ARK Invest: 7 slov, která vysvětlují, proč Wall Street nemůže vystát Cathie Wood

Cathie Woodová se v moři nediferencovaných manažerů fondů na Wall Street stala vybočující osobností.

Fond ARK Innovation ETF (NYSEARCA:ARKK) Cathie Woodové dosáhl nejlepšího výnosu ve své devítileté historii.

Lednový výnos 27,8 % byl pro tento fond, který se potýká s problémy, vítaným obratem. Od roku 2021 ETF ztratil přibližně 80 % své hodnoty. A díky tomu se některá z nejskandálnějších tvrzení paní Woodové zdála být o něco méně pobuřující.

Přiznám se, že jsem byl také dlouho skeptický vůči ARK Investu a jeho investičnímu přístupu. Historie této společnosti, která natahuje cílové ceny tak, aby vyhovovaly jejímu vyprávění… zdvojnásobování peněz ztrátových firem… a moje obecná ostražitost vůči čemukoli, co se zdá být jen vzdáleně populární… mě dlouho držela stranou od většiny akcií typu ARK. (Na střední škole jsem zjevně neudával trendy).

Zdroj: Getty Images

Přesto i moje konzervativní povaha bledne před opovržením, které Wall Street často vrhá na paní Woodovou a její ETF.

„Cathie Woodová postrádá důkladný přístup k pochopení nebo zmírnění rizik portfolií a místo toho se spoléhá na své instinkty,“ poznamenal stratég společnosti Morningstar Robby Greengold v poznámce pro investory. „Firma, která nemá žádné zaměstnance pro řízení rizik a vágně definované kontroly rizik, se na tuto problematiku dívá téměř výhradně optikou svého výzkumu akcií zdola nahoru.“

Přístup zdola nahoru má samozřejmě své přednosti. Strategie zaměřené na benchmark již dlouho pomáhají fondům od Berkshire Hathaway Warrena Buffetta (NYSE:BRK-A, NYSE:BRK-B) po Pershing Square Billa Ackmana překonávat výkonnost trhů. Akademické studie ukázaly, že specializované fondy mají tendenci překonávat „stínové indexové“ fondy, které sledují trhy.

Toto laserové zaměření je však dvousečná zbraň. A sedm slov z rozhovoru paní Woodové pro CNBC z 1. února tento problém vystihuje:

„Zaměřujeme se výhradně na převratné inovace.“

Výhradní zaměření na převratné inovace

Z komentáře paní Woodové vyplývá, že investuje do převratných společností bez ohledu na normy v odvětví ETF. To zahrnuje cenu, benchmarky a riziko.

Zvažte alternativu. Většina aktivně spravovaných ETF se dnes zaměřuje na překonávání trhu v rámci souboru rizikových omezení. A „trh“ je obvykle dobře definovaný benchmark (S&P 500, FTSE SmallCap Index, Dow Jones U.S. Airlines Index atd.).

To nutí manažera ukázat, že generuje „alfu“, a ne trávit den házením tužek do stropu. V opačném případě by bezohledný správce fondu mohl jednoduše dosáhnout výnosu 2× tím, že by prostředky zákazníků navýšil o 100 %. Nebo tvrdit, že si vede dobře, tím, že zpětně změní svůj benchmark na méně výkonný (tj. ekvivalent změny testové otázky tak, aby vyhovovala špatné odpovědi).

Zdroj: Getty Images

Místo toho zaměření paní Woodové na převratné inovace znamená, že společnost ARK Invest a její ETF ARKK nemá žádný jasný benchmark ani žádný mandát k riziku. Pokud za měsíc vzroste o 27,8 %… nebo o stejnou hodnotu klesne… stále to nic nevypovídá o procesu, který stojí za rozhodováním.

A vzhledem k její mimořádné popularitě mezi drobnými investory není divu, že do ní pronikla určitá míra profesionální závisti.

Oblasti, kde funguje fokus…

U některých strategií tento přístup založený na sedmi slovech funguje překvapivě dobře. ARK Genomics Revolution ETF (BATS:ARKG) – sázka společnosti na nově vznikající biotechnologické společnosti – ve svém mandátu vyniká. Biotechnologické startupy zřídkakdy vytvářejí příjmy, takže na fundamentálním ocenění záleží mnohem méně než na analýze trhu. I ti nejlepší biotechnologičtí analytici mají tendenci používat jako zástupce hodnoty biotechnologického podniku hloupé pojmy jako „velikost trhu“ a „míra rozšíření“. (Lze dokonce tvrdit, že podpora fondu paní Woodové těmto biotechnologickým „moonshotům“ usnadňuje získání většího kapitálu a dokončení klinických zkoušek).

Srovnávání je obzvláště složité také proto, že velké biotechnologie se od těch menších značně liší. Téměř třetina fondu iShares Biotechnology ETF (NASDAQ:IBB) je investována do společností Gilead Sciences (NASDAQ:GILD), Amgen (NASDAQ:AMGN), Regeneron (NASDAQ:REGN) a Vertex Pharmaceuticals (NASDAQ:VRTX) – čtyř firem, které vypadají spíše jako biotechnologické marketingové společnosti než jako výzkumné a vývojové společnosti.

