Trhy zůstávají před zveřejněním klíčových údajů z USA rozkolísané

Přestože se americkému dolaru podařilo ve čtvrtek udržet odolnost vůči svým hlavním soupeřům, zdá se, že v poslední obchodní den týdne ztratil býčí dynamiku. V americkém ekonomickém programu budou vedle údajů o osobních výdajích a osobních příjmech za únor zveřejněny údaje o indexu cen osobní spotřeby (PCE) amerického Úřadu pro ekonomickou analýzu (BEA), který je preferovaným ukazatelem inflace amerického Federálního rezervního systému. Účastníci trhu budou rovněž pozorně sledovat lednové údaje o prodejích nových domů a projevy FEDu.

BEA ve čtvrtek oznámila, že revidovala anualizovaný reálný růst hrubého domácího produktu (HDP) za čtvrté čtvrtletí z 2,9 % na 2,7 %. Pozitivní zprávou je, že týdenní počáteční žádosti o podporu v nezaměstnanosti zůstaly již šestý týden v řadě pod hranicí 200 000, což investorům připomíná napjaté podmínky na trhu práce. Index amerického dolaru (DXY) se po těchto údajích zvýšil, ale zlepšující se nálada na trhu, která se projevila výraznými zisky hlavních indexů na Wall Street, růst DXY omezila. Mezitím výnos benchmarkových desetiletých amerických státních dluhopisů ve čtvrtek ztratil téměř 1 % a na začátku pátku klesl pod 3,9 %.

Měnový pár EUR/USD zaznamenal ve čtvrtek malé ztráty. Na začátku evropské seance pár zůstává ve fázi konsolidace na úrovni kolem 1,0600. Údaje z Německa odhalily, že HDP se ve čtvrtém čtvrtletí mezičtvrtletně snížil o 0,4 % oproti původnímu odhadu -0,2 %.

Po určitých výkyvech během asijských obchodních hodin se USD/JPY v evropském dopoledni drží stabilně pod úrovní 135,00. Nastupující guvernér Bank of Japan (BoJ) Kazuo Ueda v pátek uvedl, že slabý japonský jen je dobrý pro vývoz, příjezdový cestovní ruch a některá odvětví služeb. Ueda však také připustil, že slabý jen negativně ovlivňuje domácnosti. „Pokud inflace pokročí směrem k 2% cíli, budeme muset normalizovat politiku,“ poznamenal dále Ueda.

GBP/USD ve čtvrtek uzavřel podruhé za sebou v záporném teritoriu, ale dokázal se udržet nad úrovní 1,2000. Na začátku pátku zůstává pár relativně klidný.

Technická analýza měnového páru EUR/USD (short v klesajícim kanálu) – Zdroj: Autochartist

Podle názoru ekonomů Commerzbank by silný růst a zdravá měnová politika měly v nadcházejících měsících podpořit indickou rupii (INR).

„Přísná měnová politika, očekávaný pokles inflace a silný růst by měly v nadcházejících měsících podpořit rupii.“

„Na konci roku 2023 očekáváme stabilní až nižší kurz USD/INR na úrovni 81,50.“

„Očekává se, že RBI v 1. pololetí 2023 dále zpřísní měnovou politiku o dalších 25-50 bb. Centrální banka předpokládá, že inflace v 1. čtvrtletí 2023 klesne pod 6 % a v roce 2023 se udrží na úrovni kolem 5 %.“

USD/CAD se pohybuje v blízkosti intradenního maxima, když odvrací ztráty z počátku dne a zároveň snižuje obrat z předchozího dne ze sedmitýdenního maxima na úrovni 1,3545, který nastal v páteční evropské seanci.

Přitom pár Loonie nedokáže ospravedlnit pevnější ceny hlavního kanadského vývozního artiklu, a to ropy WTI. Přesto černé zlato mezidenně roste o 0,65 % na 76,15 USD do doby tisku, čímž rozšiřuje odraz z předchozího dne z dvoutýdenního minima. Při sledování příčin se k připravenosti Číny napumpovat ekonomiku směrem k větší produkci přidávají v poslední době pevnější statistiky z USA a Evropy i dalších velkých ekonomik, které pohánějí ceny ropy.

Ve prospěch býků WTI navíc hovoří zprávy naznačující další geopolitické napětí kolem Ruska a Ukrajiny, stejně jako čínsko-americké tahanice.

Medvědi na EUR/GBP se po dvoudenní absenci vracejí, když kotace během úvodní hodiny páteční evropské seance oslabila z intradenního maxima na 0,8815.

Zdroj: Getty Images

Křížový měnový pár přitom slábne odrazem od nejnižších úrovní od 31. ledna a zároveň ustupuje od konvergence týdenní klesající trendové čáry a úrovně 61,8 % Fibonacciho retracementu z 19. ledna až 03. února směrem vzhůru, nejpozději do blízkosti 0,8820.

Sílu zpětným pohybům dodává pomalý ukazatel RSI (14) poblíž úrovně 50, jakož i předchozí prolomení linií podpory směrem dolů z konce ledna.

V důsledku toho jsou medvědi na měnovém páru EUR/GBP připraveni vrátit se k poslednímu korytu kolem 0,8780. Nicméně více úrovní vyznačených během konce ledna by mohlo následně vyzvat prodejce páru poblíž 0,8760.