Hlavní téma jsou politická rozhodnutí Fedu a Powellova tisková konference

Únor začíná s velkým napětím, protože investoři sledují zveřejnění klíčových makroekonomických údajů a oznámení o politice amerického Federálního rezervního systému (Fed). Před čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky Eurostat zveřejní údaje o lednové inflaci. V rámci amerického ekonomického programu bude zveřejněna zpráva ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru a průzkum ISM PMI ve zpracovatelském průmyslu za leden. Poté, co Fed v 20:00 zveřejní programové prohlášení spolu s rozhodnutím o úrokových sazbách, předseda FOMC Jerome Powell přednese svůj komentář k politickému výhledu a od 20:30 bude odpovídat na otázky tisku.

Americký dolarový index zůstává na začátku středy v klidu poblíž 102,00 poté, co v úterý přerušil třídenní vítěznou sérii. Pozitivní změna, které jsme byli svědky v rizikovém sentimentu po údajích o indexu nákladů na zaměstnanost, který ve čtvrtém čtvrtletí rostl mírnějším tempem, než se očekávalo, ztížila americkému dolaru překonat své konkurenty v americké seanci. Mezitím výnosy referenčních desetiletých amerických státních dluhopisů ustoupily na 3,5 % a hlavní indexy na Wall Street zaznamenaly výrazné denní zisky. Vzhledem k tomu, že se investoři před významnými událostmi přesouvají do ústraní, futures na americké akciové indexy se dnes obchodují mírně níže.

Během asijských obchodních hodin údaje z Nového Zélandu odhalily, že míra nezaměstnanosti se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila na 3,4 % z 3,3 % ve třetím čtvrtletí. Ve stejném období dosáhla změna zaměstnanosti +0,2 %, což zaostalo za tržním očekáváním nárůstu o 0,3 %. NZD/USD se dostal pod medvědí tlak a klesl k 0,6400, než se v brzkých ranních hodinách v Evropě zotavil na 0,6450. Mezitím se Caixin PMI ve výrobním sektoru v Číně v lednu mírně zlepšil ze 49,2 na 49,2, ale výraznější reakci trhu nevyvolal.

NZD/USD (long) – Zdroj: Autochartist

Měnový pár AUD/USD navazuje na dobrý odraz z oblasti 0,6985 z předchozího dne, tedy z týdenního minima, a ve středu získává určitou návaznost. Spotové ceny se během ranní evropské seance vyšplhají do oblasti 0,7075, ačkoli jakýkoli následný pohyb vzhůru zůstane před rizikem klíčové události centrální banky spíše omezen.

Přesto by mírnější rizikový tón – znázorněný mírně negativním sentimentem kolem akciových trhů – mohl brzdit býky od agresivních sázek kolem australské měny citlivé na riziko. Proto je rozumné vyčkat na silné následné nákupy před potvrzením, že stažení páru AUD/USD z nejvyšší úrovně od června 2022 se vyčerpalo. Obchodníci nyní očekávají, že určitým impulsem budou makrodata z USA – zpráva ADP, ISM PMI ve zpracovatelském průmyslu a JOLTS o volných pracovních místech.

Měnový pár EUR/USD v úterý zaznamenal malé denní zisky, ale ztratil dynamiku oživení, než se dostal na 1,0900. Inflace v eurozóně, měřená harmonizovaným indexem spotřebitelských cen, se podle prognózy v lednu meziročně snížila na 9 % z prosincových 9,2 %.

GBP/USD v úterý uzavřel třetí obchodní den v řadě v záporném teritoriu a na začátku středy přešel do konsolidační fáze mírně nad úrovní 1,2300.

USD/JPY v úterý nedokázal udělat rozhodující pohyb ani jedním směrem a den uzavřel prakticky beze změny. Pár v polovině týdne prodlužuje své boční rozmělňování nad úrovní 130,00. Výrobní index PMI banky Jibun v Japonsku dosáhl v lednu podle očekávání 48,9 bodu.

Zdroj: Shutterstock

USD/CHF se během středečního rána drží na nižší úrovni poblíž 0,9160 po jasném prolomení předchozí klíčové linie podpory směrem dolů.

Poslední nečinnost páru švýcarské měny (CHF) by mohla souviset s opatrnou náladou trhu před zasedáním Federálního výboru pro volný trh (FOMC) o měnové politice.

Zdá se však, že medvědí signály MACD a obrat od 200bodového exponenciálního klouzavého průměru (EMA) se připojují k prolomení trendové linie a udržují prodejce v naději.

Přesto se zdá, že několikanásobná minima vyznačená během 18. až 20. ledna v blízkosti 0,9150-45 omezují bezprostřední pokles páru USD/CHF.

V návaznosti na to bude v centru pozornosti předchozí měsíční minimum a také roční dno poblíž 0,9085.

Je třeba poznamenat, že hranice 0,9100 by mohla pro obchodníky na páru působit jako další filtr směrem dolů, který by měli sledovat během oslabování za 0,9145, zatímco srpnové minimum z roku 2021 poblíž 0,9018 může být pro medvědy na USD/CHF výzvou za 0,9085.