Bruce Willis trpí onemocněním mozku, o kterém jste nikdy neslyšeli. Jaký je odkaz legendárního herce?

Poté, co v březnu 2022 ukončil hereckou kariéru kvůli poruše řeči zvané afázie, byla 67letému Bruci Willisovi diagnostikována frontotemporální demence, oznámila ve čtvrtek jeho rodina. Pojďme se krátce ohlédnout za dědictvím tohoto famózního herce, jejž si oblíbil i nespočet diváků u nás v České republice.

„Od chvíle, kdy jsme na jaře 2022 oznámili Bruceovu diagnózu afázie, se jeho stav zhoršil,“ uvedla rodina Willisových ve svém oficiálním tiskovém prohlášení. „Bohužel problémy s komunikací jsou jen jedním z příznaků nemoci, se kterou se Bruce potýká. I když je to bolestivé, je úlevou, že konečně máme jasnou diagnózu.“

Frontotemporální demence neboli FTD je skupina onemocnění způsobených hromaděním tau a dalších proteinů ničících mozkové buňky v čelních (za čelem) nebo spánkových (za ušima) lalocích mozku. Podle britské organizace Alzheimer’s Research UK toto onemocnění obvykle postihuje lidi ve věku 45 až 64 let.

„FTD je nejčastější demencí u lidí mladších 60 let a může způsobovat problémy v komunikaci, jakož i změny v chování, osobnosti nebo pohybu,“ uvádí se v prohlášení Asociace pro frontotemporální degeneraci.

Podle amerického Národního institutu pro stárnutí žijí lidé s FTD obvykle šest až osm let. Dědičnost FTD se vyskytuje u 10 až 30 % případů. Kromě genetiky nejsou známy žádné další rizikové faktory, ačkoli vědci zkoumají, jakou roli mohou při vzniku onemocnění hrát štítná žláza a inzulín.

Zdroj: Unsplash

Jaké jsou typy FTD?

Protože příznaky začaly potížemi s mluvením, Bruce Willis by byl klasifikován jako pacient s typem FTD zvaným primární progresivní afázie, řekl Dr. Henry Paulson, profesor neurologie a ředitel Michiganského centra pro Alzheimerovu chorobu na Michiganské univerzitě.

„Afázie ve skutečnosti znamená problémy s jazykem, které se mohou lišit od problémů s hledáním slov až po porozumění tomu, co lidé říkají. Může k ní dojít v důsledku nádoru na mozku, mrtvice nebo progresivního neurodegenerativního onemocnění,“ řekl Paulson v rámci oficiálního prohlášení rodiny Willisových.

„Vzhledem k tomu, že jeho diagnóza zní frontotemporální demence, pan Willis má zjevně progresivní neurodegenerativní onemocnění, nikoliv mrtvici, nádor nebo jiné poškození mozku,“ dodal.

Existují dva další typy FTD. Behaviorální varianta frontotemporální demence neboli bvFTD je charakterizována změnami v exekutivních funkcích, myšlení a plánování.

Další typ postihuje motorické neurony a může se projevovat neschopností polykat, ztuhlými svaly a obtížemi při používání rukou nebo paží k „provedení pohybu navzdory normální síle, jako jsou potíže se zapínáním knoflíků nebo obsluhou malých spotřebičů“, uvádí National Institute on Aging.

Jaké jsou příznaky FTD?

Na začátku může být obtížné přesně určit, který typ FTD člověk má – nebo dokonce zda se jedná o FTD – protože příznaky a pořadí, v jakém se objevují, se mohou u jednotlivých osob lišit a závisí na tom, které části čelního nebo spánkového laloku jsou postiženy.

U behaviorální FTD mají lidé zřídka problémy s pamětí. Podle Národního institutu pro stárnutí mají spíše potíže s plánováním a posloupností myšlenek a s určováním priorit. Mohou opakovaně papouškovat stejnou činnost nebo slovo, ztrácet zájem o život a jednat impulzivně – říkat nevhodná slova nebo dělat věci, které by ostatní mohli vnímat jako trapné.

