Indonéská rupie se dostala na vrchol nejvýkonnějších asijských měn

Indonéská rupie se dostala na vrchol žebříčku asijských měn, ale její chvíle na výsluní může trvat jen krátce.

Rizika pro výhled se zvyšují, protože obchodníci přehodnocují, jak vysoko mohou jít americké sazby, a podpora ze strany bilance běžného účtu Indonésie slábne. To vše pravděpodobně poškodí rupii, která letos vůči dolaru posílila o více než 2 % a překonala všechny své regionální protějšky.

„Přetrvávající vyšší výnosy globálních dluhopisů budou pravděpodobně udržovat zvýšenou volatilitu mezi jednotlivými měnami, což není pro rupii pozitivní,“ uvedl Alvin Tan, vedoucí asijské devizové strategie ve společnosti RBC Capital Markets v Singapuru.

Rupie se dostává pod tlak, protože dolar posiluje a indonéské dluhopisy směřují k prvnímu měsíčnímu odlivu od října. Po rally poháněné sázkami na obrat americké politiky obchodníci snižují býčí sázky na rozvíjející se aktiva, protože Federální rezervní systém pokračuje ve své kampani zpřísňování.

Rupie v posledních dnech ztratila na dynamice. Poté, co v lednu zaznamenala největší měsíční zisk za téměř tři roky díky rekordnímu přebytku běžného účtu a přílivu dluhopisů, oslabila v únoru přibližně o 1,5 %.

USD/IDR – Zdroj: Tradingeconomics.com

Odliv dluhopisů zatěžuje měnu, přičemž zahraniční fondy prodaly v únoru indonéské státní cenné papíry v hodnotě téměř 400 milionů USD poté, co v předchozím měsíci do nich vložily 3,3 miliardy USD.

Kromě toho se zdá, že některé ekonomické faktory, které vedly k růstu rupie, se zmírní. Barclays Plc podle své poznámky předpokládá, že přebytek běžného účtu Indonésie se v roce 2023 změní na deficit ve výši 0,2 % hrubého domácího produktu a v roce 2024 na 0,8 %.

Indonéskou rupii vydává a reguluje Bank of Indonesia, centrální banka země. Banka byla založena v roce 1953 a je zodpovědná za provádění měnové politiky, udržování cenové stability a zajišťování stability finančního systému.

Hodnota indonéské rupie v průběhu času kolísala a byla ovlivňována různými faktory, jako je inflace, vládní politika a globální ekonomické podmínky. V 90. letech 20. století došlo k výraznému znehodnocení rupie v důsledku asijské finanční krize, což donutilo vládu provést ekonomické reformy ke stabilizaci měny.

V současné době je indonéská ekonomika největší v jihovýchodní Asii a je poháněna odvětvími, jako je zemědělství, zpracovatelský průmysl a služby. Indonésie je také významným vývozcem komodit, jako je uhlí, zemní plyn a palmový olej. Síla těchto odvětví má významný vliv na hodnotu rupie.

Pozastavení výše sazeb?

Zdroj: Getty Images

Měna také ztratila klíčový zdroj podpory poté, co Bank Indonesia tento měsíc ponechala svou základní úrokovou sazbu na uzdě, protože cenové tlaky se zmírnily. Investoři budou sledovat údaje o jádrové inflaci, které mají být zveřejněny ve středu, aby posoudili, zda cyklus zpřísňování sazeb centrální banky skončil.

Zatímco investoři čekají, zda repatriace dolarových zisků vývozců podpoří rupii, jejich pozornost se může obrátit jinam. Pokud indonéská měna oslabí, thajský baht a jihokorejský won pravděpodobně zakončí rok jako nejvýkonnější měny Asie díky pozitivnímu vlivu znovuotevření čínské ekonomiky, uvádí Tan z RBC.

Aby to bylo jisté, baht a won by musely překonat pomalý začátek, přičemž druhý jmenovaný v současnosti zaostává za všemi svými asijskými kolegy a první jmenovaný se nachází blízko dna výsledkové tabulky.

Zde jsou klíčová asijská ekonomická data, která mají být zveřejněna tento týden:

Pondělí 27. února: Austrálie: provozní zisk a zásoby podniků za 4. čtvrtletí, Nový Zéland: maloobchodní tržby za 4. čtvrtletí bez inflace,

Úterý 28. února: Maloobchodní tržby Austrálie a saldo běžného účtu platební bilance za 4. čtvrtletí a čistý vývoz, HDP Indie za 4. čtvrtletí a roční odhad na rok 2023, průmyslová výroba a maloobchodní tržby Japonska, podnikatelská důvěra Nového Zélandu, saldo běžného účtu platební bilance Thajska.

Středa 1. března: Austrálie CPI a HDP za 4. čtvrtletí, Indonésie CPI, Čína PMI, projev Nakagawy z BOJ, ceny domů na Novém Zélandu, obchodní bilance Jižní Koreje

Čtvrtek 2. března: Japonsko: kapitálové výdaje za 4. čtvrtletí a projev Takaty z BOJ, Austrálie: stavební povolení, Nový Zéland: obchodní podmínky, Jižní Korea: průmyslová výroba

Pátek 3. března: Čína Caixin PMI, Tokio CPI, Austrálie půjčky na bydlení, Nový Zéland spotřebitelská důvěra, Singapur maloobchodní tržby