Co znamená selhání společností Signature, SVB a Silvergate pro kryptoměnový sektor?

Dvě z bank, které byly ke kryptoměnovému sektoru nejpřátelštější, a největší banka pro technologické startupy zkrachovaly během necelého týdne. Zatímco ceny kryptoměn v neděli večer vzrostly poté, co federální vláda zasáhla, aby poskytla zálohu vkladatelům dvou z těchto bank, události vyvolaly nestabilitu na trhu stablecoinů.

Silvergate Capital, centrální věřitel kryptoměnového průmyslu, ve středu oznámila, že ukončí činnost a zlikviduje svou banku. Silicon Valley Bank, hlavní věřitel startupů, se v pátek zhroutila poté, co vkladatelé vybrali více než 42 miliard dolarů po středečním prohlášení banky, že potřebuje získat 2,25 miliardy dolarů, aby podpořila svou rozvahu. Banku Signature, která se rovněž silně zaměřovala na kryptoměny, ale byla mnohem větší než Silvergate, v neděli večer zabavily bankovní regulační orgány.

Signature a Silvergate byly dvě hlavní banky pro kryptoměnové společnosti a téměř polovina všech amerických startupů podporovaných rizikovým kapitálem držela hotovost u Silicon Valley Bank, včetně fondů rizikového kapitálu přátelských ke kryptoměnám a některých firem zabývajících se digitálními aktivy.

Federální vláda v neděli zasáhla a zaručila všechny vklady vkladatelů SVB a Signature, čímž zvýšila důvěru a vyvolala malou rally na trzích s kryptoměnami. Bitcoin i ether se za posledních 24 hodin zvýšily o téměř 10 %.

Zdroj: Getty Images

Podle Nica Cartera ze společnosti Castle Island Ventures ochota vlády poskytnout oběma bankám zálohu znamená, že se vláda vrátila do režimu poskytování likvidity, nikoli zpřísňování, a uvolněná měnová politika se v minulosti ukázala být pro kryptoměny a další spekulativní třídy aktiv přínosem.

Nestabilita však opět ukázala zranitelnost stablecoinů, což je podmnožina kryptoměnového ekosystému, na kterou se investoři obvykle mohou spolehnout, že si udrží stanovenou cenu. Stablecoiny mají být navázány na hodnotu reálného aktiva, například fiat měny, jako je americký dolar, nebo komodity, jako je zlato. Neobvyklé finanční podmínky však mohou způsobit jejich pokles pod vázanou hodnotu.

Nepříliš stabilní mince
Mnoho problémů kryptoměn v posledním roce vzniklo v sektoru stablecoinů, počínaje kolapsem TerraUSD loni v květnu. Mezitím se v posledních několika týdnech na stablecoiny zaměřily regulační orgány. Dolarový stablecoin BUSD společnosti Binance zaznamenal masivní odliv poté, co newyorské regulační orgány a Komise pro cenné papíry vyvinuly tlak na jeho emitenta, společnost Paxos.

O víkendu důvěra v tento sektor opět utrpěla ránu, když USDC – druhý nejlikvidnější stablecoin vázaný na americký dolar – ztratil svou vazbu a v sobotu v jednu chvíli klesl pod 87 centů poté, co jeho emitent, společnost Circle, přiznal, že má 3,3 miliardy dolarů uložených u SVB. V rámci ekosystému digitálních aktiv byl Circle dlouho považován za jednoho z dospělých v místnosti, který se může pochlubit úzkými vazbami a podporou ze světa tradičních financí. Získala 850 milionů dolarů od investorů, jako jsou BlackRock a Fidelity, a dlouho tvrdila, že plánuje vstoupit na burzu.

Zdroj: Getty Images

DAI, další populární virtuální měna vázaná na dolar, která je částečně podporována USDC, se v sobotu obchodovala až za 90 centů. Coinbase i Binance dočasně pozastavily konverze USDC na dolary.

V sobotu začali někteří obchodníci měnit své USDC a DAI za tether, největší stablecoin na světě s tržní hodnotou přes 72 miliard dolarů. Emitentská společnost tetheru neměla žádnou expozici vůči SVB a v současné době se obchoduje nad svou vázanou hodnotou 1 USD, protože obchodníci se hrnou na bezpečnější pastviny, přestože obchodní praktiky tetheru byly zpochybněny, stejně jako stav jeho rezerv.

Trh se stablecoiny se od nedělního večera začal vzpamatovávat poté, co společnost Circle vydala příspěvek na blogu, v němž uvedla, že „pokryje případný nedostatek z firemních zdrojů“. USDC i DAI se od té doby posunuly zpět ke své dolarové vazbě.

Nyní, když je jasné, že vkladatelé SVB budou odškodněni, Carter pro CNBC uvedl, že očekává, že USDC se bude obchodovat za nominální hodnotu.

„Dvě banky, které jsou nejvíce nakloněny bitcoinům“
Z dlouhodobého hlediska by uzavření kryptoměnového bankovního trojlístku mohlo představovat problém pro bitcoin, největší světovou kryptoměnu s tržní hodnotou 422 miliard dolarů.

Silvergate Exchange Network (SEN) a Signet společnosti Signature byly platformy pro platby v reálném čase, které zákazníci kryptobank považovali za základní nabídku. Obě umožňovaly komerčním klientům provádět platby 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, a to prostřednictvím příslušných služeb okamžitého zúčtování.

Zdroj: Getty Images

„Likvidita bitcoinů a krypto likvidita celkově bude poněkud oslabena, protože Signet a SEN byly pro firmy klíčové, aby mohly o víkendu dostat fiat,“ řekl Carter, který dodal, že doufá, že zákaznické banky vstoupí do hry, aby zaplnily prázdné místo po SEN a Signet.

„Byly to pro bitcoin dvě nejvíce přátelské banky, které podporovaly lví podíl vypořádání fiat pro bitcoinové obchody mezi obchodními protistranami v USA,“ napsal Mike Brock v příspěvku na sociální síti aplikace Damus. Brock je generálním ředitelem jednotky TBD at Block, která se zaměřuje na kryptoměny a decentralizované finance.

Ačkoli si Carter myslí, že zásah Fedu, který se zaručí za vkladatele SVB, zabrání většímu pondělnímu runu na banky, je podle něj i tak skličující vidět tři největší banky přátelské ke kryptoměnám vyřazené z provozu během několika dní.

„Pro kryptoměnové firmy nyní existuje jen velmi málo možností a odvětví bude mít nedostatek likvidity, dokud nezasáhnou nové banky,“ řekl Carter.

Mike Bucella, dlouholetý investor a manažer v oblasti kryptoměn, říká, že mnoho lidí z oboru se obrací k Mercury a Axos, dvěma dalším bankám, které se starají o startupy. Mezitím společnost Circle již veřejně prohlásila, že přesouvá je aktiva do BNY Mellon nyní, když se banka Signature zavírá.

„V blízké budoucnosti je to s kryptobankovnictvím v Severní Americe těžké,“ řekl Bucella. „Existuje však dlouhý chvost challengerových bank, které mohou tento výpadek převzít.“