Bill Gates říká, že umělá inteligence je teprve druhým revolučním technologickým pokrokem v jeho životě

Spoluzakladatel společnosti Microsoft říká, že vývoj umělé inteligence bude stejně zásadní jako PC nebo internet.

Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vznik mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu.“ (uvedl zakladatel Microsoftu Bill Gates na svém blogu).

Podruhé ve svých 67 letech spoluzakladatel společnosti Microsoft Corp Bill Gates prohlásil, že ho technologie skutečně ohromila.

Poprvé to bylo v roce 1980, kdy se seznámil s grafickým uživatelským rozhraním, které se stalo základem, na němž postavil operační systém Windows společnosti Microsoft (MSFT), napsal Gates v úterý na svém blogu GatesNotes. Podruhé se podle něj dal do pohybu v polovině roku 2022, kdy postavil OpenAI a její generativní AI ChatGPT před výzvu: Ať udělá něco, k čemu nebyla vyškolena nebo naprogramována.

Gates si jako výzvu vybral složení zkoušky z biologie pro pokročilé a počítal s tím, že to bude trvat asi dva nebo tři roky. Za několik měsíců ChatGPT zkoušku téměř zvládl, když správně odpověděl na 59 z 60 otázek s výběrem odpovědí a na šest otevřených otázek napsal „vynikající“ odpovědi, řekl.

„Jakmile test zvládl, položili jsme mu nevědeckou otázku: „Co byste řekli otci s nemocným dítětem?“ Napsal promyšlenou odpověď, která byla pravděpodobně lepší, než by dala většina z nás v místnosti,“ vzpomíná Gates. „Celý ten zážitek byl ohromující.“

Zdroj: Getty Images

„Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vznik mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu,“ napsal Gates. „Změní způsob, jakým lidé pracují, učí se, cestují, využívají zdravotní péči a komunikují mezi sebou. Celá průmyslová odvětví se budou orientovat na něj. Podniky se budou odlišovat tím, jak dobře jej budou využívat.“

Společnost Microsoft investovala do ChatGPT a začleňuje tuto technologii do některých svých produktů. Gates již v Microsoftu aktivně nepůsobí, protože v roce 2020 odešel z představenstva, ale podle společnosti FactSet zůstává největším individuálním akcionářem společnosti a vlastní přibližně 1,38 % jejích akcií.

„Mám to štěstí, že jsem se podílel na revoluci v oblasti osobních počítačů a internetu. Stejně tak jsem nadšený z tohoto okamžiku,“ napsal.

„Tato nová technologie může pomoci lidem na celém světě zlepšit jejich život,“ dodal Gates. „Současně je třeba, aby svět stanovil taková pravidla, aby případné nevýhody umělé inteligence byly daleko převáženy jejími výhodami a aby si těchto výhod mohl užívat každý bez ohledu na to, kde žije a kolik má peněz. Věk umělé inteligence je plný příležitostí a odpovědnosti.“

Komentáře technologické ikony zazněly ve stejný den, kdy společnost Nvidia Corp. (NVDA) na své výroční vývojářské konferenci GTC představila řadu produktů, jejichž cílem je rozšířit praktické technologie umělé inteligence prodejem nejen hardwaru, ale i softwaru. Společnost Nvidia rovněž oznámila, že navázala „největší spolupráci“ s cloudovou platformou Google Cloud společnosti Alphabet Inc (GOOGL). Společnost Adobe Inc (ADBE) představila svou umělou inteligenci Firefly na vlastní akci v Las Vegas.

Společnost Adobe uvedla na trh generativní umělou inteligenci Firefly, která umožňuje uživatelům upravovat obrázky pomocí psaní

Společnost Adobe (ADBE) v úterý uvedla na trh nástroj umělé inteligence s názvem Firefly, který uživatelům umožní zadávat příkazy pro rychlou úpravu obrázků.

Zdroj: Getty Images

První model Firefly je zaměřen na tvorbu obrázků a textových efektů. Ukázkové video společnosti Adobe obsahovalo například demonstraci produktu pro možnost „Generovat variace“. Zvýrazněním prvku ve vícevrstvém uměleckém díle – v ukázkovém videu majáku – Adobe Firefly pomocí umělé inteligence vygeneruje různé verze majáku.

V jiném příkladu Adobe ukazuje, jak lze vyfotografovat letní scénu a zadáním příkazu „change scene to winter day“ (změnit scénu na zimní den) změnit obrázek bez jakýchkoli úprav ze strany uživatele.

Firefly může také automaticky změnit fotografii nebo obrázek, na kterém uživatel pracuje, pomocí generativní umělé inteligence, která vytvoří štětec na základě něčeho, co již na obrázku je.

Nový produkt společnosti Adobe přichází v klíčovém bodě zlomu jak pro společnost Adobe, tak pro umělou inteligenci v širším smyslu. Společnost v září utratila 20 miliard dolarů za akvizici návrhářského nástroje Figma a tehdy uvedla, že do Figmy integruje funkce z jiných produktů.

Společnost Adobe uvedla, že Firefly bude nejprve spuštěn jako neveřejná beta verze.

Zdroj: Getty Images

Investice do AI se zrychlily od explozivního debutu aplikace ChatGPT společnosti OpenAI. OpenAI a Stable Diffusion, další organizace zabývající se umělou inteligencí, nabízejí produkty generativní umělé inteligence pro práci s obrázky.

Nové nástroje AI se potýkají s etickými problémy. U ChatGPT a podobných produktů se tyto obavy týkají sklonu modelů k „halucinacím“ věrohodně znějících, ale nepřesných informací.

U zobrazovacích technologií, jako je DALL-E nebo Stable Diffusion, se objevily obavy z toho, že modely kradou obsah umělců, regenerují ho a prezentují bez uznání nebo svolení autora.

Společnost Adobe uvedla, že Firefly bude klást důraz na to, aby tvůrci „měli možnost využívat své schopnosti a kreativitu a chránit svou práci“. Společnost již nabízí platformy, které nejsou založeny na umělé inteligenci a které toto splňují.