Hledáte 9% dividendový výnos? Toto jsou akcie, které George Soros drží pro růst příjmů

Rok 2023 je sice ještě relativně mladý, ale už letos se ukázalo, že orientace na trzích je velmi obtížná. V lednu býčí, v únoru medvědí a v březnu zatím opět býčí, výkyvy znemožňují zjistit, co bude dál.

Jedním z jednoduchých řešení, které pomůže vyznat se v tomto zmatku, je prostě vzít si příklad z příručky „legendárního investora“. A sotva se najde legendárnější než George Soros.

Některé kruhy možná nemají příliš v lásce „muže, který rozbil anglickou banku“, Soros je často terčem konzervativních konspiračních teorií, ale to nic nemění na tom, že má za sebou desítky let téměř bezkonkurenčních investičních úspěchů.

V současné době, kdy vládne nejistota, se v Sorosově portfoliu nachází několik akcií šitých na míru těmto časům; dividendové akcie s vysokými výnosy v řádu 9 % – což je více než dost na to, aby překonaly současnou míru inflace.

Zdroj: Ilustrační foto

Abychom si udělali úplnější obrázek o vyhlídkách těchto akcií, prošli jsme jejich tickery databází a zjistili, co na ně říkají akcioví experti z ulice. Podívejme se na ně blíže.

OneMain Holdings (OMF)

Prvním „Sorosovým tipem“, na který se podíváme, je OneMain, společnost zabývající se spotřebitelským financováním. OneMain nabízí celou škálu retailových finančních služeb – její zákaznická základna se však pohybuje na trhu s rizikovými hypotékami, tedy mezi lidmi, kteří by měli problémy s přístupem ke službám prostřednictvím tradičnějších bank. Společnost OneMain může svým zákazníkům poskytnout vše od cenově dostupných půjček, přes financování a úvěry až po pojistné produkty a pojistky a stala se lídrem v oblasti subprime financování. Aby společnost OneMain snížila riziko, provádí pečlivý proces prověřování zákazníků a může se pochlubit tím, že se jí podařilo udržet nízkou míru nesplácených úvěrů.

Podíváme-li se na finanční zprávy společnosti OneMain, zjistíme, že společnost překonala očekávání ohledně zisku v roce 2022, který se blížil ke konci. Ve zprávě za 4Q22 společnost vykázala čtvrtletní zisk před zdaněním ve výši 238 milionů USD a čistý zisk ve výši 180 milionů USD. Tyto výsledky sice meziročně poklesly, ale podpořily očištěný zředěný zisk na akcii ve výši 1,56 USD, což bylo o 3,3 % nad prognózou 1,51 USD.

Zdroj: Getty Images

I když byly finanční výsledky potěšující, společnost také výrazně zvýšila výplatu dividendy. Při posledním vyhlášení byla výplata kmenových akcií zvýšena o 5,3 % na rovný 1 USD na akcii. Anualizovaná sazba 4 USD dává dividendě výnos 9,2 %. To je 4,5x více než průměrný dividendový výnos mezi společnostmi kótovanými na burze S&P a o celé 2,4 bodu více než poslední údaje o inflaci, což investorům zajišťuje reálnou míru návratnosti.

Tato společnost poskytující spotřebitelské úvěry byla pro Sorose zjevně atraktivní. Miliardář ve čtvrtém čtvrtletí otevřel novou pozici a nakoupil 275 000 akcií. Tento podíl má při současném ocenění hodnotu 12 milionů dolarů.

Soros je tedy zjevně přesvědčen, že OMF dokáže odolat případným medvědím makro trendům, a stejně tak analytik společnosti Piper Sandler Kevin Barker. Pětihvězdičkový analytik píše: „Zdá se, že trh odměňuje poskytovatele spotřebitelských úvěrů, kteří se blíží rezervě pro mírnou recesi nebo ji mají zakotvenou ve svých pokynech. OMF se řídila ukazatelem NCO (čistých odpisů), který byl zhruba v souladu s konsensem, a zároveň uvedla, že trendy by se měly zlepšit ve 2H23 – což naznačuje, že úvěrové překážky jsou blízko vrcholu. Ačkoli máme nadále makroekonomické obavy, zdá se, že společnost OMF je dobře připravena zvládnout alespoň mírnou recesi a její zisky by měly mít ve 2H23 a v roce 2024 vyšší trend.“

Barker uvádí konkrétní čísla a dává akciím OMF cílovou cenu 51 USD, což naznačuje jednoroční nárůst o 17 % a podporuje jeho rating Overweight (tj. Buy). Na základě současného dividendového výnosu a očekávaného růstu ceny má akcie ~26% profil potenciálního celkového výnosu.

