Tohle je podle Warrena Buffetta, který sám sebe označuje za „tak trochu investora“, jeho „tajná omáčka“

Po špatném týdnu, který byl pro index S&P 500 SPX nejhorší od prosince a Nasdaq Composite COMP, je na obzoru oživení akcií.

Také měsíc únor vypadá navzdory slibnému začátku roku jako ztrátový. To proto, že silné údaje a lepkavě vysoká inflace způsobují přehodnocování toho, jak vysoko Fed půjde se zvyšováním sazeb.

A protože analytici na Wall Street potemněli a v Morgan Stanley se mluví o zónách smrti pro investory, pár kapek moudrosti od jednoho z nejsledovanějších investorů na světě možná přišlo v pravý čas.

Ve výročním dopise Warrena Buffetta – zřejmě jednom z jeho nejkratších vůbec, který má 4 455 slov – akcionářům společnosti Berkshire Hathaway (BRK.A, BRK.B) hodil nám obyčejným smrtelníkům kost a věnoval trochu času tomu, co se mu nepovedlo.

„Za 58 let řízení Berkshire nebyla většina mých rozhodnutí o alokaci kapitálu lepší než taková, jaká byla. V některých případech jsem také špatné kroky zachraňoval díky velké dávce štěstí. (Vzpomínáte si, jak jsme unikli téměř katastrofám ve společnostech USAir a Salomon? Já určitě ano),“ řekl Buffett.

„Naše uspokojivé výsledky byly výsledkem asi tuctu skutečně dobrých rozhodnutí – to by bylo zhruba jedno za pět let – a někdy zapomenuté výhody, která přeje dlouhodobým investorům, jako je Berkshire,“ dodal.

Zdroj: Getty Images

Buffett se pak pustil do zásluh dlouhodobého investování a „tajné omáčky“, díky níž je konglomerát v tom, co dělá, docela dobrý. Hovořil o společnosti Coca-Cola (KO), která patří k jeho dlouhodobým držitelům, a poznamenal, že Berkshire v srpnu 1994 dokončila sedmiletý nákup těchto 400 milionů akcií.

„Celkové náklady činily 1,3 miliardy dolarů – tehdy u Berkshire velmi významná částka. Dividenda v hotovosti, kterou jsme od Coke (KO) v roce 1994 obdrželi, činila 75 milionů dolarů. Do roku 2022 se dividenda zvýšila na 704 milionů dolarů. K růstu docházelo každý rok, stejně jistě jako k narozeninám. Jediné, co jsme s Charliem [Mungerem] museli dělat, bylo vyplácet čtvrtletní šeky s dividendou společnosti Coke. Očekávali jsme, že tyto šeky s vysokou pravděpodobností porostou,“ řekl.

Buffett poznamenal, že jeho investice do Coca-Coly měla na konci roku 2022 hodnotu 25 miliard dolarů, zatímco American Express (AXP), jejíž roční dividendy vzrostly ze 41 na 302 milionů dolarů, měla nyní hodnotu 22 miliard dolarů. „Každý z těchto podílů nyní představuje zhruba 5 % čisté hodnoty Berkshire, což se podobá jeho váze před dlouhou dobou,“ uvedl.

Věštec z Omahy se pak zaměřil na to, co by se stalo, kdyby peníze vložil do podobného aktiva, které by si právě zachovalo svou původní hodnotu, řekněme 1,3 miliardy dolarů do „vysoce kvalitního třicetiletého dluhopisu“. Řekl, že by to znamenalo nezměněný roční příjem ve výši 80 milionů dolarů – pro Berkshire kapka v moři.

„Poučení pro investory: Plevel usychá ve významu, v jakém kvetou květiny. V průběhu času stačí několik vítězů, aby dokázali zázraky. A ano, pomáhá také začít brzy a dožít se devadesátky,“ řekl Buffett.

Investiční analytička společnosti eToro Callie Coxová na Twitteru uvedla, že investoři by měli věnovat pozornost skutečnosti, že pět nejvýznamnějších položek portfolia Berkshire drží v průměru 17 let. „Chcete být dalším Buffettem? Vydržte o něco déle,“ uvedla na Twitteru.

Zdroj: Unsplash

„Buffett se také hlasitě vyjadřuje o tom, že podle něj je čas konkurenční výhodou. Pro mnohé z nás je investování jako sázení dubu. Zaséváte semínka s vědomím, že klíčky uvidíte až za několik let, protože pěstování stromu vyžaduje čas. Jak vidíte, akciový trh je vzácným příkladem něčeho, co se s časem stává jistějším,“ napsala v příspěvku na blogu na začátku tohoto měsíce.

Ačkoli tento názor není v dnešní době nejjednodušší zastávat, Coxová poznamenala, že držitel hypotetického fondu S&P 500 bez poplatků by za jakékoli dvacetileté období od roku 1950 vydělal přibližně 7 % ročně, místo aby prodělával. „Spočítejte si to – investování po dobu 20 let při 7% ročním růstu může téměř zčtyřnásobit vaši počáteční investici.“

A investoři ochromení nečinností by si měli uvědomit: „Fond S&P 500 prošel za posledních sedm desetiletí jedenácti hospodářskými recesemi, a přesto od té doby dosahoval průměrného ročního výnosu 8 %,“ řekla Coxová.