To nejlepší z poslední rallye bitcoinu je za námi. Sledujte tuto klíčovou úroveň pro další pohyb

Bitcoin a další kryptoměny ve čtvrtek klesly, ale stále konsolidovaly zisky z jednoho z nejlepších období pro digitální aktiva za více než dva roky v naději na uvolněnější měnovou politiku Federálního rezervního systému.

Cena bitcoinu za posledních 24 hodin klesla o 1,5 % a dostala se pod 24 500 USD. Bitcoin je letos zatím stále téměř o 50 % výše – po pádu pod 20 000 USD minulý týden se dostal z medvědího propadu -, ale z úterního maxima nad 26 000 USD, které znamenalo nejvyšší úrovně od zrychlení kryptoměnového krachu v červnu loňského roku, se propadl zpět.

„Stále vidíme přetahovanou v blízkosti 25 000 dolarů,“ řekl Alex Kuptsikevich, analytik brokerské společnosti FxPro. „Ceny se vracejí pod 200týdenní průměr a nedaří se jim jít okamžitě výš. Z technického hlediska by důležitým signálem návratu k dlouhodobému býčímu trendu byla konsolidace nad 25 000 USD na konci týdne. Nicméně udržení ceny nad 20 000 USD a 200denním průměrem vypadá jako dostatečná podmínka, že Bitcoin není připraven k dalšímu prudkému poklesu a zůstává zajímavý pro nákupy při poklesech.“

Ceny kryptoměn vyskočily výše v souvislosti s krizí důvěry napříč americkým bankovním sektorem. Zatímco úpadky společností Silvergate Capital, Silicon Valley Bank a Signature Bank od minulého týdne mají důležité důsledky pro odvětví digitálních aktiv a fungování trhů s kryptoměnami, obchodníci se stali býčími z jiného důvodu.

Zdroj: Getty Images

Zejména krach Silicon Valley Bank – největší bankovní kolaps od finanční krize v letech 2008-2009 – podnítil sázky na to, že Fed v nadcházejících měsících nezvýší úrokové sazby tak výrazně, jak se kdysi očekávalo. Vyšší sazby v uplynulém roce srazily ceny bitcoinu, protože Fed se snažil dostat desítky let vysokou inflaci pod kontrolu zpřísněním finančních podmínek. Nedávný tlak na banky, nezamýšlený důsledek prostředí sazeb, však podpořil spekulace o opatrnějším Fedu.

Omezení sazeb, a dokonce i vyhlídka na jejich snížení v letošním roce, by pro bitcoin znamenaly významný vítr do plachet, protože vyšší sazby tlumí poptávku po rizikovějších sázkách, jako jsou kryptoměny. Zatímco průmyslový index Dow Jones a index S&P 500 se v souvislosti s bankovními problémy propadly – přičemž Bitcoin se vymyká své korelaci s akciovým trhem -, technologický Nasdaq, který je podobně citlivý na očekávání sazeb, byl odolnější.

Nicméně trhy ve středu široce vyprodávaly kvůli obavám, že by se bankovní panika v USA mohla rozšířit do celého světa, přičemž akcie švýcarské banky Credit Suisse (CS) se dramaticky prodávaly. Bitcoin nebyl schopen uniknout krátkodobému prodejnímu tlaku, a proto se během středy a ve čtvrtek pohyboval níže.

Zdroj: Getty Images

„Bitcoin oslabil, když chaos na Wall Street zaznamenal další bankovní krizi, která vyvolala další vlnu panického prodeje rizikových aktiv. Credit Suisse je větší příběh než SVB a Wall Street je z toho extrémně nervózní,“ uvedl Edward Moya, analytik makléřské společnosti Oanda. „Bankovní zmatky by se nakonec mohly ukázat pro Bitcoin spíše jako býčí, ale prozatím je oslabení kryptoměn oprávněné.“

V centru pozornosti před dalším rozhodnutím Fedu o sazbách, které má být přijato příští týden po zasedání výboru centrální banky pro určování měnové politiky 21. a 22. března, jsou jakékoli známky většího napětí v bankovním systému a také ekonomické údaje, které přibarví obrázek inflace.

Kromě bitcoinu ztratil ether -druhá největší kryptoměna- 3,5 % na nesmělých 1 650 USD. Menší kryptoměny neboli altcoiny byly ještě slabší, Cardano se propadlo o 5 % a Polygon o 8 %. Memecoiny byly také pevně v červených číslech, Dogecoin klesl o 7 % a Shiba Inu se propadl o 8 %.

Kryptoinvestoři stáhli ze stablecoinu USDC 3 miliardy dolarů za tři dny

Kryptoinvestoři stáhli ze stablecoinu USDC za tři dny celkem asi 3 miliardy dolarů, uvedla ve čtvrtek na svém blogu společnost, která za tokenem stojí, protože investoři spěchali, aby vyplatili své podíly v důsledku krachu banky Silicon Valley.

USDC v sobotu prolomil dolarovou vazbu poté, co společnost Circle odhalila, že 3,3 miliardy dolarů z rezerv mince se nachází v SVB.

Podle údajů CoinGecko se stablecoin propadl až na 0,88 USD, ale v pondělí se vrátil na 1 USD. Společnost Circle oznámila, že umožní automatický odkup USDC prostřednictvím nového bankovního vztahu, a to s Cross River Bank.

Zdroj: Getty Images

Stablecoiny jsou kryptoměny navržené tak, aby udržovaly konstantní směnný kurz s tradičními měnami. USDC je druhým největším stablecoinem s tržní kapitalizací 37,6 miliardy USD.

Od pondělí do středy společnost Circle zpracovala odkupy USDC v hodnotě 3,8 miliardy dolarů (investoři směnili své tokeny zpět na americké dolary) a vytvořila další tokeny v hodnotě 0,8 miliardy dolarů, uvádí se v příspěvku na blogu společnosti Circle, což znamená, že investoři za tyto tři dny stáhli celkem přibližně 3 miliardy dolarů.

Rychlý odliv přichází poté, co američtí bankovní regulátoři minulý měsíc vydali nové varování, že vklady související s kryptoměnami v bankách mohou být vystaveny riziku likvidity. Regulátoři zdůraznili, že vklady spojené se stablecoiny jsou náchylné k volatilitě v obdobích napětí na trhu, pokud dojde k rychlému přílivu žádostí o výplatu.

Podle údajů společnosti CoinGecko stáhli investoři v uplynulém týdnu z mincí čistých 6 miliard dolarů.

„Události uplynulého týdne ovlivnily operace s likviditou USDC,“ uvedl Circle.

„Budeme pokračovat v úsilí o přidání dalších partnerů pro transakční bankovnictví.“