„Rally 2023 byla pastí na býky,“ říká Morgan Stanley. Ale tyto akcie mají stále potenciál růstu

Březen vstoupil do rámce a přichází v návaznosti na dva kontrastní měsíce. Rok začal tím, že akcie spěchaly, aby daly zapomenout na mizernou akci z roku 2022, a hned zkraje se tlačily vzhůru. Únor se však ukázal jako budíček pro ty, kteří očekávali plnohodnotný býčí trh, protože mnoho akcií velkou část těchto zisků umazalo.

Co tedy bude dál? Mike Wilson, investiční ředitel společnosti Morgan Stanley, říká, že počáteční rally v roce 2023 byla „pastí na býky“. Wilson předpovídá investorům další bolest a březen označuje za „vysoce rizikový měsíc pro obnovení medvědího trhu“.

Přesto Wilsonovi analytičtí kolegové z bankovního gigantu identifikovali příležitost v některých akciích, které by podle nich mohly nabídnout ochranu před medvědím chrapotem. Dvě z jejich nedávných doporučení jsme prověřili v databázi, abychom zjistili, co si o těchto volbách myslí ostatní odborníci.

Zdroj: Getty Images

Coursera, Inc. (COUR)

Začneme společností Coursera, jednou z největších světových online vzdělávacích platforem. Tato společnost propojuje lidi s online kurzy na vysokoškolské úrovni, pro získání kreditů, pro profesní rozvoj, a dokonce i pro zábavu. Společnost se může pochlubit více než 118 miliony registrovaných studentů, kteří navštěvují kurzy u více než 300 univerzitních a průmyslových partnerů, včetně takových jmen jako Duke University, University of Michigan a Google.

Vrchol pandemie COVID v roce 2020 kladl obrovský důraz na vzdálené aktivity, a to jak pracovní, tak školní i volnočasové, a přestože pandemie ustoupila, poptávka po těchto vzdálených aktivitách je stále vysoká. Společnost Coursera tuto skutečnost využila ke stabilně rostoucím příjmům.

Zdroj: Getty Images

V posledním vykázaném čtvrtletí, 4Q22, společnost vykázala nejvyšší zisk 142,18 milionu dolarů, což představuje meziroční nárůst o 23 %. Za celý rok 2022 vykázaly tržby společnosti Coursera 26% meziroční nárůst a dosáhly 523,8 milionu dolarů.

Přestože horní linie společnosti roste, a dokonce překonala prognózy za 4. čtvrtletí, investoři byli obezřetní. Coursera obvykle vykazuje čistou čtvrtletní ztrátu a nedávné zveřejnění výsledků za 4. čtvrtletí nebylo výjimkou – i když ztráta se zmírnila. Ve 4. čtvrtletí společnost vykázala ztrátu bez použití metodiky GAAP ve výši 6,5 milionu USD, což je přibližně 1/4 čisté ztráty 24,1 milionu USD vykázané v předchozím čtvrtletí. Tato nejnovější čistá ztráta představuje 4,6 % tržeb.

Společnost rovněž nabídla neuspokojivý výhled. Společnost Coursera předpokládá tržby za 1. čtvrtletí roku 23 v rozmezí 136 až 140 milionů USD oproti prognóze 142,8 milionu USD; za celý rok 2023 činí výhled 595 až 605 milionů USD oproti prognóze 618,5 milionu USD.

Analytik společnosti Morgan Stanley Josh Baer uznává, že tato společnost v poslední aktualizaci finančních údajů pochybila, ale poukazuje na několik důležitých faktorů, které podporují optimistický pohled na společnost Coursera. Píše: „Ačkoli celkově hodnotíme výsledky za 4. čtvrtletí smíšeně, nadále považujeme společnost Coursera za 1) jednu z nejlépe umístěných platforem umožňujících digitální transformaci ve velkém vzdělávacím odvětví, 2) společnost blížící se rentabilitě FCF, se stabilně se zlepšující EBITDA marží na cestě k >20% EBITDA v dlouhodobém horizontu a 3) nízký sentiment a očekávání investorů – to vše dohromady vytváří atraktivní poměr rizika a výnosu.“

Vzhledem k tomu Baer považuje akcie COUR za vhodné ohodnotit jako Overweight (tj. Buy) s cílovou cenou 18 USD, což naznačuje prostor pro 55% růst v nadcházejícím roce.

