Bankovní krize může být znamením, že je třeba se kryptoměnám vyhnout

Ano, titulek čtete správně. Otřesy v bankovním sektoru v uplynulém týdnu a následná reakce americké vlády jsou dokonalým příkladem toho, proč by investoři měli své peníze držet v rámci regulovaného peněžního systému a mimo ekosystém kryptoměn.

SVB Financial (SIVB) byla mateřskou společností Silicon Valley Bank, která se právě stala druhou největší finanční institucí, která v historii USA zkrachovala. Klíčovým poznatkem však je, že vkladatelé byli chráněni před vznikem jakýchkoli ztrát, což je v příkrém rozporu s výsledkem, který v minulosti postihl zákazníky zkrachovalých kryptoměnových společností.

Krach banky Silicon Valley

Od globální finanční krize v roce 2008 americká vláda ve spolupráci s regulačními orgány zpřísnila kontrolu finančního systému, aby zabránila opakování této katastrofy. Banky a finanční instituce byly účinně regulovány, aby nepodstupovaly extrémní rizika, zejména pokud jde o vklady jejich klientů.

Zdroj: Getty Images

Silicon Valley Bank většinou investovala vklady svých klientů do bezpečných aktiv, jako jsou státní dluhopisy USA. Problém spočíval v tom, že nakupovala dluhopisy s dlouhou dobou splatnosti a velmi nízkými výnosy, a když v roce 2022 začaly úrokové sazby rychle růst, hodnota těchto dluhopisů začala klesat (cena a výnos mají u dluhopisů nepřímý vztah).

Současně byla vkladová základna banky pod tlakem, protože její zákazníci působili především v technologickém sektoru a vzhledem ke slabému ekonomickému prostředí spalovali velké množství hotovosti a získávali méně rizikových peněz na doplnění svých zůstatků. Banka nakonec realizovala ztrátu 1,8 miliardy dolarů z portfolia státních dluhopisů, které prodala, aby si zajistila dostatek hotovosti pro uspokojení potřeb vkladatelů.

Zákazníci začali být nervózní ohledně zdraví banky. Poté, co se banka neúspěšně pokusila získat 2,25 miliardy dolarů na posílení své finanční situace, začali vkladatelé hromadně vybírat své peníze, což vyvolalo run na banku. Díky éře chytrých telefonů se tak stalo bleskovou rychlostí.

Banka se zhroutila, ale pro zákazníky to byl běžný obchod

Federální úřad pro pojištění vkladů (FDIC) rychle zasáhl, aby banku Silicon Valley uzavřel a zajistil bezpečnost vkladů klientů ve výši 175 miliard dolarů. Vkladatelé, kteří měli na účtu 250 000 dolarů nebo méně, byli automaticky pojištěni, ale federální vláda se rozhodla jít ještě o krok dál a zaručit všechny vklady, aby uklidnila obavy z nákazy.

Ale jak již bylo zmíněno, díky stávajícím předpisům byla aktiva banky Silicon Valley poměrně kvalitní, takže až se usadí prach, nemusí dojít k velkému nedostatku (pokud vůbec), pokud jde o odškodnění vkladatelů. FDIC uvedl, že banka měla v době krachu aktiva ve výši 209 miliard dolarů.

Nicméně poté, co byla banka v pátek oficiálně uzavřena, měli klienti díky FDIC a vládním zárukám následující pondělí přístup ke všem svým penězům.

Zákazníci zkrachovalých kryptoměnových společností takové štěstí neměli

Kryptoměny mají lákavé parametry. Z velké části se nacházejí mimo působnost fiat měnového systému a regulačních režimů. Tokeny, jako je Bitcoin (BTC), mají omezenou nabídku, takže je nelze donekonečna tisknout, a tudíž znehodnocovat, a tato část rovnice má skutečně své opodstatnění.

Porovnejte však výše uvedený scénář v Silicon Valley Bank s kolapsem téměř jakékoli burzy, projektu nebo tokenu zaměřeného na kryptoměny v posledních několika letech a bude vám jasné, že nedostatek dohledu nemusí být nutně dobrá věc.

Zdroj: Getty Images

FTX je nejnovějším a nejničivějším příkladem. Kryptoměna byla provozována z Bahamských ostrovů v relativně uvolněném regulačním režimu. V důsledku toho mohla FTX provádět řadu bezohledných transakcí s využitím prostředků zákazníků prakticky bez ohledu na riziko a bez okamžité kontroly a vyvážení, které by je zastavily.

Burza následně zkrachovala a stále dluží věřitelům zhruba 3 miliardy dolarů – většina z nich jsou zákazníci, kteří své peníze už možná nikdy neuvidí. I kdyby se tak stalo, proces vymáhání majetku může trvat roky.

Pak došlo ke kolapsu TerraUSD (USDT), jednoho z nejoblíbenějších stablecoinů na kryptotrhu. Když loni došlo k jeho de-peggingu, vymazal hodnotu odhadovanou na 60 miliard dolarů a zanechal investory v naprosté ztrátě bez možnosti odvolání.

Život v regulovaném a pojištěném systému se najednou nezdá tak špatný.

Kryptoměny

Bitcoin je podle tržní kapitalizace lídrem kryptoměnového průmyslu, který tvoří 480 miliard dolarů ze současné celkové hodnoty 1,1 bilionu dolarů. Je pravděpodobně nejméně zkorumpovatelná, protože je skutečně decentralizovaná a nestojí za ní žádný subjekt, a téměř nehrozí neočekávané zvýšení nabídky. Proto ji investoři považují za nejlepší uchovatel hodnoty na trhu s kryptoměnami.

Ale i přesto má jako skutečná měna jen malou užitečnost, což brání jejímu širokému přijetí. Podle společnosti Cryptwerk přijímá bitcoiny jako platidlo pouze 8 010 obchodníků na celém světě, což je pouhá kapka v moři, když uvážíme, že na světě je registrováno více než 330 milionů podniků.

Zdroj: Getty Images

Tím se dostáváme k hlavnímu problému, kterému čelí všechny kryptoměny: V tomto případě se jedná o otřesení jejich pověsti jako nástroje spekulace.

Vezměme si například token Shiba Inu (SHIB). V roce 2021 prudce vzrostl o 43 800 000 %, což byl jeden z největších výnosů ve finanční historii. V roce 2022 však následně ztratil více než tři čtvrtiny své hodnoty. Spotřebitelé i podniky jednoduše nemají důvod vkládat důvěru v měnu, jejíž hodnota tak prudce kolísá.

Bez ohledu na token bude pro kryptoměny obtížné udržet si časem svou hodnotu bez širšího využití. Když k tomu připočteme riziko úplné a totální ztráty v případě, že držba zmizí – ať už vlastní vinou investorů, nebo vinou třetí strany -, je těžké argumentovat pro jejich vlastnictví.

Sága banky Silicon Valley je asi nejlepším argumentem pro to, aby vaše peníze zůstaly v mezích tradičního, regulovaného systému. Může to znít nudně, ale bezpečí vašich těžce vydělaných peněz to rozhodně není.