Jak reálná je cílová cena Bitcoinu 100 000 dolarů?

Bitcoin (BTC) v poslední době hodně eskaluje, za poslední týden vzrostl o více než 15 % a za celý rok téměř o 70 %. Bitcoin se nyní obchoduje za téměř 28 000 USD a tvoří ohromujících 46 % celkové tržní kapitalizace kryptografického trhu v hodnotě 1,2 bilionu USD. Zdá se, že každý chce v těchto dnech získat kus Bitcoinu.

Není asi překvapivé, že vzhledem k této býčí náladě někteří technologičtí odborníci nyní předpovídají, že by Bitcoin mohl brzy dosáhnout 100 000 USD, možná už během příštích 12 měsíců. Patří mezi ně i spoluzakladatel společnosti Apple Steve Wozniak, který nedávno naznačil, že cena 100 000 USD je možná. Jak reálný je však tento cenový cíl? Vždyť historické maximum Bitcoinu je 68 789,63 USD, a to bylo na vrcholu býčího trhu s technologiemi. Zde je bližší pohled na několik faktorů, které je třeba mít na paměti, pokud očekáváte, že Bitcoin do konce roku prudce vzroste.

Úrokové sazby

Donedávna byl hlavním faktorem ovlivňujícím budoucí cenu bitcoinu Federální rezervní systém a vývoj úrokových sazeb v USA. Zdá se tedy, že k tomu, aby Bitcoin pokračoval ve svém mimořádném vzestupu, bude potřebovat pomoc Fedu. Pokud Fed pozastaví zvyšování úrokových sazeb, nebo se dokonce rozhodne úrokové sazby snížit, bylo by to pro Bitcoin velmi příznivé.

Zdroj: Pixels

Vzhledem k současnému stavu bankovního sektoru, který je pod tlakem rostoucích sazeb, by k tomu mohlo skutečně dojít. To je pravděpodobně důvod, proč se začínají objevovat předpovědi o bitcoinu na úrovni 100 000 dolarů. Nižší úrokové sazby jsou pro riziková aktiva, jako je krypto, obvykle příznivé. Nižší úrokové sazby však nejsou zárukou.

Bitcoin jako digitální zlato

Vzpomínáte, jak si všichni mysleli, že Bitcoin je „digitální zlato“ a bezpečný přístav proti inflaci? Takové bylo obecné mínění investorů do kryptoměn až do krachu na trhu v roce 2022. No, vypadá to, že se tento argument vrací, ovšem v trochu jiné podobě. Je těžké ignorovat rostoucí počet analytiků, kteří Bitcoin označují za potenciální bezpečný přístav tváří v tvář sílící finanční bouři. Někteří lidé skutečně říkají, že raději budou držet Bitcoin, než aby své peníze uložili do rizikových bank.

Pokud tedy Bitcoin nahradí zlato jako bezpečné aktivum, bude to pro Bitcoin příznivé. Sledujte také, co dělají velcí institucionální investoři se svými portfoliovými alokacemi. Pokud stále více z nich zvyšuje svou expozici vůči Bitcoinu, pak by to bylo také velké plus. Někteří dokonce naznačují, že by korporace mohly začít držet Bitcoin přímo ve svých rozvahách.

Zdroj: Unsplash

Akcie technologických společností

Až do nedávných bankovních otřesů byla třída kryptoaktiv vysoce korelována s výkonností technologických akcií. Jinými slovy, pokud šly velké akcie ze Silicon Valley nahoru, pak šlo nahoru i krypto. Pokud velké akcie v Silicon Valley klesaly, pak kryptoměny klesaly.

Myslím si, že právě zde se myšlenka cílové částky 100 000 dolarů začíná hroutit. Sledovali jste v poslední době zprávy od společností jako Meta Platforms, které právě propustily dalších 10 000 zaměstnanců? Nebo Amazon, který včera oznámil, že ruší dalších 9 000 pracovních míst. Řada technologických společností zvučných jmen také oznámila obrovské kolo propouštění, takže nevidím, že by v dohledné době došlo k oživení technologických akcií. Když k tomu připočteme skutečnost, že Silicon Valley Bank byla věřitelem pro malé začínající technologické firmy, není situace o nic povzbudivější.

Dlouhá cesta Bitcoinu ke 100 000 dolarům?

Myslím, že Bitcoin nakonec překoná hranici 100 000 dolarů. Může to však trvat déle, než mnoho lidí nyní očekává. Svou analýzu zakládám na dlouhodobých sekulárních trendech, které se odehrávají na finančních trzích, jako je rostoucí přijetí Bitcoinu jako formy platby a rostoucí alokace Bitcoinu v portfoliích institucionálních investorů.

Zdroj: Getty Images

Investoři by měli být hluboce skeptičtí k jakémukoli argumentu, který se v podstatě omezuje na větu: „Systém fiat peněz selhal, teď je vše jasné pro krypto.“ Tento argument je nejen naivní, ale také staví investory do kryptoměn do obtížné pozice. Kdo by chtěl fandit krachům bank a runům na banky?

Mějte na paměti, že předvídat budoucnost ekonomiky je obtížné. Jak jednou poznamenal legendární ekonom John Kenneth Galbraith: „Jedinou funkcí ekonomických předpovědí je, aby astrologie vypadala úctyhodně.“ Nikdo neví, co se letos stane s bitcoinem, protože nikdo neví, co se stane s ekonomikou. Dlouhodobě jsem vůči Bitcoinu býčí, ale zároveň si uvědomuji, že cesta ke 100 000 dolarům může být obtížnější a náročnější, než jsou mnozí kryptobýci nyní ochotni připustit.