Pokles o více než 30 %: U těchto dvou akcií regionálních bank se podle zasvěcených jedná o dno

Začátek týdne se nesl ve znamení rozkolísaného vývoje, když trhy minulý týden vstřebávaly krach banky Silicon Valley Bank a o víkendu federální regulátoři uzavřeli banku Signature Bank.

V pondělí, kdy se investoři snažili zorientovat v nových vzorcích rizika a odměny, došlo k dramatickému poklesu akcií v bankovním sektoru, což vyvolalo obavy z nákazy. Nejvýrazněji se tento efekt projevil u středně velkých a regionálních bankovních firem. V tomto výklenku náhlé poklesy hodnoty akcií vyvolaly zastavení obchodování s několika akciemi.

Pro drobné investory je situace stále nejasná – ale jeden silný ukazatel toho, kam se věci ubírají, může pocházet od insiderů bank, tedy od vedoucích pracovníků společností, kteří nesou svěřeneckou odpovědnost za solventnost svých institucí. Tito insajdři neobchodují s akciemi svých vlastních bank lehce, a když tak učiní, je to signál, že by investoři měli zpozornět.

Zdroj: Getty Images

Ke sledování některých z těchto obchodů můžeme využít nástroj Insiders‘ Hot Stocks na TipRanks – a ten nám ukazuje, že insideři vidí dno u dvou akcií regionálních bank. Podle údajů sice obě v pondělí na začátku obchodování vykázaly masivní ztráty, obě si však podle analytiků z Wall Street zachovaly rating „Buy“ a pro příští rok se vyznačují trojciferným růstem.

Customers Bancorp (CUBI)

Začneme společností Customer’s Bancorp, regionální bankou se sídlem ve West Readingu v Pensylvánii. Podle tržní kapitalizace, která činí 550 milionů dolarů, spadá společnost přesně do kategorie malých firem; podle celkové výše držených aktiv, která činí přibližně 20,8 miliardy dolarů, se jedná o skromnou bankovní instituci. Společnost Customers Bancorp je mateřskou společností banky Customers Bank, která poskytuje komplexní služby a nabízí řadu bankovních produktů pro osobní, komerční a malé podniky.

Během několika posledních obchodních seancí se akcie CUBI propadly o 39 %, přičemž velká část tohoto propadu přišla v pondělí ráno, kdy se akcie propadly o 70 %. Akcie se však stabilizovaly a později během dne část ztráty získaly zpět.

Zdroj: Getty Images

Vystavení Customers Bancorp problémům z tohoto týdne přišlo poté, co banka zaznamenala smíšené čtvrtletí na konci roku 2022. Ve 4Q22 CUBI vykázala celkové úrokové výnosy ve výši 269,6 milionu USD, což představuje meziroční nárůst o solidních 17 %. Negativní stránkou je však čistý příjem společnosti k dispozici akcionářům ve výši 25,6 milionu USD, což představuje meziroční pokles o 74 %. V přepočtu na akcii zředěný zisk na akcii ve výši 77 centů nejenže nesplnil prognózu 1,59 USD, ale byl také výrazně nižší než 2,87 USD na zředěnou akcii vykázané ve 4Q21.

Vzhledem k tomu, že akcie jsou na ústupu, z hlediska zasvěcených osob zjišťujeme, že předseda představenstva a generální ředitel společnosti Jay Sidhu nastoupil, aby toho využil. Právě včera nakoupil 45 450 akcií CUBI, a to navzdory potenciální krizi zažehnuté selháním SVB. Sidhu za akcie zaplatil přes 499 tisíc dolarů a v současné době drží celkem 1,68 milionu akcií.

