Chcete porazit index Dow Jones? Kupte akcie společnosti Mastercard

Jedním z nejoblíbenějších burzovních indexů je Dow Jones Industrial Average. Obsahuje některé z nejznámějších podniků na světě, jako jsou Nike, Coca-Cola a Walmart, a za posledních pět a deset let dosáhl celkového výnosu 50 % a 182 %. Jedná se bezpochyby o bezpečné místo pro uložení vašeho kapitálu ve světě veřejných akcií.

Pokud však patříte k těm, kteří si rádi vybírají jednotlivé společnosti, do nichž vkládají peníze, je pravděpodobné, že se snažíte překonat určitý index. Jinými slovy, pokud je vaším hlavním cílem překonat index Dow Jones, bylo by rozumné zvážit nákup Mastercard (MA), akcie jednoho z nejlepších blue chips.

Zde je důvod.

Skvělý obchodní model

Společnost Mastercard spolu se svým přímým konkurentem, společností Visa (V), mají v posledních fiskálních čtvrtletích společný objem plateb ve výši 5,1 bilionu dolarů a v odvětví plateb kartou tak tvoří duopol. Tyto dva podniky v podstatě propojují banky sloužící obchodníkům s bankami jejich zákazníků a účtují si poplatky za transakce, které probíhají přes jejich platební kanály.

Zdroj: Unsplash

Vzhledem k tomu, že je vydáváno více karet značky Mastercard, je stále více obchodníků ochotno je přijímat jako platební metodu. A díky tomuto oboustrannému ekosystému těží Mastercard ze síťových efektů, což je silná výhoda, která téměř znemožňuje jakémukoli podniku proniknout do konkurenčního postavení společnosti.

Společnost Mastercard provozuje obchodní model s nízkou kapitálovou náročností. Zpracování přírůstkové transakce nestojí téměř nic, protože základní platforma a infrastruktura jsou již z velké části k dispozici. A bankovní partneři společnosti Mastercard, jako jsou například US Bancorp a Wells Fargo, na sebe berou úvěrové riziko potenciálního nesplácení zůstatků na kreditních kartách dlužníky.

Další výhodou, která je v současné době obzvláště důležitá, je to, že karta Mastercard je do určité míry odolná vůči vyšší inflaci. Pokud jsou spotřebitelé nuceni utrácet více za cokoli v každodenním životě, například za potraviny nebo benzín, zvyšují se i poplatky, které Mastercard vybírá. To je v dnešním ekonomickém prostředí atraktivní vlastnost.

Hvězdné výsledky

Historická fundamentální výkonnost společnosti Mastercard není nijak výjimečná. Za posledních 10 let se čistý příjem zvyšoval tempem 11,6 % ročně. K tomu nepochybně přispěla i skutečnost, že hrubý dolarový objem (GDV) podnikání rychle rostl, a to z 3,6 bilionu USD v roce 2012 na 8,2 bilionu USD v loňském roce. A operace společnosti Mastercard jsou různorodé – 67 % GDV ve 4. čtvrtletí pochází z trhů mimo USA.

Zdroj: Bloomberg

Dvouciferný nárůst prodeje je jedna věc. Dokázat to promítnout do hospodářského výsledku je věc druhá. Pokud jde o ziskovost, těžko najdete lepší společnost než Mastercard. Výjimečná provozní marže společnosti v roce 2022 činila 56,8 % a čistá zisková marže 44,7 % a v posledních několika letech se rozšiřuje.

A protože kapitálové výdaje nutné k reinvestování do podniku jsou extrémně nízké, volný peněžní tok (FCF) je na vysoké úrovni. Za poslední tři roky Mastercard vygeneroval monstrózní FCF ve výši 25,3 miliardy USD při kumulativních tržbách 56,4 miliardy USD.

Péče o akcionáře

Skvělý obchodní model a hvězdná historie společně přinesly akcionářům vynikající výnosy. Akcie společnosti Mastercard vzrostly za posledních deset let o 582 % a překonaly tak širší indexy S&P 500, Nasdaq Composite Index a Dow Jones. To je dokonalý příklad toho, jak se silná fundamentální výkonnost promítá do vysokých zisků investorů.

Zdroj: Unsplash

Jak jsem již zmínil, Mastercard tiskne hotovost. A tato příznivá situace umožnila společnosti uplatňovat politiku alokace kapitálu, která je vstřícná k akcionářům. Ve skutečnosti společnost Mastercard v roce 2022 vyplatila 95 % svého provozního cash flow ve formě dividend a zpětného odkupu akcií.

Od roku 2006, kdy se společnost Mastercard stala veřejně obchodovatelnou společností, její dividenda neustále roste a v současnosti dosahuje výnosu 0,62 %. A za posledních 10 let, od začátku roku 2013 do konce roku 2022, se počet zředěných akcií společnosti snížil o 23 %. To pomáhá zvyšovat zisk na akcii a zvyšuje vlastnický podíl stávajících akcionářů, aniž by museli vynaložit jediný cent.

Taková výkonnost je něco, co by investoři měli upřednostňovat při nákupu akcií, a díky tomu je Mastercard vhodným kandidátem do portfolia každého investora.