Elon Musk – opět nejbohatší člověk na světě, zítra na Dni investorů společnosti Tesla odhalí svůj „Master plán č.3“

Společnost Tesla (TSLA) bude mít ve středu den pro investory a její generální ředitel Elon Musk se chystá odhalit podrobnosti o „Master plánu č. 3“. Akcie Tesla před touto událostí podle svého dřívějšího vzoru zaznamenaly první týdenní pokles po prudkém šestitýdenním vzestupu, ale nyní jsou opět na vzestupu.

Minulý týden akcie Tesla ustoupily o více než 5 %, ale tento týden opět posilují. Akcie Tesla se od svého medvědího minima z 6. ledna na úrovni 101,81 více než zdvojnásobily, čímž navázaly na historický vzorec, kdy akcie TSLA před podobnými událostmi rostou. V roce 2016 akcie Tesla před Muskovým druhým oznámením „mistrovského plánu“ 20. července 2016 vyletěly o 22 %.

„Ačkoli je vzorek relativně malý, TSLA v posledních třech letech – možná překvapivě – vykazovala slabší výkonnost v týdnu před (o 200 p.b.) a v týdnu po (o 600 p.b.) investorských událostech,“ napsal analytik společnosti Bernstein Toni Sacconaghi.

„Všechny zraky se upírají k nadcházejícímu dni investorů TSLA 1. března a my poznamenáváme, že akcie TSLA měly v minulosti tendenci před takovými událostmi růst,“ dodal nedávno analytik CFRA Garrett Nelson.

Zdroj: Getty Images

Koncem neděle Tesla oznámila, že berlínská továrna Gigafactory nyní vyrábí 4 000 vozů Model Y týdně. Globální elektromobilový gigant obecně považuje za cíl svých továren 5 000 kusů týdně. Při současném tempu je berlínská továrna na cestě k výrobě 208 000 vozů ročně.

Akcie společnosti Tesla v úterý během předobchodní fáze vyskočily o 1,8 %. V pondělí akcie Tesla vzrostly o 5,5 % na 207,63 bodu. Minulý týden akcie Tesla klesly o 5,5 %, od 6. ledna však akcie posílily o více než 100 %.

Zdá se, že akcie společnosti Tesla vytvářejí jakýsi handle. Pokud akcie Tesla budou konsolidovat až do středeční akce Den investorů, proražení by pak pravděpodobně znamenalo překonání 200denního klouzavého průměru.

Master Plan č. 3
První „Master Plan“ společnosti Tesla, který byl zveřejněn v srpnu 2006, představil cíl společnosti vyrábět širokou škálu elektrických vozidel. Přibližně o 10 let později Musk odhalil svůj druhý „Master Plan“, který byl zaměřen na schopnost samořízení a systémy skladování energie v bateriích.

Podle Muska se jeho „Master Plan 3“ týká „cesty k plně udržitelné energetické budoucnosti Země“.

O podrobnostech však miliardářský generální ředitel většinou mlčí. Musk minulou středu uvedl, že 1. března se bude konat investorský den, který nebude určen pouze pro investory společnosti Tesla, ale pro investory „na Zemi“. Jeho komentáře zazněly během odhalení inženýrského sídla společnosti Tesla v Palo Altu.

Musk dodal, že 1. března půjde o „vysvětlení, jak se dostaneme k plně udržitelné energetické budoucnosti, a že lidé by měli mít optimismus a naději do budoucna“.

Co očekávají analytici
Nelson z CFRA v úterý napsal, že očekává, že uslyší podrobnosti týkající se krátkodobých a dlouhodobých růstových plánů společnosti Tesla. Analytik předpovídá, že budou odhaleny podrobnosti o kybernetickém nákladním automobilu a také plány na splnění „ambiciózního cíle výroby automobilů“ ve výši 20 milionů kusů do roku 2030.

Zdroj: Getty Images

Podle Nelsona to pravděpodobně bude zahrnovat uvedení levného kompaktního modelu elektromobilu, budoucí rozšiřování továren a růst v oblasti solární energie a skladování energie.

Sacconaghi minulou středu napsal, že „nejdůležitějším tématem“ pro společnost Tesla, která jde na den pro investory, je stav její platformy pro levnější vozidla nové generace.

„My/investoři neočekáváme oznámení produktu, ale nejdůležitější jsou postupné detaily o ceně, nabídce a zejména načasování,“ napsal Sacconaghi.

Tesla opakovaně dráždila k představení elektromobilu, jehož cena by se pohybovala kolem 25 000 dolarů. Finanční ředitel Zachary Kirkhorn během hovoru k výsledkům za 4. čtvrtletí uvedl, že prioritou je „platforma pro vozidla nové generace“. To by mohlo znamenat, že 1. března by se na trhu mohl objevit levnější a nepolapitelný Tesla Model 2.

