Tajemství bilionového úspěchu společnosti Microsoft

Jen málo technologických společností je tak trvale úspěšných jako Microsoft (MSFT). Redmondská společnost, která byla největší technologickou akcií na vrcholu dot-com bubliny, je jedinou společností v první pětce, která bude i v roce 2023 patřit mezi pět největších tržních kapitalizací na trhu. Nechápejte mě špatně – další čtyři finalisté z roku 1999 jsou i po dvaceti letech stále úctyhodnými podniky s významným a často vedoucím postavením na trhu. Jen nedokážou držet krok s úspěchem Microsoftu, který mění pravidla hry:

Microsoft se na samém vrcholu žebříčku drží na krku společnosti Apple (AAPL). To jsou jediné dvě společnosti s tržní kapitalizací přesahující 2 biliony dolarů.

Ostatní bývalí šampioni z mého seznamu nikdy nedosáhli tržní hodnoty bilionu dolarů, natož dvou bilionů, které má dnes Microsoft. Dalším největším jménem je dnes energetický gigant ExxonMobil (XOM) s relativně malou tržní hodnotou 416 miliard dolarů. V těsném závěsu následuje maloobchodní titán Walmart (WMT) s hodnotou 380 miliard dolarů. Obě tyto firmy se stále nacházejí v první dvacítce, a to na 12., resp. 15. místě.

Zdroj: Unsplash

Veterán počítačových sítí Cisco Systems (CSCO) se propadl daleko za něj a s tržní hodnotou 209 miliard dolarů obsadil 35. pozici. A průmyslová „Godzilla“ známá jako General Electric (GE) ztratila většinu své váhy a klesla až na 101. místo s tržní hodnotou pod 100 miliard dolarů.

Měnící se tvář společnosti Microsoft

Velkou část úspěchu společnosti Microsoft lze přičíst její schopnosti přizpůsobit se měnícímu se prostředí. V počátcích se Microsoft zaměřoval na vývoj softwaru a stal se v této oblasti významným hráčem. Operačnímu systému dominoval systém Windows a kancelářský balík Microsoft Office byl jedinou sadou kancelářských nástrojů, na které záleželo.

S rostoucí oblibou mobilních zařízení se však společnost zaměřila na podnikový software a služby a poté na cloud. Trvalé licence již nejsou standardní volbou, nahradily je cloudové služby a měsíční předplatné. Známá jména jako Windows a Office jsou stále důležitá, ale ve velmi odlišné podobě. Cloud computing je navíc rok od roku nejsilnějším motorem růstu společnosti Microsoft.

Zdroj: Unsplash

Díky otevřenosti vůči dramatickým změnám si Microsoft udržel pozici přední technologické společnosti.

V roce 1999 byl Microsoft softwarovou společností s tržní kapitalizací 606 miliard dolarů, dnes je cloudovou společností s mnohem větší tržní kapitalizací 2,02 bilionu dolarů. Veřejný cloud Azure je nejrychleji rostoucí součástí společnosti Microsoft a je jednou z nejdůležitějších cloudových platforem na trhu. To je budoucnost a Microsoft tahá za všechny dostupné páky, aby se dostal hlouběji do odvětví cloud computingu.

Nepříliš tajná zbraň společnosti Microsoft: Satya Nadella

Co se stalo mezi tím? Microsoft musel změnit a přizpůsobit svou nabídku, protože mobilní zařízení se stala populárnějšími. Vizionářský vůdce Satya Nadella také v roce 2014 převzal roli generálního ředitele po bojovném Stevu Ballmerovi, což se ukázalo jako klíčový krok.

Za Ballmera byl Microsoft připraven začít bojovat kvůli každému možnému neúspěchu. Nadellův pružnější styl vedení umožňuje společnosti, aby se přizpůsobovala měnícím se okolnostem podle potřeby. Když se mobilní zařízení stala populárními, Ballmerova verze Microsoftu se systémem Windows Mobile prošvihla. Nadella se této výzvy zbavil a zdvojnásobil své úsilí o cloudové služby, které shodou okolností dobře fungují i na mobilních zařízeních. V současné době systém Windows od Microsoftu dokonce zahrnuje podporu linuxového kódu. Nadellova společnost se ujímá svých bývalých nepřátel, aniž by podnikala kdysi povinné další kroky a snažila se je „rozšířit“ a „vyhladit“.

Zdroj: Shutterstock

A jsme na začátku roku 2023, kdy se zdá, že trh s umělou inteligencí je připraven k explozi. Společnost Microsoft opět zaujímá aktivní přístup a spojuje se s inovativní platformou ChatGPT soukromé laboratoře OpenAI. Verze GPT nové generace je součástí příští hlavní verze cloudového kancelářského balíku Microsoft 365.

Nadellův efekt v plné síle

Už mě ani nepřekvapuje ochota Redmondu zkoušet radikálně nové nápady, které byly vynalezeny někde jinde. Nic z toho by nebylo možné, kdyby v Microsoftu stále vládl Steve Ballmer.

Díky ochotě měnit se a hrát vedoucí roli na vyvíjejícím se trhu, kde je prostor pro mnoho vítězů, se společnost Microsoft dostala na vrchol. Pokud hledáte investici, která má potenciál k dlouhodobému růstu, pak společnost Microsoft rozhodně stojí za zvážení. Dnes je velká, ale v budoucnu bude téměř jistě ještě větší.