Výběr biotechnologických vítězů vyžaduje také rozsáhlé znalosti o samotných lécích. Pokud 20 terapií využívajících určitou cestu selhalo v klinických testech, je nepravděpodobné, že 21. terapie bude lepší. Není žádným překvapením, že genomický fond ARK od svého založení po odečtení poplatků překonal širší biotechnologický trh o téměř 1 %, a to navzdory masivnímu krachu biotechnologických společností s nulovými příjmy.

…A kde ARK selhává

Přesto laserový přístup paní Woodové k „převratným technologiím“ znepokojuje mnoho investorů na Wall Street.

„Šestašedesátiletá Woodová je jako osamocená portfolio manažerka firmy zásadní,“ pokračuje Greengold o ARK Invest. „Riziko klíčové osoby ještě zhoršuje neschopnost firmy rozvíjet a udržet si talenty: Mnoho jejích analytiků odešlo a většina z devíti zbývajících nemá hluboké zkušenosti v oboru.“

Tento nedostatek se jasně projevuje při výběru akcií společnosti ARK. Devět z 1o nejlepších akcií jejího ETF ARK Next Generation Internet (NYSEARCA:ARKW) se nachází také v jejím vlajkovém ETF ARKK, což naznačuje nedostatek dobrých nápadů. A ARK Venture – soukromý/veřejný fond společnosti – také jmenuje paní Woodovou jako svou jedinou portfolio manažerku. Člověk se diví, že Woodová má čas spravovat sedm velmi odlišných portfolií.

Zdroj: Getty Images

Fondy také nedosahují lepších výsledků v širším měřítku. Od svého založení ARKK dosáhl ročního výnosu pouze 6,8 % ve srovnání s 10 % indexu S&P 500 a zhruba 14,4 % indexu Nasdaq, který je zaměřen na technologické trhy. A to je skutečnost, kterou tradiční peněžní manažeři využili k tomu, aby fondy ARKK zpanštěli.

„V komunitě profesionálních peněžních manažerů není nikdo hanlivější než Cathie Woodová,“ poznamenává výkonný redaktor Bloomberg Opinion Robert Burgess. „Její kritici kritizují Woodovou za to, že dělá velké sázky… Její ETF v roce 2020 dosáhl čelistního zisku kolem 150 %? To prý bylo spíše zásluhou okolností než schopností.“

Měli by investoři koupit ETF ARKK?

Manažerka fondu, která se narodila v Los Angeles, je podle vlastního vyjádření náhodnou celebritou.

„[Naše firma] sice měla sociální strategii, ale doufala jsem, že proslavím mladé lidi – analytiky, portfolio manažery, poradce, ne sebe,“ řekla loni na jedné akci britskému týdeníku The Observer. A závist je hmatatelná; ETF, který sází na fond paní Woodové (příznačně pojmenovaný SARK), spravuje aktiva v hodnotě téměř 300 milionů dolarů.

Přesto má paní Woodová a její sedmislovná strategie významné kvality. Především je to mimořádně konzistentní pohled na svět, který je pro investory srozumitelný.

„Existuje spousta ETF, ale tohle má jasné následovníky,“ řekl Chris Murphy, spolušéf derivátové strategie společnosti Susquehanna. „Je konzistentní. Drží se svého.“

Cenově agnostická strategie ARK z něj tak činí silný nástroj pro swingové obchodníky a hedgery, zejména pro ty, kteří hledají aktiva s vysokou betou. Podle údajů společnosti Thomson Reuters má ARKK silnou korelaci 0,85 s populárním fondem Invesco QQQ Trust (NASDAQ:QQQ), přičemž jeho beta je téměř o 40 % vyšší. Pro obchodníky založené na kvantové analýze je to způsob, jak získat další pákový efekt, aniž by museli nakupovat na marži.

Jinými slovy, pokud jste zajištěný investor, který chce v dobrých časech posílit své portfolio, pak byl ETF ARKK vytvořen speciálně pro vás. Tento fond s „dlouhou dobou trvání“ má téměř zaručený růst, kdykoli Federální rezervní systém začne opět snižovat sazby, zatímco zaměření paní Woodové na kvalitnější měsíční výnosy poskytuje určitou ochranu na cestě dolů.

Pokud jste však běžný investor, pak ARKK není tou nejlepší volbou. Koncentrované portfolio paní Woodové znamená, že individuální investoři mohou napodobit velkou část jejího fondu v relativně malém počtu obchodů. A jeho nákladový poměr 0,75 % je o 50 % vyšší než u typického fondu. Není velkým překvapením, že žádný fond ARKK (kromě jejího genomického fondu) od svého založení významně nepřekonal trh.

Přesto bude mnoho drobných investorů ETF paní Woodové i nadále kupovat. Její závazek k „převratným inovacím“ je v rozporu se statusem quo tradičních řízených ETF. A to je pro mnohé dostatečný důvod, aby do něj vstoupili.