Adobe: Král cloudu očekává v letošním roce pomalejší, ale o to stabilnější růst

Akcie společnosti Adobe (ADBE) vzrostly během odpoledního obchodování o 5 % poté, co společnost zveřejnila svou poslední zprávu o výsledcích. Za první čtvrtletí fiskálního roku 2023, které skončilo 3. března, vzrostly tržby této softwarové společnosti založené na cloudu meziročně o 9 % (13 % v konstantním měnovém vyjádření) na 4,66 miliardy USD a překonaly odhady analytiků o 40 milionů USD. Její upravený zisk na akcii vzrostl o 13 % na 3,80 USD a rovněž překonal konsenzuální odhad o 0,12 USD.

Společnost Adobe očekává, že ve druhém čtvrtletí její tržby meziročně vzrostou o 8-9 %, zatímco upravený zisk na akcii se zvýší o 12-13 %. Tato čísla vypadají stabilně, ale akcie Adobe zůstávají téměř 50 % pod svým historickým maximem. Měli by si dnes investoři pořídit nějaké akcie tohoto giganta v oblasti cloudového softwaru?

Růst společnosti Adobe se stále zpomaluje

Růst příjmů společnosti Adobe se zpomaluje. Po 15% nárůstu ve fiskálním roce 2020 a 23% nárůstu v roce 2021 vzrostly v roce 2022 pouze o 12 %. Softwarový gigant očekává, že ve fiskálním roce 2023 vzrostou tržby přibližně o 9 %, protože se setká s dalšími makroekonomickými a měnovými překážkami.

Zdroj: Getty Images

Celoroční výhled společnosti Adobe však nezohledňuje plánovanou akvizici softwarové firmy Figma za 20 miliard dolarů, která se uskuteční napůl za hotovost a napůl za akcie. Společnost věří, že se jí podaří tuto transakci uzavřít do konce roku 2023, ale již nyní čelí velkému odporu regulačních orgánů. Evropská unie i Velká Británie navrhované převzetí pečlivě zkoumají a americké ministerstvo spravedlnosti (DOJ) údajně připravuje žalobu, která akvizici zpochybní.

Všichni tito regulátoři se obávají, že společnost Adobe, která již dominuje v oblasti softwaru pro kreativitu díky aplikacím Photoshop, Premiere, Illustrator a dalším standardním nástrojům, by koupí společnosti Figma, která přímo konkuruje vlastní platformě XD společnosti Adobe na trhu uživatelských rozhraní (UI) a uživatelského prostředí (UX), získala neférovou výhodu.

Společnost Figma již druhým rokem po sobě více než zdvojnásobila své roční opakující se příjmy (ARR) na 400 milionů dolarů v roce 2022. To odpovídá pouze asi 2 % příjmů společnosti Adobe ve fiskálním roce 2022, ale závratný růst společnosti Figma naznačuje, že by se mohla stát mnohem větším kusem koláče společnosti Adobe a výrazně zvýšit její dlouhodobý růst příjmů.

Zdroj: Getty Images

Hlavní činnosti společnosti Adobe jsou stále zdravé

Ale i bez Figmy je segment digitálních médií společnosti Adobe – který zahrnuje služby Creative Cloud – stále zdravý. Tržby tohoto hlavního segmentu vzrostly ve fiskálním roce 2022 o 11 % a v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2023 vzrostly meziročně o 9 % (14 % v konstantním měnovém vyjádření) na 3,4 miliardy dolarů, což představuje 73 % celkových tržeb společnosti.

Společnost Adobe očekává, že segment digitálních médií přidá ve fiskálním roce 2023 1,7 miliardy dolarů čistých nových ARR, zatímco ve fiskálním roce 2022 to bude 1,9 miliardy dolarů čistých nových ARR. Její schopnost udržet si tento stabilní růst v tomto náročném makroprostředí lze přičíst nedostatku významných konkurentů v oblasti kreativního softwaru a přilnavosti jejích cloudových předplatných.

V prvním čtvrtletí však hrubá marže společnosti Adobe meziročně klesla o 20 bazických bodů na 87,8 %, zatímco provozní marže se snížila o 300 bazických bodů na 34,1 %. Tento tlak lze z velké části přičíst makroekonomickým a měnovým vlivům namísto ztráty cenové síly, ale plánovaná akvizice společnosti Figma by mohla v blízké budoucnosti dále snížit její provozní marže. Pozitivní je, že Figma již nyní generuje hrubé marže kolem 90 %, takže by mohla zvýšit dlouhodobé hrubé marže společnosti Adobe.

Zdroj: Getty Images

Provozní peněžní tok společnosti Adobe se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 5 % na 1,69 miliardy dolarů, přesto však společnost odkoupila zpět přibližně pět milionů akcií. Tyto zpětné odkupy by mohly v blízké budoucnosti zvýšit zisk na akcii a kompenzovat část zředění způsobeného transakcí s firmou Figma.

Společnost Adobe očekává, že její upravený zisk na akcii vzroste ve fiskálním roce 2024 o 12-14 %. Tento výhled, který nezahrnuje ani společnost Figma, je vyšší než předchozí prognóza 11-13% růstu.

Její akcie jsou přiměřeně oceněny

Při ceně 350 USD se společnost Adobe obchoduje na 23násobku letošního odhadu upraveného zisku na akcii. Společnost Autodesk (ADSK), která je srovnatelná se společností Autodesk, u níž se očekává, že letos poroste podobným tempem, se obchoduje na 28násobku budoucích zisků. Společnost Salesforce (CRM), která společnosti Adobe konkuruje některými svými cloudovými prodejními a marketingovými službami, se obchoduje na 26násobku forwardového zisku. Růst tržeb společnosti Salesforce vypadá srovnatelně s růstem společnosti Adobe, ale rozšiřuje své provozní marže a zvyšuje zisk na akcii mnohem rychleji.

Zdroj: Unsplash

Akcie společnosti Adobe se proto zdají být přiměřeně oceněné – ale ne nutně levné – v porovnání s mírou růstu a srovnatelnými společnostmi. Je to také dobrá společnost s Figmou nebo bez ní, ale schválení této dohody by mělo posílit její dlouhodobé vyhlídky, snížit její budoucí ocenění a odstranit krátkodobé nejistoty. Neočekávám, že by se akcie Adobe v dohledné době vrátily na svá historická maxima, ale stále stojí za to je koupit jako stabilní blue-chip, který by měl v příštích několika letech růst.