Forexové trhy zůstávají relativně klidné na začátku týdne

V pondělí zůstávají trhy relativně klidné, protože investoři se přesouvají do pozadí, aby se připravili na rozhodující oznámení o politice centrálních bank v průběhu týdne. Po mírném oživení, jehož jsme byli svědky v druhé polovině minulého týdne, se dolarový index nadále pohybuje v úzkém kanálu kolem úrovně 102,00. Referenční výnos desetiletých amerických státních dluhopisů se drží stabilně blízko 3,5 % a futures na americké akciové indexy se v průběhu dne obchodují mírně níže. Později během seance se budou hledat nové impulsy v podobě údajů o podnikatelské a spotřebitelské náladě v eurozóně a údajů o hrubém domácím produktu (HDP) v Německu. V rámci amerického ekonomického programu bude zveřejněn průzkum Federální rezervní banky v Dallasu o výrobním sektoru v Texasu.

Údaje zveřejněné americkým Úřadem pro ekonomickou analýzu v pátek odhalily, že meziroční jádrový index cen výdajů na osobní spotřebu (PCE) v prosinci klesl na 4,4 % z listopadových 4,7 %. Tento údaj byl v souladu s očekáváním trhu a nevyvolal výraznější reakci trhu.

Mezitím šanghajský index Composite po dlouhé přestávce otevřel mírně výše a naposledy se držel v malých denních ziscích. Negativní zprávou je, že hongkongský index Hang Seng na denní bázi klesl o více než 2 %. Čínské Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nedávno uvedlo, že současná vlna nákazy virem COVID-19 se blíží ke konci, a dodalo, že během lunárních novoročních svátků nedošlo k výraznému nárůstu případů.

Měnový pár EUR/USD uzavřel předchozí týden prakticky beze změny mírně pod úrovní 1,0900. Ačkoli se pár v prvních hodinách asijské obchodní seance mírně zvýšil, jen obtížně získává směrovou dynamiku. Německá ekonomika by měla ve čtvrtém čtvrtletí vykázat anualizovaný růst ve výši 1,1 %.

Měnový pár GBP/USD se před víkendem snažil o rozhodující pohyb oběma směry a týden zakončil beze změny pod úrovní 1,2400. Na začátku evropské seance pár prodlužuje svůj boční výkyv. Britský ministr financí Jeremy Hunt při svém pátečním projevu uvedl, že nejlepším snížením daní by bylo „snížení inflace“.

GBP/USD (short) – Zdroj: Autochartist

USD/JPY během pondělního asijského obchodování prudce klesl směrem k úrovni 129,00, než se zotavil na oblast 129,50. Agentura Reuters již dříve informovala, že skupina akademiků a vedoucích pracovníků podniků vyzvala Bank of Japan (BoJ), aby se její 2% inflační cíl stal dlouhodobým cílem. Návrh údajně zahrnoval také potřebu, aby růst úrokových sazeb více odpovídal základním ekonomickým ukazatelům a normalizoval fungování japonského dluhopisového trhu. Mezitím „věřím, že je možné dosáhnout 2% inflačního cíle doprovázeného růstem mezd pokračováním současné uvolněné politiky,“ zopakoval dříve guvernér BoJ Haruhiko Kuroda.

Páru NZD/USD se na začátku evropské seance nedaří udržet kurz nad psychologickou rezistencí 0,6500.

Co se týče Nového Zélandu, investoři čekají na zveřejnění údajů o zaměstnanosti, které budou zveřejněny ve středu. Očekává se, že změna zaměstnanosti (4. čtvrtletí) klesne na 0,7 % z dříve zveřejněných 1,3 %. Zatímco míra nezaměstnanosti se očekává beze změny na úrovni 3,3 %. Novozélandské ekonomice se nedaří vytvářet významné pracovní příležitosti v podmínkách vyšších úrokových sazeb novozélandské centrální banky (RBNZ).

USD/INR vykazuje třídenní růstový trend kolem úrovně 81,70, protože obchodníci se připravují na klíčová data/události z Indie a USA během pondělí. Pod růst páru s indickou rupií (INR) se pravděpodobně podepsal také pesimismus, který obklopuje národní akcie v důsledku pohybu jednotlivých společností, a obavy z nepříznivého rozpočtu na fiskální rok 2023-24.

Indické akcie se propadly na tříměsíční minimum poté, co akcie skupiny Adani potopily trhy poté, co zpráva společnosti Hindenburg Research vyvolala 48miliardový propad akcií tohoto špičkového indického podniku. Nejen akciový propad, ale i pravděpodobný odliv zahraničních finančních prostředků v důsledku propadu způsobeného společností Adani zatěžuje indickou rupii (INR). Kupcům USD/INR dále svědčí i nedávno zpevněné ceny ropy, které se nabízely poblíž 79,50 USD.

EUR/USD (short) – Zdroj: Autochartist

Podle Quek Ser Leanga, stratéga pro trhy UOB Group, a Petera Chii, senior FX stratéga, by mohlo dojít ke zmírnění růstového impulsu AUD/USD při prolomení úrovně 0,7040.

24hodinový výhled: „Minulý pátek jsme zdůraznili, že „tlak na růst zeslábl a AUD pravděpodobně nebude dále postupovat“, a očekávali jsme, že AUD se bude „obchodovat v pásmu mezi 0,7085 a 0,7145″. Náš názor na obchodování v pásmu nebyl chybný, i když AUD se obchodoval v užším pásmu, než se očekávalo (0,7083/0,7130). Ukazatele momenta jsou většinou ploché a AUD by se mohl nadále obchodovat v rozpětí, pravděpodobně mezi 0,7075 a 0,7125.“