. Pod brazilským ministerstvem financí bude fungovat fond, který bude společně s veřejnými a soukromými bankami nabízet záruky v těchto transakcích.

Jak funguje zúčtovací jednotka v obchodě?

Žádné podrobnosti o konkrétních plánech nebyly zveřejněny, ale zde je obecný obrázek: V současné době je pro obchodní transakci mezi oběma zeměmi jako cenová reference vyžadován americký dolar. To znamená, že k zaplacení argentinského zboží vyváženého z Brazílie musí dovozce nejprve přepočítat cenu z brazilských realů na dolary a prodávající pak tyto dolary převede na pesa. To nejenže přidává další krok, ale může to přinést větší volatilitu, pokud dolar kolísá vůči jedné z měn. Místo toho by se hodnota společné zúčtovací jednotky mohla stanovit vůči standardizovanému „koši“ měn, který by měl poskytnout představu o cenových úrovních v zúčastněných zemích. Tím by se výpočet ceny v měně dovážející země stal jednostupňovým, nikoli dvoustupňovým procesem, a mohl by snížit volatilitu tím, že by se směnný kurz navázal na rozsah cen – navíc by ke zprostředkování operace nebylo zapotřebí dolarů. Ve své koncepci by se společná jednotka podobala ECU, účetní měně používané jako měnová jednotka evropských zemí v letech 1979-1999 před zavedením eura.

Proč to nebylo provedeno již dříve?

Brazílie a Argentina po desetiletí zvažovaly možnosti koordinace svých měn, ale přetrvávající makroekonomické nerovnováhy a politická nestabilita v obou zemích znemožnily prosazení této myšlenky. V roce 1987 obě země vyhlásily „gaucho“, společnou zúčtovací jednotku pro měření obchodu mezi zeměmi. Uprostřed hyperinflace a zvýšeného znehodnocování měny se to nepodařilo. V nedávné době Bolsonaro rovněž navrhl společnou měnu, ale setkal se s nedůvěrou: jeho politické rozdíly s Fernandezovou způsobily, že se během svého působení v úřadu nikdy oficiálně nesešli. Seznam výzev nyní není krátký. Roční inflace v Argentině se při rychlém oslabování pesa přiblížila 100 %, zatímco v Brazílii se růst spotřebitelských cen přiblížil 5,9 % a úrokové sazby jsou na šestiletém maximu.

Jaký by byl přínos?

Představitelé obou vlád se domnívají, že společná obchodní jednotka by podpořila regionální obchod. Přesto většina ekonomů tuto myšlenku bagatelizuje jako „špatně načasovanou“ a „zdaleka ne pravděpodobnou“. Bývalý šéf chilské centrální banky José de Gregorio uvedl, že Brazílie posilováním vazeb s Argentinou, která se stále snaží získat zpět důvěryhodnost svých veřejných účtů, riskuje svou zdravou měnovou politiku.

Proč o to Lula usiluje?

Je to jeden z mnoha způsobů, jak se snaží obnovit roli Brazílie na mezinárodní scéně. Jedním z jeho prvních kroků po zvolení prezidentem byla účast na jednáních COP27 v Egyptě, kde nabídl, že v roce 2025 bude hostit klimatická jednání OSN. Ještě jako kandidátovi se mu podařilo zajistit vysoce postavená setkání s evropskými představiteli. Nyní, něco málo přes měsíc po nástupu do funkce, se zavazuje k posílení regionálního obchodu tím, že se znovu ujme křesla ve Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC), skupině 33 latinskoamerických zemí, která byla vytvořena s cílem nahradit vliv USA v regionu. Bolsonaro společenství opustil po ideologických neshodách s Kubou a Venezuelou. Přesto to nebude snadný úkol, protože jeden z nejstarších obchodních bloků v regionu, Mercosur, je vystaven zkoušce.

Co se ještě děje s obchodem v Jižní Americe?

Společný jižní trh, španělsky Mercosur, je jedním z nejstarších obchodních bloků v regionu, jehož zakládajícími členy jsou Argentina, Brazílie, Uruguay a Paraguay. Další země jako Chile a Bolívie jsou k bloku přidruženy, zatímco Venezuela zůstává pozastavena. Vznikl v 90. letech 20. století a sloužil jako prostředek k podpoře regionálního obchodu, i když ne bez konfliktů, neboť členové v době hospodářské krize často zaváděli cla na dovoz. Uruguay, jeden z nejmenších partnerů, loni jednostranně zahájila obchodní jednání s Čínou a požádala o připojení k Komplexní a progresivní dohodě o Transpacifickém partnerství. K tomuto kroku ji vedla frustrace z pomalého tempa, kterým Mercosur otevírá své ekonomiky a postupuje v uzavírání obchodních dohod, a to po desetiletí trvajících jednáních s Evropskou unií. Prezident Luis Lacalle Pou přislíbil setrvání v Mercosuru, ale prohlásil, že blok potřebuje modernizaci a stále se potýká s vnitřními obchodními překážkami.

Může Brazílie znovu získat své regionální postavení?

Po letech izolace během Bolsonarovy vlády se zdá, že mezinárodní společenství chce Brazílii přivítat zpět. Lula však bude muset překonat politické a hospodářské napětí, aby region znovu sjednotil. Kuba, Venezuela a Nikaragua zůstávají pro region horkým tématem, neboť uprchlíci překračují hranice, aby unikli ekonomické krizi, zatímco levicoví lídři se stále zdráhají odsoudit své režimy. Vedoucí představitelé jsou nyní také rozděleni v názoru na to, jak řešit rostoucí politickou nestabilitu v Peru. Pokud jde o ekonomiku, růst spotřebitelských cen se teprve nyní zmírňuje, hlavní centrální banky v regionu stabilně udržují dvouciferné úrokové sazby a očekává se, že růst se v letošním roce zpomalí. Kromě toho budou muset Lulovy plány na zvýšení regionálního obchodu překonat vliv Číny v regionu, který roste díky klíčovým infrastrukturním projektům.