Tato akcie zaujala i analytika společnosti Wedbush Davida Chiaveriniho. Po zveřejnění výsledků za 4. čtvrtletí viděl u CUBI důvod k optimismu a napsal: „Pozitivní je, že průměrné vklady zaznamenaly sekvenční nárůst o 14 %, a to díky silnému nárůstu neúročených despotentů, a také díky zvýšení hlavních příjmů z poplatků o 8 milionů USD, což výrazně překonalo naši prognózu poklesu o 1 milion USD. Úvěrová kvalita mírně oslabila, neboť neúročené úvěry se ve 4. čtvrtletí zvýšily o 9 milionů USD na 27 milionů USD, tj. 70 p.b. celkových úvěrů, z 18 milionů USD, tj. 47 p.b. celkových úvěrů ve 3. čtvrtletí… Domníváme se, že současný diskont je vzhledem k základním ukazatelům příliš extrémní.“

V souladu s tímto výhledem na akcie a na základě „vysokého růstového potenciálu při transformaci na digitálně orientovanou banku zaměřenou na fintech“ hodnotí Chiaverini CUBI jako Outperform (tj. Buy) s cílovou cenou 37 USD, což naznačuje robustní 112% růst v příštích 12 měsících.

Společnost Customers Bancorp získala 3 nedávné recenze analytiků, které jsou jednomyslně pozitivní pro konsenzuální hodnocení Strong Buy. Akcie se aktuálně prodávají za 17,42 USD a průměrná cílová cena 48,33 USD znamená silný 177% roční růst z této úrovně.

Metropolitan Bank Holding (MCB)

Další akcií, na kterou se podíváme, je Metropolitan Bank Holding, jejíž hlavní dceřinou společností je Metropolitan Commercial Bank. MCB se ve svých službách zaměřuje na podniky, podnikatele a osobní zákazníky v segmentu středního bankovnictví. Banka, která sídlí v New Yorku, má šest bankovních center s kompletními službami ve městě a na Long Islandu a podporuje je přístupem k více než 1 milionu bankomatů po celém světě bez poplatků a také online bankovnictvím a mobilními bankovními aplikacemi.

Jedná se o další komunitní banku s malou kapitalizací, ale pohled na nedávnou zprávu společnosti za 4Q22 ukazuje, že Metropolitan Bank stojí na pevných základech. Celková aktiva banky k 31. prosinci 2022 činila 6,3 miliardy USD; meziročně sice došlo k poklesu, ale banka zaznamenala nárůst celkového objemu úvěrů. Metropolitan Bank zaznamenala ve 4. čtvrtletí nárůst úvěrových obchodů o téměř 5 %, tj. 223 milionů USD, a dosáhla tak 4,8 miliardy USD. Banka rovněž dosáhla celkového objemu vkladů ve výši 5,3 miliardy USD a během 4. čtvrtletí se jí podařilo dokončit odprodej z kryptoměnového byznysu.

Zdroj: Getty Images

V konečném součtu dosáhla Metropolitní banka ve 4Q22 zředěného zisku na akcii ve výši 2,43 USD, což představuje meziroční nárůst o 43 %.

Při tom všem bylo pro MCB nedávné obchodování tvrdé – v pondělní seanci se akcie propadly o 44 %.

Zasvěcenci se neostýchali nakupovat akcie MCB se slevou. Učinilo tak nejméně pět insiderů – největší insiderský obchod prezidenta a generálního ředitele Marka DeFazia si však zaslouží zvláštní pozornost. DeFazio utratil necelého půl milionu dolarů za nákup 20 517 akcií. Celkem nyní DeFazio vlastní 131120 akcií.

Analytik JPM Alex Lau je spokojen s tím, co vidí v MCB, a vytyčuje pro banku cestu vpřed v nadcházejícím roce: „Ve čtvrtém čtvrtletí rostly vklady v oblasti fintech BaaS (+6 % q/q nebo +51 % r/r ), což ukazuje pozitivní dynamiku navzdory náročnému prostředí vkladů. Při pohledu do roku 2023 je pro MCB klíčové zaměřit se na schopnost řídit nízkonákladové vklady, aby mohla financovat svůj motor růstu úvěrů, a zároveň řídit čistou úrokovou marži…“

Lau kvantifikuje svůj výhled a hodnotí tuto akcii jako Overweight (tj. Buy) a dává jí cílovou cenu 63 USD pro působivý 156% růst v horizontu jednoho roku.

Toto hodnocení je v současné době jediným analytickým hodnocením, které má Metropolitan Bank Holding k dispozici a které se obchoduje za 24,60 USD.