Kde budou akcie společnosti C3.ai za 5 let?

Cesta této inovativní americké společnosti k ziskovosti podtrhuje růstový potenciál akcií AI.

I vy se chcete svézt na aktuální vlně nadšení kolem umělé inteligence? Vůbec se vám nedivíme – a abychom byli úplně upřímní, tento fenomén dnes opravdu ve velkém fascinuje i nás v redakci Burzovního světa. A možností, jak celého boomu využít je samozřejmě víc než dost. Nyní je podle našeho uvážení například skvělá doba na zvážení podílu ve společnosti C3.ai (NYSE:AI), která se specializuje na software pro strojové učení. Připusťme, že část silného pohybu akcií AI může být způsobena pokrýváním krátkých pozic. Dlouhodobí investoři by se však měli zaměřit na finanční pokrok společnosti C3.ai, který je působivý.

Jistě, existují i jiné způsoby, jak v příštích letech získat určitou expozici na trhu strojového učení. Například společnosti Alphabet (NASDAQ:GOOG, NASDAQ:GOOGL) a Microsoft (NASDAQ:MSFT) mají obchodní zájmy v oblasti umělé inteligence.

Společnost C3.ai má však umělou inteligenci doslova v názvu a poskytuje investorům expozici v oblasti strojového učení v čistém slova smyslu. Pokud jste tedy připraveni vydat se nejpřímější cestou k investici do AI, pojďme se blíže podívat na to, co dělá ze společnosti C3.ai vysoce perspektivní víceletou volbu.

Silné výsledky a možné krytí krátkých pozic rozhýbaly akcie AI

Čtvrtletí po čtvrtletí společnost C3.ai trvale překonává očekávání Wall Street ohledně zisku na akcii (EPS). Vzhledem k těmto vynikajícím výsledkům byla společnost C3.ai pod tlakem, aby dosáhla dalšího kola vynikajících čtvrtletních výsledků.

Naštěstí se společnosti C3.ai podařilo opět překonat ulici vynikajícími výsledky za třetí čtvrtletí fiskálního roku 2023. Akcie AI na základě zprávy o výsledcích společnosti C3.ai vzrostly o 33 %. Část tohoto pohybu ceny akcií však mohla být způsobena krátkými prodejci, kteří pokryli své pozice.

„Část posílení ceny akcií … přisuzujeme pokrývání krátkých pozic (s 25% podílem krátkých pozic),“ vysvětlil Mike Cikos, analytik společnosti Needham. „Kromě toho výkonnost akcie od počátku roku ukazuje na zápal pro generativní umělou inteligenci a C3 se nechává chytit jako akcie memu,“ dodal Cikos.

Zdroj: Getty Images

V tom má pravděpodobně pravdu. Přesto výsledky C3.ai naznačují, že rally na akciích AI nebyla vyvolána pouze pokrýváním krátkých pozic. Analytici očekávali, že společnost ztratí 22 centů na akcii na očištěné bázi bez měření podle GAAP, ale C3.ai ztratila pouze 6 centů na akcii.

C3.ai chce dosáhnout ziskovosti v roce 2024

Navíc je tu další pozitivní zpráva. Společnost C3.ai dříve plánovala čtvrtletní tržby v rozmezí 63 až 65 milionů dolarů, ale nakonec dosáhla 66,7 milionu dolarů. Tento výsledek navíc překonal konsensuální odhad analytiků ve výši 64,3 milionu dolarů.

Analytik Arvind Ramnani ze společnosti Piper Sandler se navíc domnívá, že „pokrok společnosti C3.ai směrem k ziskovosti byl působivý“. Výše zmíněná ne-GAAP upravená ztráta společnosti C3.ai ve výši 6 centů na akcii skutečně vykázala zlepšení oproti ztrátě 7 centů na akcii v předchozím čtvrtletí.

Snad nejdůležitější je, že generální ředitel společnosti C3.ai Thomas Siebel ujistil, že jeho společnost je „na dobré cestě k tomu, aby se do konce“ fiskálního roku 2024 stala hotovostně pozitivní a zisková bez použití GAAP. Pokud C3.ai tohoto cíle dosáhne, je těžké si představit, že by akcie AI ve fiskálním roce 2024 a později nezískaly značnou hodnotu.

Zdroj: Getty Images

Kde tedy budou akcie AI za pět let?

Krátkodobé krytí a nadšení pro tzv. meme akcie možná pomohlo investorům C3.ai zaúčtovat rychlé výnosy. V horizontu několika let však bude udržitelný růst záviset na schopnosti společnosti C3.ai nadále dosahovat vynikajících výsledků.

Společnost C3.ai prokázala schopnost překonat odhady Wall Street. Společnost by navíc mohla být zisková dříve, než někteří očekávají.

Pokud jste tedy obecně nakloněni strojovému učení a zejména budoucím vyhlídkám společnosti C3.ai, zvažte dlouhou pozici v akciích AI. Stanovte si pětiletý cíl na 100 USD, který je zcela přiměřený, protože C3.ai dosahuje v rámci rychle se rozvíjejícího odvětví strojového učení pozoruhodných finančních úspěchů.

Nad fenoménem AI je více než cokoli jiného opravdu třeba uvažovat dlouhodobým způsobem. Prosím – mějte to na paměti.