Podle Michaela Burryho je dno trhu možná už blízko

Prozíraví investoři mohou na svých obchodech vydělat, ať už trh roste nebo klesá, a nikdo to neví lépe než Michael Burry. Burry, jehož úspěchy při vydělávání na finanční krizi v roce 2008 byly uvedeny v knize a filmu The Big Short, se zaměřil na historické analogie a po pádu Silicon Valley Bank z minulého týdne naznačuje důvody k optimismu v dnešním prostředí.

S odkazem na říjnovou bankovní paniku z roku 1907 Burry upozorňuje na určité podobnosti s dnešní krizí. Paniku v roce 1907 vyvolal pád velké regionální banky Knickerbocker v New Yorku, který se rozšířil na další dva regionální ústavy a poté hrozil rozšířením na velké bankovní instituce. Burry však upozorňuje, že panika z roku 1907 rychle vyprchala. Trh dosáhl dna za pouhé tři týdny.

Při popisu této události Burry napsal: „V říjnu 1907 společnost Knickerbocker Trust zkrachovala kvůli riskantním sázkám, což vyvolalo paniku. Brzy zkrachovaly další dvě a ta se rozšířila. Když začal run na zdravý trust, JPMorgan se postavil na odpor. O tři týdny později se panika vyřešila a trhy dosáhly dna. O uplynulém víkendu byl zaujat postoj.“

Zdroj: Getty Images

Uvidíme, zda se historie bude opakovat. Mezitím analytici Wall Street upozornili na dvě akcie, které jsou již v zóně „koupit“. Jedná se o akcie, které v poslední době koketují s úrovní vlastního dna, ale do budoucna nabízejí solidní potenciál růstu. Projeli jsme je databází, abychom zjistili, co z nich právě teď dělá atraktivní investiční volbu.

Match Group (MTCH)

Začneme společností Match Group, holdingovou společností v online světě, která je známá jako mateřská firma pro některé z nejpopulárnějších internetových seznamek. Mezi dceřiné společnosti společnosti Match patří stejnojmenný portál match.com, ale také jména jako Tinder a OKCupid. V tomto odvětví je společnost Match známá tím, že do mobilních seznamovacích aplikací zavedla dnes již rozšířenou funkci „swipe“, a nyní se chlubí tím, že její značky jsou známé po celém světě, jsou nabízeny ve 40 jazycích a jsou dostupné pro všechny demografické skupiny seznamujících se osob.

Ačkoli společnost Match může tvrdit, že Tinder, její největší značka, byl v roce 2022 nejúspěšnější lifestylovou a seznamovací aplikací na světě, akcie společnosti v uplynulém roce přesto klesly. Za posledních 12 měsíců se akcie MTCH propadly o 60 %.

Pokles ceny akcií přišel ve stejné době, kdy společnost Match zaznamenala příjmy a zisk, které nesplnily očekávání. V posledním vykázaném čtvrtletí, 4Q22, dosáhla společnost nejvyššího příjmu 786,15 milionu USD, což bylo o 1,2 milionu USD méně, než se předpokládalo. V konečném důsledku byl zisk společnosti na akcii ve výši 30 centů o 35 % nižší než předpovědi analytiků, ačkoli se jednalo o výrazný obrat oproti ztrátě 60 centů na akcii vykázané o rok dříve.

Zdroj: Getty Images

Přestože tržby a zisk nesplnily očekávání, analytik společnosti Barclays Mario Lu zůstává ohledně vyhlídek společnosti Match do budoucna optimistický a poznamenává, že společnost dobře generuje hotovost a má několik pozitivních základních ukazatelů v obtížném prostředí.

„Domníváme se, že MTCH se v posledních několika letech efektivně přeměnila z růstové internetové akcie na nyní hodnotovou akcii díky svému profilu s vysokou marží a silnému generování peněžních toků. Přestože nadále existuje riziko, že se do 2. pololetí 23. roku neobnoví růst plátců Tinderu, pokud bude pokračovat oslabování makra, věříme, že strategie společnosti v roce 23 zaměřená na optimalizaci s cílem podpořit růst plátců je obezřetná a v minulosti byla vysoce efektivní,“ vyjádřil se Lu.