Při primární progresivní afázii (PPA) může mít člověk problémy s mluvením nebo porozuměním slovům nebo může mluvit nesrozumitelně. Časem může dojít k tomu, že nepoznává známé tváře a předměty. Někteří mohou oněmět.

„PPA může začínat obtížemi s prostým hledáním slov, takže lidé začnou používat jednodušší slova nebo obecnější slova pro věci, které si nedokážou zcela vybavit,“ řekl Paulson.

„To také patří ke stárnutí, ale když se řeč denně namáhá nebo se zhoršuje porozumění, je to znamení, že by potenciální pacientu měl navštívit lékaře a nechat se vyšetřit,“ řekl.

Poruchy motorického neuronu FTD nemusí mít vliv na paměť, poznávání, jazyk nebo chování, zejména zpočátku. Mezi primární příznaky může patřit neschopnost ovládat pohyby nebo problémy s rovnováhou a chůzí. Charakteristickým příznakem jedné z těchto poruch, progresivní supranukleární obrny, jsou potíže s pohledem dolů nebo s jinými pohyby očí.

Zdroj: Shutterstock

Jak se FTD diagnostikuje?

Pro diagnostiku poruch FTD provede neurolog pečlivé klinické vyšetření spojené s psychologickým testováním zaměřeným na vyhodnocení kognitivních schopností, uvedl Paulson.

Jak se FTD léčí?

Na rozdíl od Alzheimerovy choroby v současné době neexistuje žádná léčba, která by zpomalila progresi FTD. Lékaři se mohou pokusit zlepšit kvalitu života pacienta předepsáním léků na snížení agitovanosti, podrážděnosti nebo deprese.

Logoped může pomoci určit nejlepší strategie a nástroje pro pacienta s FTD, který má problémy s jazykovými schopnostmi. Fyzikální terapie nebo ergoterapie vedená lékařem specializujícím se na tyto poruchy může pomoci s pohybovými příznaky.

Dědictví herecké legendy

Bruce Willis se narodil 19. března 1955 v západoněmeckém Idar-Obersteinu. Jeho matka pochází z německého Kasselu a otec byl americký voják. Jeho otec byl svářeč, mistr mechanik a tovární dělník, zatímco matka pracovala v bance. Na střední škole měl problémy s řečí a mnoho jeho kamarádů si ho kvůli tomu dobíralo. Odešel žít do Penns Grove ve státě New Jersey.

Po střední škole pracoval jako hlídač v jaderné elektrárně. Pracoval také jako řidič v továrně DuPont a nějakou dobu se živil také jako soukromý detektiv. V roce 1973 získal diplom na Penns Grove High School. Poté pokračoval na Montclairské státní univerzitě, kde získal titul z dramatického programu. Později Bruce Willis zanechal vzdělávání a začal pracovat jako barman v New Yorku.

Je jedním z nejoblíbenějších herců v Hollywoodu. Proslavil se po účinkování v televizní komedii Měsíční svit. Jeho nejvýdělečnějším filmem byl Šestý smysl, vydělal zhruba 12 milionů dolarů, to byl největší úspěch v jeho životě. Za film dostal 14 milionů dolarů předem a také velký podíl z celkového výdělku.

Bruce Willis vydělává slušné částky za filmy, v nichž hraje, již od konce 80. let. V roce 1988 dostal za jeden film 5 milionů dolarů. Jen v roce 2000 si Bruce Willis vydělal asi 50 milionů dolarů.

Aktuální hodnota majetku Bruce Willise se odhaduje asi na 250 milionů amerických dolarů – tedy v přepočtu asi na 5,5 miliardy českých korun. V Bruceově případě nás velmi mrzí, že si za peníze zdraví nekoupíte… Legendě přejeme jen to nejlepší.