Kryptoměny, které je třeba sledovat, když v americe klesá nezaměstnanost

Obavy z růstu sazeb opět poškodily blockchain a nejoblíbenější aktiva ze sektoru krypto.

Po silném začátku nového roku na trhu kryptoměn přišla připřekvapivě silná zpráva o pracovních místech a zaměstnanosti v USA v lednu, a mnoho lidí přehodnocuje dopředu měnové politiky, což má dopad na několik jednotlivých kryptoměn sledovat. Za normálních okolností představuje silný trh práce pozitivní výsledek. Znamená to však také, že více dolarů se bude půjde směnit za menší množství zboží. A to je přesně to, co Federální rezervní systém nechce vidět.

Centrální banka bohužel uzavřela dohodu s ďáblem. Aby Fed přežil nápor pandemie koronaviru, vlil do měnového systému likviditu. Nějakou dobu se okolnosti zdály být poněkud normální. Jakmile však rychlost peněz začala v roce 2022 zrychlovat, podobně prudce vzrostla i inflace. Následně snaha bankéřů zpomalit inflaci vyvolala značný tlak na kryptoměny, které je třeba sledovat, a další riziková aktiva.

Před zprávou o zaměstnanosti se okolnosti zdály být poněkud příznivé pro obrat agresivní měnové politiky. To však již nemusí platit. Investoři proto musí být pečliví, pokud jde o níže uvedené kryptoměny – a nejen o ně.

Bitcoin (BTC-USD)

Po bouřlivém nástupu do roku 2023 Bitcoin (BTC-USD) v posledních obchodních seancích viditelně utrpěl útlum. Nechápejte nás špatně – údaje z Google Finance odhalují, že od začátku roku do konce roku BTC získal téměř 38 % hodnoty. Je však také těžké ignorovat dopad, který na Bitcoin a další kryptoměny měla poslední zpráva o pracovních místech. Ve sledovaných pěti seancích se například BTC propadl o téměř 3 %.

Zdroj: Unsplash

Část důvodů, proč mohou být investoři vůči kryptoměnám obecně skoupí, se soustředí na samotnou strukturu trhu práce. Na jedné straně máme robustní prostředí, kde zdánlivě každý, kdo chce pracovat, může také práci získat. Technologický sektor však absorboval hlavní tíhu propouštění, ke kterému dochází. Tato dynamika bohužel poškozuje širší blockchainový ekosystém, protože méně lidí má lépe placenou práci.

V době psaní tohoto článku se Bitcoin nachází těsně pod úrovní 23 000 USD. Zajímavé je, že úroveň 24 000 USD působila jako silná rezistence, a to jak letos, tak i během pozdního léta loňského roku. V ideálním případě se BTC potřebuje dostat na úroveň 30 000 USD, aby vzbudil důvěru mezi býky. V opačném případě by mohli převzít vládu medvědi, což by byla pro kryptoměny špatná zpráva.

Ethereum (ETH-USD)

Dalším digitálním aktivem, které odstartovalo do roku 2023, je Ethereum (ETH-USD). U něj nyní investoři čekají na další vyjasnění. Opět nejde o to, že by se ETH v letošním roce dařilo špatně. Právě naopak, Google Finance odhaluje, že od lednového otvíráku Ethereum získalo 36 % tržní hodnoty. Nicméně ve sledovaných pěti seancích ETH v době psaní tohoto článku sklouzlo o přibližně 0,6 %.

Zdroj: Academy.binance

Na vině mohou být negativní implikace spojené se silnou zprávou o zaměstnanosti. Pro doplnění, podrobnosti ukázaly, že sektor volného času a pohostinství vedl růst pracovních příležitostí. Řečeno na rovinu, tato pracovní místa nepatří k těm, kde se dá volat dovnitř. Místo toho se musíte ukázat, což kryptoměnám vlastně škodí.

Představte si to takto: pracovníci nemohou obchodovat s kryptoměnami v zaměstnání, protože, znáte to, musí pracovat. V současné době se ETH obchoduje kousek nad úrovní 1 600 USD. Tento bod však v loňském roce kladl značný odpor. Nakonec, aby tato rally pokračovala, musí Ethereum minimálně znovu získat kontrolu nad 2 000 USD.

Tether (USDT-USD)

Při zachování všech ostatních podmínek představují stablecoiny jako Tether (USDT-USD) zanedbatelné tržní riziko. Jsou navázány na tvrdou měnu (v tomto případě americký dolar) v poměru jedna ku jedné, takže kamkoli se zelená bankovka vydá, Tether ji bude následovat. I když se tu a tam mohou objevit arbitrážní příležitosti, většinou platí, že co vidíte, to máte.

Zdroj: Pexels

Avšak právě to, co nevidíte, se může investorům neuvěřitelně prodražit. Údaje společnosti Coinopsy údajně odhalily, že do konce května loňského roku zkrachovalo nejméně 2421 kryptoměn. Ačkoli nejde o srovnání jablek s jablky, globální titulky se pozastavily nad implozí kdysi uznávaných platforem, jako je FTX. Aby bylo jasno, nenaznačuji, že Tether v dohledné době imploduje, pokud vůbec někdy. Není to však ani vyloučeno.

Dále, pokud se kryptoměny odtud neodrazí, měli by být investoři opatrní, aby nenesli v Tetheru příliš velké riziko. Koneckonců USDT nabízí obchodníkům pohodlí během býčích trhů. Za medvědích cyklů by bylo lepší držet bankovky Federálního rezervního systému.