Silvergate vsadila všechno na kryptoměny – a pak to prasklo

Společnost Silvergate Capital Corp. (SI) strávila poslední dny v obležení.

Bombardováni prodejci nakrátko, opuštěni vkladateli a vyhýbáni obchodními partnery se vedoucí pracovníci banky zaměřené na kryptoměny ocitli tváří v tvář americkým regulátorům v jejím sídle v kalifornské La Jolle.

Do kanceláří firmy dorazili úředníci z Federálního úřadu pro pojištění vkladů (Federal Deposit Insurance Corp.), kteří měli v úmyslu zabránit první oběti kryptoměnové imploze amerického bankovního systému. Mezi možnostmi, o kterých diskutovali, bylo i nalezení kryptoinvestorů, kteří by pomohli podpořit likviditu uprostřed rostoucích ztrát banky. Zoufalé obvolávání potenciálních investorů však selhalo, protože žádná firma nebyla ochotna vzít na sebe břemeno spojování s bankou, která se tak hluboce utápí v otřesech v odvětví.

Vzhledem k tomu, že přežití se zdálo stále méně pravděpodobné a žádný kupec nebyl v dohledu, Silvergate ve středu oznámila, že zavírá své dveře, a ukončila tak desetiletý kryptobankovní sen, který z ní v době rozmachu odvětví učinil ústředního hráče. Akcie společnosti, které se v listopadu 2021 obchodovaly výrazně nad 200 dolary za akcii, se v 9:31 v New Yorku propadly o 36 % na 3,14 dolaru.

Rozhodnutí o ukončení činnosti a dobrovolné likvidaci, které popsali lidé obeznámení s touto záležitostí, kteří si nepřáli být jmenováni a hovořili o neveřejných informacích, završilo několikaměsíční zmatky v bance pramenící z jejích vazeb na FTX Sama Bankmana-Frieda. Listopadový pád krypto burzy do úpadku, po němž následovala obvinění z podvodu, vrhl na Silvergate ostrý pohled a současně podnítil regulační zásah proti vazbám tohoto odvětví na bankovnictví.

A protože se Silvergate pod tímto tlakem prohnula, ve čtvrtém čtvrtletí vykázala ztrátu ve výši 1 miliardy dolarů a letos vypustila další kapitál, byla nucena odložit svou výroční zprávu a vyvolala otázky, zda se dokáže udržet na trhu. Poté, co banka tak pevně zapřáhla svůj vůz do nového světa kryptoměn, vystavila se riziku bankovnictví starého světa: Když se vyhlídky tohoto odvětví zhoršily, Silvergate neměla o co se opřít.

„Potíže Silvergate jsou stejně, ne-li více, spojeny s tradičními bankovními riziky – nedostatečnou diverzifikací, nesouladem splatností – jako s její expozicí vůči kryptoměnám,“ řekla Sheila Bair, která vedla FDIC během globální finanční krize.

Zdroj: Getty Images

Zástupce společnosti Silvergate se odmítl vyjádřit.

Pronásledování kryptoměn

Společnost Silvergate byla otevřena v roce 1988 za účelem poskytování úvěrů průmyslovým klientům, přičemž se zabývala konvenčními službami, jako jsou komerční a rezidenční úvěry na nemovitosti. V roce 2013 se však začala transformovat z typické komunitní banky na banku zaměřenou na digitální aktiva. Začala přijímat vklady od institucionálních hráčů na poli kryptoměn, s nimiž bylo jen málo jiných tradičních finančních institucí ochotno obchodovat.

V roce 2018 zavedla platformu pro kryptoměnové platby, která klientům umožnila směňovat fiat měnu stejnou rychlostí, jakou obchodovali s digitálními aktivy v systémech mimo banku, jako je FTX.

Přechod banky z tradičního bankovnictví do tehdy nenáročné oblasti odrážel širší dynamiku ve finančním odvětví. Menší americké banky, které se snažily konkurovat větším rivalům, se zdvojnásobily v oblastech, kterým se tradiční finančnictví vyhýbalo, s nadějí, že jim to dá šanci bojovat, ale se střídavými úspěchy.

„Kdykoli se odkloníte od toho, aby velkou část vašeho podnikání tvořily vztahy na obou stranách rozvahy, dostanete se do problémů,“ řekl Abbott Cooper, aktivistický investor, který se zaměřuje na bankovní sektor. „A rozhodně se dostanete do potíží, pokud se absolutně, intenzivně nezaměříte na rizika, která tím vznikla.“

Zdroj: Getty Images

Rozvaha

Klíčovou roli při krachu Silvergate hrálo také jedinečné složení její rozvahy. Silvergate neplatila úroky z vkladů, které přijímala od kryptoměnových klientů, což znamenalo, že měla volný fond finančních prostředků, který mohla vložit do investic, jako je státní dluh a podobně likvidní aktiva. V jejím portfoliu byly cenné papíry kryté hypotékami a dluhopisy prodávané státními a místními vládami.

Toto nastavení – ačkoli není neobvyklé pro žádnou banku – se ukázalo jako problematické, když Federální rezervní systém zvýšil úrokové sazby, což snížilo hodnotu části cenných papírů společnosti Silvergate. Když se kryptoprůmysl zadrhl a klienti se vrhli na výběr peněz – čímž se neúročené vklady věřitele snížily z 12 miliard dolarů na konci září na pouhých 3,9 miliardy dolarů na konci loňského roku -, musela Silvergate prodat cenné papíry, aby tyto výběry zaplatila. Tyto dluhopisy však měly nižší hodnotu, než za ně společnost zaplatila, což ji donutilo prodat je se ztrátou a způsobilo jí to na konci loňského roku ztrátu ve výši 1 miliardy USD.

„Neviděli, že růst úrokových sazeb radikálně ovlivní volatilitu těchto vkladů,“ řekl Todd Baker, vedoucí pracovník Richmanova centra pro obchod, právo a veřejnou politiku na Kolumbijské univerzitě, v rozhovoru pro televizi Bloomberg z 2. března. „Nepochopili také, že hodnota jejich portfolia cenných papírů při růstu sazeb prudce klesne.“

Transakce FTX

Mezitím se američtí prokurátoři z oddělení pro podvody ministerstva spravedlnosti zabývali obchody společnosti Silvergate s FTX a její obchodní firmou Alameda Research.

Zdroj: Reuters

Trestní vyšetřování zkoumá účty, které Silvergate vedla pro firmy Bankman-Frieda. Vyšetřování se dotýká klíčové otázky: Co věděly banky a zprostředkovatelé spolupracující s Bankman-Friedovými firmami o tom, co americké úřady označily za léta trvající schéma podvodu na investorech a zákaznících?

Banka nebyla obviněna z žádného protiprávního jednání a vyšetřování může skončit bez vznesení obvinění.

Soudní dokumenty podané v únoru tvrdí, že Bankman-Fried se zapojil do systému bankovních podvodů, který se zaměřoval na společnost označenou v soudním dokumentu jako „Bank 1“, která je v obžalobě popsána jako společnost se sídlem v Kalifornii. Banka 1 je Silvergate, uvedla pro agenturu Bloomberg News osoba obeznámená s touto záležitostí.

Další důležitou otázkou je, jak je možné, že finanční instituce, která tak hluboce tlačí na kryptoměny, nevyvolala akci ze strany svých regulačních orgánů.

„Kde byli regulátoři v případě Silvergate?“ ptá se Jerry Comizio, adjunkt práva na Americké univerzitě a bývalý úředník amerického ministerstva financí. „V pravém slova smyslu jim Silvergate unikla.“