Zdroj: Getty Images

Podle Sacconaghiho názoru však Tesla nebude schopna do roku 2025 dodat levnější platformu ve velkém objemu.

Tesla pravděpodobně odhalí HW4.0, nejnovější hardware pro asistenci řidiče, včetně lepších čipů, více kamer a návratu radaru. Musk uvedl, že všechny elektromobily Tesla byly od roku 2016 „hardwarově připraveny“ na plné samořízení.

Elektromobilový gigant bude pravděpodobně hovořit také o svém úsilí v oblasti výroby baterií a o rozšíření závodu v Nevadě, který bude vyrábět 4 680 článků.

Analytik Deutsche Bank Emmanuel Rosner rovněž očekává, že Tesla 1. března představí svou levnější platformu pro vozidla třetí generace. Rosner ve čtvrtek napsal, že elektromobilní gigant bude hovořit o úloze vlastní technologie výroby baterií, rozšiřování kapacity a opatřeních k zajištění surovin – včetně lithia.

Elon Musk se znovu stal nejbohatším člověkem na světě

Výkonný ředitel společnosti Tesla těží ze 100% růstu akcií výrobce elektromobilů od jejich lednového minima.

Elon Musk se znovu stal nejbohatším člověkem na světě poté, co o tento titul nakrátko přišel francouzský miliardář Bernard Arnault.

Muskovo bohatství bylo podpořeno téměř 70% nárůstem ceny akcií společnosti Tesla Inc. v tomto roce. Od svého denního minima z 6. ledna vzrostly přibližně o 100 %, protože investoři opět sázejí na rizikovější růstové akcie v souvislosti se známkami ekonomické síly a pomalejším tempem zvyšování úrokových sazeb Federálního rezervního systému. Společnost také těží z větší poptávky po svých elektromobilech poté, co snížila ceny několika modelů.

Zdroj: Getty Images

Akcie společnosti Tesla vzrostly včera v 16:00 v New Yorku o 5,5 % na 207,63 USD, čímž se Muskovo čisté jmění zvýšilo na 187,1 miliardy USD podle indexu miliardářů agentury Bloomberg. To je více než 185,3 miliardy dolarů osobního jmění Arnaulta, 73letého francouzského magnáta, který stojí za společností LVMH vyrábějící luxusní zboží.

Jednapadesátiletý Musk vstoupil do roku 2023 s čistým jměním ve výši 137 miliard dolarů, čímž se stal prvním člověkem, který kdy přišel o 200 miliard dolarů ze svého majetku, a vyvolal vyhlídku, že by mohl bojovat o znovuzískání titulu nejbohatšího člověka na světě. Po prudkém propadu společnosti Tesla, kde je výkonným ředitelem, byl na více než dva měsíce sesazen z vrcholu indexu bohatství agentury Bloomberg.

Dary, které Musk poskytl koncem loňského roku, jeho čisté jmění příliš nezvýšily. Podle únorového zveřejnění věnoval od srpna do prosince 11,6 milionu akcií Tesly na nejmenované charitativní účely. Hodnota těchto akcií činila asi 1,9 miliardy dolarů, a to na základě závěrečných cen ve dnech, kdy byly darovány.

Investoři Tesly se obávali, že věnuje příliš mnoho své pozornosti Twitteru, který koupil v říjnu, a to ve stejné době, kdy jeho výrobce elektromobilů čelí zvýšené konkurenci v celém odvětví. Musk v prosinci uvedl, že plánuje odstoupit z funkce na této sociální mediální platformě, jakmile najde někoho „dostatečně bláznivého“, kdo by se této práce ujal.

Zdroj: Getty Images

Tento měsíc uvedl, že možná bude potřebovat do konce roku stabilizovat finance Twitteru, než je předá novému generálnímu řediteli.

Tom Narayan, analytik společnosti RBC Capital Markets, ve své únorové zprávě uvedl, že snížení cen společnosti Tesla povzbudilo poptávku po vozidlech a že společnost je „plakátovým dítětem“ elektromobilů.

„Domníváme se, že po produktech Tesla je silná poptávka i tváří v tvář větší konkurenci elektromobilů,“ napsal Narayan.

Zisky společnosti Tesla značně předčily rally v technologickém indexu Nasdaq 100, který v roce 2023 vzrostl o přibližně 10 %. V letošním roce dochází k občasným výbuchům spekulativní obchodní mánie mezi maloobchodními obchodníky – a Tesla je mezi touto skupinou oblíbená.