Dividendové akcie, které lze výhodně nakoupit během poklesu trhu

Zde je trojice kvalitních dividendových akcií, které aktuálně stojí za pozornost dlouhodobých investorů.

Jednoduché černé šaty jsou považovány za základní kousek. Z módy prostě nevyjdou. A v některých situacích jsou tou nejvhodnější volbou. Totéž lze říci o dividendových akciích. V tomto článku vám nabídneme trojici dividendových akcií, které je vhodné koupit, zatímco trh zřejmě míří dolů. Pokud jste ve fázi, kdy je pro vás nejdůležitějším cílem zachování vašich vkladů, pak může být hotovost králem. Dobrou zprávou je, že některé státní dluhopisy mají výnosy 4 % nebo vyšší. Rozhodování mezi dividendovými akciemi a příležitostmi s pevným výnosem se tedy nemusí zdát tak jednoduché.

To znamená, že pro investory, kteří hledají celkové výnosy, pak nemusíte hned opouštět trh. Stačí si jen najít (relativně) bezpečné místo, kde se můžete zdržet a vydržet. V souladu s tím mohou být skvělou volbou některé dividendové akcie.

Akcie na tomto seznamu mají některé společné charakteristiky. Tyto společnosti dodávají produkty a služby, které musí mít a které jim umožní zajistit růst příjmů. Analytici také stále předpovídají alespoň možnost 10% růstu ceny akcií a výnos přes 2 %. Takový růst vám může pomoci udržet krok s inflací a pojistit vás na trhu, kdykoli trh změní kurz.

Tyto akcie jsou zároveň akciemi s velkou tržní kapitalizací. Díky této kombinaci jsou všechny tyto akcie potenciálními základními prvky vašeho portfolia. A právě teď všichni potřebujeme pevný základ pro to, co bude následovat.

Verizon (VZ)

Verizon Communications (NYSE:VZ) je jedním ze tří velkých bezdrátových operátorů. A když hledáte dividendové akcie, které byste mohli koupit v době poklesu, vypadají akcie VZ poměrně atraktivně.

S poměrem ceny k zisku (P/E) kolem sedminásobku je Verizon ve srovnání s indexem S&P 500 podhodnocený a v porovnání s ostatními akciemi ve svém sektoru je poměrně dobře oceněný. V čem však skutečně vyniká, je její atraktivní dividenda, která v současné době vynáší 6,7 %.

Verizon samozřejmě není společností, která by neměla své problémy. Jedná se o konkurenční trh a kritici tvrdí, že společnost je příliš závislá na spotřebitelské části svého podnikání. V souladu s tím akcie za posledních 12 měsíců klesly o více než 27 %.

Zdroj: Shutterstock

Většina této ztráty však připadá na rok 2022. Nyní je tedy možná nejlepší čas uvažovat o této akcii jako o místě, kde se lze zdržet a držet. A skutečně, akcie VZ do této kategorie dobře zapadají. I kdyby se naplnily prognózy společnosti, podle kterých by měl být zisk meziročně nižší o 12 %, tato dividenda by měla být stále v bezpečí.

Lowe’s (LOW)

Lowe’s (NYSE:LOW) se může zdát jako zvláštní zařazení na tento seznam. Únorové čtení o bydlení ukazuje, že rok 2023 nebude o mnoho lepší než rok 2022. A akcie domácích kutilů spoléhají na šťávu od nových majitelů domů, kteří si chtějí ze svého nového domu udělat domov. K tomuto seznamu obav se přidává i to, že akcie LOW mají poměr ceny a zisku na úrovni 19násobku zisku.

Existuje však důvod k optimismu. Analytici se domnívají, že společnost Lowe’s má ve srovnání s Home Depot (NYSE:HD) lepší pozici v péči o smluvní kanál. A má také ziskovou marži, která je vyšší než u ostatních společností v jejím odvětví. Navíc, kdo ví, pokud bude ekonomika i nadále oslabovat, může dojít k nárůstu pobytových akcí, které zahrnují projekty na zlepšení domácnosti.

Zdroj: Reuters

Dobře, naděje není strategie. Ale solidní dividenda ano. A společnost Lowe’s ji má. Je to jedna z mála akcií v klubu Dividend Kings, která zvyšuje dividendu již 59 let po sobě.

Union Pacific (UNP)

O železnicích se v poslední době hodně píše, ale z důvodů, které nejsou pro akcie železnic dobré. Vzhledem k tomu, že ropovody jsou v nemilosti, zůstávají však jedním z klíčových způsobů dopravy, který zajišťuje životně důležitou infrastrukturu pro přepravu nákladu po celé zemi.

Díky těmto stálým příjmům se společnost Union Pacific (NYSE:UNP) dostala do tohoto seznamu jako dobrá dividendová akcie k nákupu. Akcie UNP jsou při zhruba 17násobku zisku poměrně dobře oceněné, i když možná o něco dražší, než je průměr sektoru.

Zdroj: Getty Images

Ale opět se musíte podívat na dividendu této společnosti. U společnosti Union Pacific se to na první pohled nemusí zdát nijak zvlášť působivé. V době psaní tohoto článku vynáší akcie 2,7 %. Ale akcie má roční výplatu 5,20 USD a dividendu zvyšuje již 16 let. I tváří v tvář recesi zisků je zde prostor pro růst (i když o něco pomalejší) dividendy společnosti.