Bitcoin klesá, ale kryptoměny vykazují známky posílení s rozhodnutím Fedu v centru pozornosti

Bitcoin a další kryptoměny se v úterý usadily na nižší úrovni po rally, která digitální aktiva vynesla na nejvyšší hodnotu od loňského léta. Zatímco dalším klíčovým katalyzátorem je středeční rozhodnutí Federálního rezervního systému, kryptoměny vykazují známky fundamentální síly.

Cena bitcoinu za posledních 24 hodin klesla o 2 % na 27 750 USD poté, co se toto největší digitální aktivum během nedávného obchodování přiblížilo hranici 28 500 USD – nejvyšší úrovni od zrychlení kryptoměnového krachu v červnu loňského roku. Bitcoin po stagnaci na začátku března a propadu pod 20 000 dolarů obnovil svou býčí sérii, v letošním roce zatím posílil o téměř 70 % a devět z posledních deseti dnů stoupal.

„Tato pauza umožní Bitcoinu ‚vychladnout‘ a vytvořit příležitosti pro další růst. Nicméně rizika hlubší korekce zůstávají zvýšená, přičemž první významnou obrannou linií bude pravděpodobně 26 000 dolarů a druhou 25 000 dolarů,“ uvedl Alex Kuptsikevich, analytik makléřské společnosti FxPro. „Před rozhodnutím Fedu bychom měli být připraveni na zvýšené vybírání zisků na trhu.“

Existuje celá řada možných důvodů, proč se kryptoměnám v posledních dvou týdnech tak dařilo, včetně představy, že panika, která zachvátila světové banky, posiluje základní principy finanční decentralizace Bitcoinu. Pravděpodobnější je, že tlak na banky – nezamýšlený důsledek dramatického růstu úrokových sazeb v uplynulém roce, který zasáhl Bitcoin i akcie – změnil očekávání ohledně měnové politiky USA.

Zdroj: Getty Images

Obchodníci již neočekávají, že Fed bude při svém dalším středečním kroku v oblasti úrokových sazeb tak agresivní, přičemž jak vyhlídka, že centrální banka udrží sazby na stejné úrovni, tak zvýšení o čtvrt procentního bodu je známkou uvolněnější politiky. Náznaky, že zvyšování sazeb se zpomalí, nebo dokonce někdy v letošním roce dojde k obratu, by byly pro ceny bitcoinu velmi podpůrné, protože nižší sazby podněcují poptávku po rizikovějších aktivech, jako jsou kryptoměny.

Jak již bylo řečeno, „zatímco další zisky budou podpořeny nebo oslabeny makro podmínkami … zkoumání výkonnosti, on-chain a údajů na straně nabídky ukazuje důvod k pokračujícímu optimismu pro bitcoinové býky,“ poznamenal Alex Thorn, vedoucí výzkumu ve finanční skupině Galaxy Digital zaměřené na kryptoměnové služby.

Ačkoli se Bitcoin bude ve středu po rozhodnutí Fedu pravděpodobně pohybovat spolu s Dow Jones Industrial Average a S&P 500, existují skutečně známky toho, že kryptoměny posilují na fundamentální úrovni, mimo jejich citlivost na makro faktory.

Podle Thorna se například zvyšuje korelace mezi Bitcoinem a zlatem, zatímco korelace s akciemi klesá na nejnižší úroveň za poslední roky. To by mohlo naznačovat, že digitální aktiva jsou vnímána spíše jako nekorelovaná hra než jako výraz rizikového sentimentu – což je možný příznak dozrávání celé třídy aktiv.

Údaje navíc ukazují, že nejnovější rally je z velké části založena na akumulaci ze strany investorů na „spotovém trhu“, kteří nakupují samotný Bitcoin, na rozdíl od cenové akce řízené trhem s kryptoměnovými deriváty. Tato dynamika naznačuje, že převažují obchodníci typu „kup a drž“, na rozdíl od cen poháněných čistě spekulací.

Zdroj: Reuters

Nicméně přinejmenším v krátkodobém horizontu, „jakkoli někteří bitcoináři chtějí věřit, že bankovní krize přiměla lidi k Bitcoinu jako aktivu pro útěk do bezpečí, nevěřím, že jsme tam ještě úplně,“ řekl James Lavish, řídící partner fondu Bitcoin Opportunity Fund. „Ve skutečnosti se Bitcoin nadále obchoduje jako přední rizikové aktivum, stejně jako tomu bylo v posledních dvou letech … Osobně očekávám, že volatilita bude pokračovat a oportunisticky si vybírám svá místa.“

Ačkoli tedy trendy uváděné bitcoinovými býky ukazují na dozrávání a sílu napříč kryptoměnami, neočekávejte, že pohyby v tomto týdnu budou řízeny jiným příběhem než rozhodnutím Fedu a výhledem úrokových sazeb.

Kromě Bitcoinu se Ether – druhá největší kryptoměna – propadl o 3 % pod 1 750 USD. Menší kryptoměny neboli altcoiny vykazovaly z velké části stejný vývoj: Cardano kleslo o 3 % a Polygon o 5 %. Memecoiny byly také v červených číslech, přičemž Dogecoin a Shiba Inu klesly o 4 %.

Hongkong má navzdory čínským zásahům ambice stát se kryptocentrem

Hongkong plánuje v červnu zavést nová pravidla, která budou vyžadovat, aby platformy pro obchodování s kryptoměnami měly licenci od Komise pro cenné papíry a futures. Regulátor již zahájil konzultace o svém návrhu na regulaci platforem pro obchodování s virtuálními aktivy.