Celkově existuje 11 nedávných hodnocení této akcie od analytiků, která se dělí v poměru 9:2 ve prospěch hodnocení „Kupovat“ oproti „Držet“. Akcie jsou oceněny na 43,64 USD a jejich průměrná cílová cena 50,73 USD je téměř stejná jako cíl společnosti Barker.

Energy Transfer (ET)

Další společností na řadě je Energy Transfer, jeden z největších severoamerických hráčů na poli středního proudu v odvětví uhlovodíků. Společnost Energy Transfer se zabývá přepravou ropy a zemního plynu z vrtů do rafinérií, terminálů, skladů a distribučních míst prostřednictvím sítě, která zahrnuje téměř 120 000 mil potrubí. Kromě toho má společnost Energy Transfer aktiva v zařízeních na shromažďování ropy a zemního plynu, ve frakcionačních závodech, zpracovatelských závodech, skladovacích farmách a vývozních terminálech. Tato rozsáhlá síť je soustředěna v blízkosti pobřeží Mexického zálivu ve státech Texas, Louisiana, Arkansas a Oklahoma, ale rozvětvuje se také k Velkým jezerům, do středního Atlantiku a na Floridu.

To vše je velký byznys, jak ukazují nedávné výsledky společnosti za 4Q22. Tržby dosáhly 20,5 miliardy dolarů, což představuje 10% meziroční nárůst, zatímco provozní zisk vzrostl z 1,7 miliardy na 1,8 miliardy dolarů. Zředěný zisk na akcii ve výši 34 centů na akcii se oproti předchozímu čtvrtletí zvýšil o 5 centů, tj. o 17 %. Přesto jak horní, tak dolní výsledek hospodaření nenaplnily očekávání.

Zdroj: Getty Images

Nicméně solidní pozice společnosti jí umožnila již páté čtvrtletí v řadě zvýšit dividendu na kmenové akcie, a to o 15 % na 0,305 centu. V přepočtu na roční bázi to znamená 1,22 USD na kmenovou akcii a výnos 9,3 %, což je dostatečná hodnota na to, aby překonala inflaci o 2,9 bodu. Společnost si udržuje spolehlivou výplatu dividend od roku 2006.

To jsou solidní atributy pro defenzivní akcie a Soros má v ET dlouhodobý podíl v celkové výši 477 750 akcií. Tento podíl má v současné době hodnotu 6,22 milionu USD.

Analytikovi společnosti Stifel Selmanu Akyolovi se také líbí, co se zde investorům nabízí. Píše: „Energy Transfer nyní operuje v rámci svého cílového pákového efektu 4x-4,5x a pokrytí distribuce odhadujeme na ~2,0x. Očekáváme proto značný prostor pro růstové výdaje nad 1,8 miliardy USD, zvýšení distribuce nebo odkupy podílových listů, ale za pravděpodobnější považujeme první dvě možnosti. V neposlední řadě považujeme současný výnos ET ve výši 9,3 % za podstatně bezpečnější než v minulosti a snížení pákového efektu dokončené v posledních několika letech nakonec investory odmění…“

„Celkově zůstáváme na ET pozitivní vzhledem k jejímu významnému a dobře krytému výnosu, tvorbě FCF a potenciálu dalšího růstu po roce 2023,“ shrnul Akyol.

To je optimistický pohled, zejména pro dividendové investory, a Akyol jím podporuje svůj rating Buy pro akcie ET. Jeho cílová cena 18 USD znamená, že tuto středně velkou firmu čeká 38% zhodnocení.

Tato akcie získala od analytiků z ulice jednomyslné konsenzuální hodnocení Strong Buy (silná koupě) na základě 7 nedávných pozitivních hodnocení. Cena akcií je 13,05 USD a průměrná cílová cena 16,57 USD naznačuje roční růst o 27 % z této úrovně.