„Vidíme omezený relativní pokles akcií MTCH oproti zbytku našeho pokrytí díky 1) jejímu ziskovému obchodnímu modelu v prostředí zpřísňujících se úvěrů, 2) našemu názoru, že obavy z růstu plátců Tinder jsou přehnané, a 3) růstu na vyšších cenových úrovních předplatného /příležitostem k příjmům z reklamy a přínosům hrubé marže z potenciálně snížených/obchozích poplatků App Store,“ dodal analytik.

V souladu s tímto býčím postojem Lu hodnotí akcie MTCH jako Overweight (tj. Buy) a stanovuje cílovou cenu na 52 USD, což znamená jednoletý potenciál růstu o ~42 %.

Celkově 15 nedávných hodnocení analytiků z Wall Street na tyto akcie zahrnuje 9 hodnocení na Buy a 6 na Hold, což znamená konsenzuální hodnocení Moderate Buy. Cílové ceny jsou spíše býčí, přičemž průměrná hodnota 60,25 USD naznačuje robustní 63% růst oproti současné obchodní ceně 36,66 USD.

Truist Financial (TFC)

Druhou zlevněnou akcií, na kterou se podíváme, je Truist Financial, komerční banka z „top 10“ na americkém trhu s tržní kapitalizací 43 miliard USD a celkovými aktivy přesahujícími 555 miliard USD. Firma sídlí v Charlotte v Severní Karolíně a nabízí celou škálu bankovních produktů a služeb pro drobné i malé podnikatele. Služby Truist zahrnují správu majetku, specializované úvěry, podnikové a investiční bankovnictví a komerční bankovnictví.

Akcie této banky za posledních 12 měsíců poklesly o 44 % – zdaleka největší podíl na tomto poklesu ceny akcií však má krach SVB z 8. března.

Zdroj: Bloomberg

Tento pokles ceny akcií ukazuje, jak mohou události typu „černá labuť“ zastínit dobré finanční výsledky. Společnost Truist zaznamenala ve 4Q22 pozitivní výsledky v oblasti tržeb i zisku. Horní řádek ve výši 6,3 miliardy USD znamenal 12% meziroční nárůst, zatímco dolní řádek bez zisku na akcii podle metodiky GAAP ve výši 1,20 USD byl o 5,3 % vyšší než v předchozím roce. Ještě lepší je, že oba výsledky překonaly odhady analytiků; horní řádek byl lepší o 50 milionů dolarů, zatímco dolní řádek zisku na akcii o 2 centy.

V únoru společnost Truist vyhlásila pravidelnou čtvrtletní dividendu. Výplata byla stanovena na 52 centů na kmenovou akcii, což je již třetí výplata v řadě na této úrovni; Truist dividendu za poslední 3 roky dvakrát zvýšil. Výplata proběhla 1. března a anualizovaná sazba 2,08 USD dává solidní výnos 6,3 %, což je přibližně trojnásobek průměru zjištěného mezi firmami kótovanými v indexu S&P a třetina procentního bodu nad současnou mírou inflace.

Analytik společnosti Baird David George ve svém zpravodajství o Truistu vysvětluje, proč se podle něj tato banka vyhne kulce, která zasáhla SVB.

„Domníváme se, že problémy s vklady v SIVB nebudou mít odezvu v celém bankovním sektoru a byly spíše funkcí výklenkové vkladové základny banky než systémovým problémem. Naproti tomu jihovýchodní působiště TFC nabízí jednu z nejatraktivnějších základních klientských základen v USA… Zatímco ostatní banky mohou mít ve 2H23 a FY2024 potíže s růstem PPNR, domníváme se, že silné poplatkové obchodní jednotky TFC (konkrétně pojišťovnictví a investiční bankovnictví) by měly být motorem růstu a normalizace aktivity v oblasti hypoték a aktivit na kapitálových trzích by mohla představovat významný vítr do zad,“ vyjádřil se George.

Na tomto pozadí není divu, že George hodnotí TFC jako Outperform (tj. Buy) a jeho cílová cena 53 USD znamená, že má jednoletý potenciál růstu ~67 %.

Celkově tato akcie získává konsenzuální hodnocení „Mírně kupovat“ na základě 14 nedávných hodnocení analytiků, která se dělí na 5 „Kupovat“ a 9 „Držet“. Akcie se aktuálně obchoduje za 31,73 USD a její průměrná cílová cena 52,38 USD znamená v ročním horizontu 65% růst z této úrovně.