Dolarový index se pohybuje mírně nad nulou. Investoři čekají na FED

Dolar se v úterý během sváteční asijské seance stabilizoval, i když se snažil dostat daleko od pětitýdenního minima, protože obchodníci počítali s tím, že bankovní napětí zabrání Federálnímu rezervnímu systému zvýšit sazby výrazněji nebo vůbec později v týdnu.

Zelená bankovka si připsala zhruba 0,1 % na 1,0712 USD/EUR a o něco dále se posunula vůči australskému a novozélandskému dolaru. Udržovala se na úrovni 131,24 jenu, těsně nad pětitýdenním minimem 130,55.

„Volatilita sazeb a širších trhů s aktivy je v poslední době mimořádná,“ řekl John Velis, devizový a makro stratég pro Ameriku ve společnosti BNY Mellon (NYSE:BK).

„To zamlžilo obrázek pro březnové zasedání (Fedu) i pro další období. Jedním z důsledků bylo výrazné přecenění… pokud jde o očekávání budoucích sazeb,“ uvedl, přičemž vrchol byl ještě před několika týdny viděn na úrovni 5,5 %, zatímco nyní je to přibližně 4,8 %.

Dolar tato očekávání následoval, i když všeobecná nervozita na finančních trzích prodej zmírnila.

Podle nástroje CME FedWatch trhy počítají s 25% pravděpodobností, že Fed při středečním oznámení svého měnověpolitického rozhodnutí zůstane na svém, a se 75% pravděpodobností, že dojde ke zvýšení sazeb o 25 bazických bodů.

V úterý byl zveřejněn zápis z jednání, podle kterého se australská centrální banka 7. března dohodla, že na dubnovém zasedání zváží možnost pozastavení úrokových sazeb, a to ještě před nedávným záchvatem volatility, což se podepsalo na kurzu australské měny, který klesl o 0,5 % na 0,6686 USD.

Zdroj: Unsplash

Nedělní zpráva o plánovaném převzetí konkurenční banky Credit Suisse bankou UBS, což je fúze, kterou zkonstruovaly švýcarské úřady, přinesla úlevu, že nejnaléhavější rizika jsou zažehnána.

Nálada je přesto křehká, protože investoři se potýkají s bankovním stresem, který se během několika dní rozšířil od slabosti regionálních amerických bank až po oslabení jednoho z globálních věřitelů.

„Trhy zůstávají nervózní, ale rychlá reakce tvůrců politiky na vývoj rizik v bankovním sektoru je povzbudivá,“ řekl Alvin Tan, vedoucí asijské devizové strategie ve společnosti RBC Capital Markets.

V neděli také Federální rezervní systém v koordinaci s ostatními centrálními bankami oznámil, že bude nabízet denní měnové swapy, aby zajistil dostatek amerických dolarů.

„Poptávka po amerických dolarech na swapových linkách Fedu byla poměrně mírná, takže to je samo o sobě pozitivní znamení,“ uvedla Carol Kongová, měnová stratégka Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY).

„Na trzích s financováním se však i nadále objevují určité známky napětí, takže měny budou i nadále poměrně opatrné,“ dodala.

Britská libra klesla o 0,1 % na 1,2260 USD. Index amerického dolaru vzrostl o 0,06 % na 103,40.

GBP/USD (long) – Zdroj: Autochartist

Podle názoru analytiků Danske Bank se měnový pár EUR/GBP bude obchodovat kolem úrovně 0,88.

„Ve velmi krátkodobém horizontu zůstanou hlavním motorem kříže změny obav ze systémového rizika.“

„Dále se EUR/GBP podle našeho názoru nachází mezi protichůdnými silami. Na jedné straně očekáváme, že relativní sazby budou působit jako jasná překážka, zatímco zpomalení globálního růstu a relativní atraktivita britských aktiv působí jako překážka také. V současné době nepředpokládáme, že by výhled relativního růstu nebo globální investiční prostředí vytvořily výraznou divergenci mezi EUR a GBP.

„Očekáváme, že kříž zůstane v rozmezí 0,87-0,88.“

Medvědi na GBP/JPY drží otěže kolem intradenního minima 160,76, což znamená pokles o 0,18 % v den, který směřuje k úternímu otevření Londýna, protože k obavám z brexitu se přidávají obavy z dalšího kroku Bank of England (BoE). Stojí za zmínku, že dovolená v Japonsku omezuje poslední pohyby křížového měnového páru uprostřed smíšených pocitů ohledně bankovní krize.

Schválení financování Srí Lanky Mezinárodním měnovým fondem poslalo oslabenou srílanskou rupii vůči dolaru o 7 % výše.

Měnový pár EUR/CHF se v asijské seanci pokouší o vzestup nad bezprostřední rezistenci 0,9966. Měnový pár zůstal v akci po krachu Credit Suisse, druhé největší banky ve Švýcarsku. Přestože UBS oznámila její převzetí, ulice očekává, že obavy z dalších bankovních otřesů ještě nějakou dobu zůstanou.

Měnový pár EUR/CHF prodloužil svou cestu vzhůru do blízkosti oblasti předchozí korekce zásob, jejíž prolomení vedlo k masivnímu výprodeji. Oblast korekce zásob v rozmezí 0,9923-0,9967 slouží jako území, kde aktivum strávilo většinu času při svém předchozím pohybu a zároveň pokrývá značný objem.