Odejde Warren Buffett do důchodu? Co hledat v jeho výročním dopise

Warren Buffett je inspirací pro všechny důchodce.

Za 27 let od doby, kdy dosáhl podle systému sociálního zabezpečení plného důchodového věku, překonaly akcie jeho společnosti Berkshire Hathaway (BRK.B) výkonnost indexu S&P 500 o 3,2 procentního bodu ročně. Tím předstihl téměř všechny ostatní manažery z Wall Street bez ohledu na jejich věk.

Buffett také umlčel kritiky z doby před rokem či dvěma, kteří ho tehdy prohlašovali za vyhořelého. Na vrcholu býčího trhu na začátku ledna 2022 byla klouzavá tříletá alfa společnosti Berkshire Hathaway na historickém minimu nebo blízko němu, a to na úrovni minus 12,3 anualizovaného procentního bodu – jak je vidět z přiloženého grafu. Od té doby se klouzavá tříletá alfa společnosti působivě odrazila ode dna a nyní je pevně v kladném sloupci.

Kromě toho, a to snad ani není třeba dodávat, Buffettova dlouhodobá bilance zůstává jednoduše vynikající. Za 58 kalendářních let do konce loňského roku překonaly akcie Berkshire Hathaway index S&P 500 o 10,0 anualizovaných procentních bodů (včetně dividend).

Přesto mám dobrou zprávu, že Buffett, kterému je v současné době 92 let, nebude v čele Berkshire Hathaway věčně. Protože jeho nedávné výsledky ukazují, že neztratil nadhled, mnozí investoři se obávají, že po jeho odchodu do důchodu akcie Berkshire Hathaway utrpí. Mnozí doufají, že využije příležitosti letošní výroční zprávy společnosti Berkshire Hathaway k tomu, aby projednal, kdy hodlá předat vedení společnosti svému vybranému nástupci Gregu Abelovi. (Společnost neuvedla, kdy zveřejní svou výroční zprávu; na dotaz nikdo bezprostředně neodpověděl).

Na jedné straně si myslím, že je jisté, že mnoho investorů, kteří se rozhodli na kolenou prodat své akcie Berkshire Hathaway, pokud by Buffett již nebyl v čele společnosti – zejména pokud by tato zpráva byla náhlá. Na druhou stranu si myslím, že takový prodej by nebyl oprávněný. Odvážní investoři by proto mohli chtít využít případného poklesu akcií Berkshire po Buffettově odstoupení jako příležitosti k dalšímu nákupu.

Důvodem, proč se domnívám, že Berkshire Hathaway může dosahovat stejně dobrých výsledků i poté, co Buffett již společnost nepovede, je, že byl objeven algoritmus pro výběr akcií, který při zpětném testování dosahoval stejně dobrých výsledků jako společnost. Než byl tento algoritmus objeven, zdálo se, že Buffettův střelecký přístup k výběru akcií je nevyzpytatelný, a proto ho nemůže zopakovat ani někdo tak schopný jako Abel.

Zdroj: Getty Images

Výzkumníci, kteří tento algoritmus objevili, jsou řediteli společnosti AQR Capital Management: Andrea Frazzini, David Kabiller a Lasse Pedersen. Jejich studie informující o tomto algoritmu vyšla v roce 2018 v časopise Financial Analysts Journal pod názvem „Buffett’s Alpha“. Ačkoli je jejich algoritmus složitý, upřednostňuje akcie s nízkým poměrem ceny k účetní hodnotě, vykazují podprůměrnou volatilitu a pocházejí od společností, jejichž zisky rostou nadprůměrným tempem a které vyplácejí významnou část svých zisků ve formě dividend.

Existence tohoto algoritmu naznačuje, že v budoucnu je velká pravděpodobnost, že se Abelovi bude dařit stejně dobře, jako by se dařilo Buffettovi, kdyby ještě řídil Berkshire Hathaway. Pro potvrzení vezměme v úvahu výkonnost od doby, kdy studie vědců začala poprvé kolovat v akademických kruzích, tedy od konce roku 2013 (v prosinci 2013 jsem o ní napsal sloupek do deníku The Wall Street Journal). V tomto sloupku jsem se konkrétně zmínil o podílovém fondu AQR, který se přesně řídí algoritmem výzkumníků – AQR Large Cap Defensive Style Fund (AUEIX). Od tohoto sloupku se tento fond velmi těsně vyrovnal Buffettově výkonnosti, když ročně získal 11,7 % oproti 11,6 % u Berkshire Hathaway.

Buffett a medvědí trhy
Dalším tématem, které byste měli sledovat v Buffettově výroční zprávě, jež bude brzy zveřejněna, je jeho názor na vyhlídky akciového trhu. To je samozřejmě zásadní otázka sama o sobě, ale zejména pro investory společnosti Berkshire Hathaway. To proto, že její akcie mají tendenci překonávat trh nejvíce během medvědích trhů.

Zdroj: Bloomberg

Viděli jste to na grafu výše: Buffettova tříletá alfa má tendenci trpět během dlouhých býčích trhů. Kromě toho, že na vrcholu býčího trhu na začátku roku 2022 byla výrazně záporná, byla Buffettova tříletá alfa dříve velmi záporná během nafukování internetové bubliny.

Tento vztah mezi medvědími trhy a Buffettovou alfou je ilustrací jeho nechvalně proslulé rady, že je třeba se bát, když jsou ostatní chamtiví, a být chamtivý, když se ostatní bojí. Bude zajímavé sledovat, zda si myslí, že medvědí trh v posledním roce posunul jeho kalkulace v tomto ohledu. Před rokem byl bázlivý, bude nyní chamtivý?