Akcie Warrena Buffetta: Co se skrývá v portfoliu Berkshire Hathaway?

Akcie Warrena Buffetta je třeba sledovat, protože ačkoli se šéf Berkshire Hathaway (BRKB) drží vítězného investičního vzorce, neznamená to, že zůstane sedět na místě.

Ve volatilním čtvrtém čtvrtletí roku 2022 Buffett „nakoupil“ akcie společnosti Apple (AAPL) a získal dalších 333 856 akcií. Akcie AAPL jsou v portfoliu Berkshire s velkým podílem akcií Dow na prvním místě podle tržní hodnoty a na druhém místě podle počtu akcií.

Buffettova Berkshire rovněž přidala do společnosti Louisiana Pacific (LPX), výrobce stavebních výrobků a komponentů ze dřeva. Ve 4. čtvrtletí Berkshire rovněž posílila svou významnou pozici ve společnosti Paramount Global (PARA), jejíž streamovací služba Paramount+ je novým konkurentem společností Netflix, Disney+ a Amazon Prime Video. Konglomerát poprvé nakoupil akcie LPX ve 3. čtvrtletí 2022 a akcie PARA v 1. čtvrtletí 2022.

Mezitím Berkshire snížila svůj podíl ve společnosti Taiwan Semiconductor (TSM), a to jen čtvrt roku poté, co poprvé nakoupila akcie tohoto dodavatele čipů pro Apple. Taiwan Semi, známý také jako TSMC, je největším smluvním výrobcem čipů na světě.

Mezi dalšími klíčovými kroky ve čtvrtém čtvrtletí Berkshire ponechala svou stávající pozici ve společnosti Occidental Petroleum (OXY) beze změny. Snížila však podíl v ropné společnosti Chevron (CVX), jak vyplývá z posledního čtvrtletního hlášení 13F společnosti Berkshire, které bylo zveřejněno 14. února. V roce 2022, kdy ceny ropy prudce vzrostly, Berkshire zvýšila pozice v akciích OXY a CVX na vysoké úrovně.

Zdroj: Getty Images

V posledním čtvrtletí roku 2022 byl konglomerát velkým prodejcem bankovních akcií.

Mnoho svých největších a nejdéle držených pozic si však Berkshire ponechala stabilní. Kromě společnosti Apple mezi tyto podíly patří Bank of America (BAC) a Kraft Heinz (KHC), stejně jako Coca-Cola (KO) a American Express (AXP).

Buffett vlastní například akcie KO a AXP od prvního čtvrtletí roku 2001.

Nejlepší akcie Warrena Buffetta podle velikosti

Na konci roku 2022 bylo těchto 10 největších akcií Warrena Buffetta podle počtu akcií:

Bank of America (BAC), 1,01 mld.
Apple (AAPL), 895,1 milionu
Coca-Cola (KO), 400 milionu
Kraft Heinz (KHC), 325,6 milionu
Occidental Petroleum (OXY), 194,4 milionu
Chevron (CVX), 162,9 milionu
American Express (AXP), 151,6 milionu
Nu Holdings (NU), 107,1 milionu
HP (HPQ), 104,5 milionu
Paramount Global (PARA), 93,6 milionu

Investiční strategie Berkshire Hathaway
Buffett je známý jako investor typu „kup a drž“, který se drží akcií po léta nebo i desetiletí. V poslední době však dochází k velkému obratu.

Zdroj: Getty Images

V roce 2022 se Berkshire Hathaway zbavila společností Taiwan Semi, AbbVie (ABBV), Bristol Myers Squibb (BMY) a Royalty Pharma (RPRX), a to nedlouho poté, co je poprvé koupila.

V předchozím roce konglomerát opustil společnosti Biogen (BIIB), Merck (MRK), Teva Pharmaceuticals (TEVA) a odštěpenec společnosti Merck Organon (OGN), rovněž nedlouho po otevření podílů v těchto farmaceutických akciích.

V roce 2020 Berkshire koupila a poté rychle prodala společnosti Pfizer (PFE) a Barrick Gold (GOLD). Zbavila se také společnosti Costco (COST), stejně jako všech svých akcií leteckých společností v souvislosti s koronavirem, který zasáhl celosvětovou leteckou dopravu.

V roce 2019 Berkshire opustila výrobce sádrokartonových desek USG (USG), v roce 2018 IBM (IBM) a v roce 2017 General Electric (GE).

Nejlepší Buffettovy akcie mají tendenci být těmi, kterým rostou dividendy. Například akcie společnosti Coca-Cola, které Buffett začal shromažďovat v roce 1988 a které zvyšují dividendy již 61 let v řadě.

V letech 1965 až 2022 dosáhlo široce sledované portfolio Berkshire Hathaway 19,8% složeného ročního zisku, což je dvakrát více než index S&P 500 se započtením dividend.

Akcie Apple jsou podle hodnoty na prvním místě
Zatímco akcie Bank of America jsou podle počtu akcií Warrena Buffetta číslem 1, akcie Apple jsou v portfoliu Berkshire číslem 1 podle tržní hodnoty, která na konci roku 2022 dosáhne neuvěřitelné hodnoty 116,30 miliardy dolarů.

Akcie společnosti Apple tvoří téměř 42 % celkového akciového portfolia společnosti Berkshire, což je nárůst oproti 6 % na konci roku 2016. Má velký podíl na nárůstu hodnoty portfolia v tomto období.

Věštec z Omahy je významným institucionálním vlastníkem akcií společnosti AAPL, které by se díky silným ziskům, výnosům a hospodaření daly nazvat plakátovým dítětem akcií Warrena Buffetta.