Názor Morgan Stanley není zdaleka jediným býčím názorem. Společnost Coursera má 8 nedávných hodnocení analytiků, která se rozcházejí v poměru 6:2 ve prospěch doporučení Koupit oproti Držet, což představuje konsenzuální hodnocení Strong Buy. Akcie se obchodují za 11,61 USD a jejich průměrná cílová cena 19 USD naznačuje silný 64% potenciál růstu za jeden rok.

Neurocrine Biosciences, Inc (NBIX)

Druhým tipem společnosti Morgan Stanley, na který se podíváme, je Neurocrine, biofarmaceutická společnost v komerční a klinické fázi zaměřená na vytváření nových léčebných postupů pro neurologická, neuroendokrinní a neuropsychiatrická onemocnění. Společnost má na trhu čtyři schválené léky, dva jako plně vlastněné produkty a dva ve spojení s AbbVie, a také aktivní přípravu klinických studií fáze 2 a fáze 3.

Hlavním schváleným produktem společnosti – a jejím hlavním titulem – je ingrezza (valbenazin), schválený lék na trhu pro léčbu dospělých s tardivní dyskinezí, pohybovou poruchou způsobující nekontrolovatelné pohyby obličeje a jazyka a někdy i jiných částí těla. Tento lék byl schválen v roce 2017 a od té doby se stal hlavním tahounem příjmů společnosti Neurocrine z prodeje produktů. V posledním vykazovaném čtvrtletí, 4Q22, společnost vykázala tržby z prodeje produktů v celkové výši 404,6 milionu dolarů; z toho 399 milionů dolarů pocházelo z prodeje přípravku ingrezza. Za celý rok 2022 přinesly prodeje přípravku ingrezza celkem 1,43 miliardy dolarů.

Zdroj: Getty Images

Díky tomu, že má společnost Neurocrine solidní zdroj peněz, má nejen připravený zdroj příjmů, ale také vykazuje kladný čistý zisk. Zředěný zisk na akcii bez použití metodiky GAAP za 4. čtvrtletí činil 1,24 USD, což je o pouhé 4 centy více než v předchozím čtvrtletí, ačkoli tato hodnota zaostala za prognózou 1,44 USD. Přesto za celý rok 2022 dosáhl zředěný zisk na akcii bez použití metodiky GAAP hodnoty 3,47 USD, zatímco v roce 2021 to bylo jen 1,90 USD.

Co se týče klinické stránky, společnost Neurocrine má rozpracované další výzkumné dráhy pro valbenazin jako léčbu více onemocnění, včetně chorey způsobené Huntingtonovou chorobou, dyskinetické mozkové obrny a schizofrenie. Klíčový katalyzátor, který se od nich očekává, se týká stopy Huntingtonovy choroby; společnost podala žádost o nový lék u FDA letos v prosinci a datum PDUFA je stanoveno na 20. srpna 2023.

Ve fázi 3 jsou také studie u dospělých a dětí týkající se přípravku crinecerfont, který je určen k léčbě vrozené hyperplazie nadledvin u dospělých a dětí. Společnost oznámila, že zařazení do obou studií je dokončeno a že ve 2. pololetí roku 23 se očekávají údaje o nejlepších výsledcích.

Analytik Jeffrey Hung ve svém komentáři k Neurocrine pro Morgan Stanley jasně vysvětluje, proč je podle něj společnost připravena na další úspěch.

„Domníváme se, že společnost Neurocrine má dobrou pozici pro pokračující výkonnost společnosti Ingrezza v roce 2023 s příznivým potenciálem růstu díky četným údajům,“ vysvětlil Hung. „Povzbuzuje nás očekávání společnosti, že v roce 2023 dosáhnou prodejní, správní a režijní páky ve výši 300 bazických bodů a další růstový potenciál v budoucích čtvrtletích z oblasti dlouhodobé péče. Přestože očekávání pokračujících robustních prodejů produktu Ingrezza zůstávají vysoká, nadále vidíme příznivé nastavení pro akcie společnosti NBIX s očekávanými četnými údaji ještě v tomto roce.“

Tyto komentáře podporují Hungův rating Overweight (tj. Buy) pro akcie NBIX, zatímco jeho cílová cena 130 USD znamená roční zisk ~28 %, který čeká v záloze.

Z 19 nedávných hodnocení analytiků pro tuto akcii je 12 na Buy a 7 na Hold, což představuje konsenzuální hodnocení Moderate Buy. Akcie se aktuálně obchodují za 101,18 USD a průměrná cílová cena 125,83 USD naznačuje prostor pro 24% růst v příštím roce.