I Warren Buffett prodělal miliardy na bankovních akciích

Bankovní krize stojí většinu investorů v indexu S&P 500 velké peníze. Dokonce i Warren Buffett si odnáší své ztráty.

Berkshire Hathaway (BRKB) trpí ztrátou 12,6 miliardy dolarů na 15 nejhorších akciích kótovaných na americkém trhu v tomto roce podle dolarové hodnoty aktuálních podílů, uvádí analýza Investor’s Business Daily na základě údajů společností S&P Global Market Intelligence a MarketSmith. A sektor, který mu nyní působí potíže? Finanční sektory jako Bank of America (BAC), Ally Financial (ALLY), Bank of New York Mellon (BK) a U.S. Bancorp (USB).

Buffettova dlouholetá záliba ve finančních společnostech ho nyní stojí peníze. Šest z jeho 15 nejhorších letošních výsledků v dolarovém vyjádření je ve finančním sektoru. Tržní hodnota bank po celém světě se za poslední týden a půl propadla o více než 500 miliard dolarů, uvádí Bespoke Investment Group. A Berkshire Hathaway je velkým vlastníkem některých z nich.

„Od 6. března do 15. března celková tržní hodnota (bank) klesla o 11,4 %,“ uvedla společnost Bespoke. „Za toto období zaznamenala větší pokles pouze období během globální finanční krize v roce 2008, chaosu kolem dluhového stropu v roce 2011, floatingu čínského jüanu v roce 2015 a šoku v Covidu. Stručně řečeno, jedná se o historický pokles tržní hodnoty bank, i když zdaleka ne bezprecedentní.“

Bank of America je Buffettovým poraženým číslo 1
Buffettova angažovanost v akciích Bank of America ho nyní přijde draho. Jak moc? Více než 4 miliardy dolarů jen v letošním roce.

Zdroj: Getty Images

Akcie, které Berkshire Hathaway soustavně hromadí od roku 2017, letos klesly o 12,8 %. To není největší procentuální pokles v portfoliu Berkshire Hathaway, které zahrnuje zhruba 50 akcií kótovaných na americkém trhu (to je Liberty SiriusXM (LSXMK)). Ale Bank of America je nejnákladnější ztrátou, protože Berkshire Hathaway je tak masivním vlastníkem. Současná hodnota pozice se letos snížila o 4,3 miliardy dolarů.

Nezapomeňte, že Buffett je nyní vlastníkem č. 1 akcií BofA. Berkshire Hathaway vlastní 12,6 % banky, čímž předstihla i giganta ETF Vanguard s jeho 7,6% podílem. Jedinou akcií, na které Berkshire Hathaway prodělala v dolarech téměř tolik co na Bank of America, je Chevron (CVX). Berkshire Hathaway je rovněž nejvýznamnějším vlastníkem tohoto ropného gigantu s podílem 8,8 %. Klesající ceny ropy letos srazily hodnotu Chevronu o 14,1 %.

Další finanční společnosti z indexu S&P 500, které Buffettovi škodí
Na Berkshire Hathaway doléhají i další bankovní podíly. Berkshire Hathaway stále vlastní téměř 10 % Ally Financial, banky s velkým objemem úvěrů na automobily. Akcie klesly o 4,4 %, čímž v letošním roce ztratily hodnotu 31 milionů dolarů.

Berkshire Hathaway však náhodou snížila své podíly v některých bankách. Tyto kroky se nyní vyplácejí. Buffettova holdingová společnost nyní vlastní pouze necelé 1 % společnosti U.S. Bancorp, jednoho z mnoha psů, kterých se zbavuje. Berkshire Hathaway začala prodávat akcie této banky v polovině loňského roku a koncem roku 2022 se zbavila téměř všech akcií. Je to dobře. Akcie letos klesly o téměř 17 %, čímž Berkshire Hathaway vymazala z nepatrné zbývající pozice téměř 48 milionů dolarů.

Zdroj: Getty Images

Stejně tak Berkshire Hathaway nyní vlastní pouze 3,1 % akcií Bank of New York Mellon. Berkshire Hathaway snižuje svou pozici v této bance od roku 2018. To znamená, že letos na této pozici ubrala pouze 28,5 milionu dolarů na akciích, které letos ztrácejí 2,5 %. Bank of New York Mellon je známá jako jedna z bank s nejvyšším procentem nepojištěných vkladů.

Banky nejsou snadné akcie, které by bylo možné držet v době, kdy se krize vyvíjí. „I když nejsou superlativy, jen několik dalších událostí zaznamenalo větší poklesy,“ říká Bespoke.

Buffettovy největší letošní ztráty v dolarové hodnotě

Na základě současných pozic Berkshire Hathaway

Pamatujte: Buffett je zapřísáhlý hodnotový investor. Když akcie, kterým věří, klesají na ceně, často nakupuje více. Takže pokud vidíte, že se jich místo toho zbavuje, mělo by vám to něco říct.

Berkshire Hathaway je konglomerátní holdingová společnost sídlící v americkém městě Omaha. Původně textilní společnost ovládl v roce 1965 investor Warren Buffett. S konsolidovaným obratem 112,5 miliardy USD patří mezi 50 největších společností na světě.