Silnější ekonomické údaje z USA podporují sílu amerického dolaru

Dolar se v pondělí držel blízko sedmitýdenního maxima poté, co řada silných ekonomických údajů z USA posílila názor, že Federální rezervní systém bude muset dále a déle zvyšovat úrokové sazby.

Páteční údaje ukázaly, že spotřebitelské výdaje v USA v lednu výrazně vzrostly, zatímco inflace se zrychlila. Cenový index výdajů na osobní spotřebu, Fedem preferovaný ukazatel inflace, minulý měsíc vystřelil nahoru o 0,6 % poté, co v prosinci vzrostl o 0,2 %.

Dolarový index, který měří americkou měnu vůči šesti hlavním srovnatelným měnám, vzrostl o 0,038 % na 105,21, což je jen o málo méně než sedmitýdenní maximum 105,32, kterého dosáhl v pátek po zveřejnění údajů, které byly horší, než se očekávalo.

Index za únor vzrostl o 3 % a chystá se přerušit čtyřměsíční sérii ztrát, protože investoři upravují svá očekávání, že úrokové sazby v USA zůstanou vyšší po delší dobu.

Trh nyní odhaduje, že sazby dosáhnou v červenci vrcholu 5,4 % a zůstanou nad 5 % až do konce roku.

„Nacházíme se v poněkud nervózním prostředí,“ řekl Moh Siong Sim, měnový stratég Bank of Singapore, a dodal, že trh si není jistý budoucím tempem zvyšování úrokových sazeb Fedu.

„Zda (Fed) dokáže udržet zvýšení o 25 bazických bodů? Nebo budou nuceni znovu zrychlit tempo? Takže si myslím, že to jsou otázky, se kterými se trh potýká,“ řekl Sim.

EUR/USD (long) – Zdroj: Autochartist

„A v tuto chvíli neexistuje jasná odpověď.“

Tvůrci politiky Fedu v pátečním projevu neprosazovali návrat k loňskému skokovému zvyšování sazeb, což naznačuje, že centrální bankéři jsou prozatím spokojeni s postupným zpřísňováním navzdory známkám toho, že inflace se neochlazuje tak, jak doufali.

Fed počátkem tohoto měsíce zvýšil sazby o 25 bazických bodů a očekává se, že na zasedání 21.-22. března je zvýší stejným tempem, i když někteří analytici vidí možnost zvýšení o 50 bazických bodů, pokud inflace zůstane vysoká a růst silný.

„Nyní se domníváme, že je mnohem pravděpodobnější, že úředníci v březnu zvýší sazby o 50 bazických bodů, než náš dřívější předpoklad 25 bazických bodů,“ řekl Kevin Cummins (NYSE:CMI), hlavní ekonom NatWest Markets. „Šance, že FOMC zvýší o 50 bazických bodů, odhadujeme na přibližně 60 %.“

Trhy také zvýšily pravděpodobné nejvyšší sazby Evropské centrální banky a Bank of England.

Dvouletý výnos amerických státních dluhopisů, který se obvykle pohybuje v souladu s očekáváním úrokových sazeb, vzrostl o 3,4 bazického bodu na 4,839 %, což je jen o málo méně než tříměsíční maximum 4,840 %, kterého dosáhl v pátek.

Euro zůstalo beze změny a drželo se poblíž sedmitýdenního minima 1,0536 USD, kterého dosáhlo v pátek. Britská libra byla naposledy na úrovni 1,1943 USD, což je o 0,01 % méně než v noci.

GBP/USD (long) – Zdroj: Autochartist

Japonský jen posílil o 0,12 % na 136,29 za dolar, když předtím během seance klesl na více než dvouměsíční minimum 136,58.

Nastupující guvernér Bank of Japan Kazuo Ueda v pondělí prohlásil, že výhody současné měnové politiky banky převažují nad náklady, a zdůraznil, že je třeba udržet podporu ekonomiky země pomocí velmi nízkých úrokových sazeb.

Aussie se pohyboval o 0,25 % níže na úrovni 0,671 USD, když se dotkl téměř dvouměsíčního minima 0,6705 USD. Kiwi vůči zeleným bankovkám kleslo o 0,28 % na 0,614 USD.

Pár USD/CAD po pondělním propadu na úroveň pod 1,3600 přitahuje nákupy a během ranní evropské seance dosahuje nového denního maxima. Pár se aktuálně nachází v oblasti kolem 1,3625, i když zůstává pod nejvyšší úrovní od 6. ledna, které se dotkl v pátek.

Ceny ropy se v první den nového týdne setkávají s čerstvou nabídkou, která podle všeho oslabuje na komodity navázanou Loonie a poskytuje podporu páru USD/CAD. Obavy, že rychle rostoucí výpůjční náklady utlumí hospodářský růst a sníží poptávku po pohonných hmotách, zastiňují vyhlídky na nižší vývoz z Ruska. To zase nepomáhá cenám ropy navázat na dva dny starý oživující pohyb z téměř třítýdenního minima, kterého se dotkly minulý čtvrtek.

GBP/JPY zaznamenává mírné ztráty kolem 162,75-80, když snižuje zisky z předchozího dne kolem intradenního minima a míří k pondělnímu otevření v Londýně.