Protestující uzavřeli hlavní silnice, libanonská libra se dostala na nové minimum

Protestující v úterý uzavřeli hlavní silnice v některých částech Libanonu poté, co se libanonská libra krátce ocitla na novém minimu uprostřed historické hospodářské krize, která zřejmě nemá konce.

Libanonská libra ztratila jen v úterý více než 15 % své hodnoty a propadla se na více než 140 000 liber za dolar. Před týdnem měl dolar hodnotu 100 000 liber.

Malá země se potýká s nejhorší hospodářskou a finanční krizí ve své novodobé historii, která má kořeny v desetiletích korupce a špatného hospodaření politické třídy, jež zemi vládla od konce občanské války v letech 1975-90.

Politická třída se brání provádění reforem, které požaduje mezinárodní společenství. Od začátku hospodářského kolapsu v říjnu 2019 žijí tři čtvrtiny více než šestimilionové libanonské populace, včetně milionu syrských uprchlíků, v chudobě a inflace prudce roste.

Oficiální směnný kurz je stanoven centrální bankou na 15 000 liber za americký dolar, ale téměř pro všechny transakce se nyní používá kurz černého trhu.

Později v úterý centrální banka oznámila, že bude prodávat americký dolar za 90 000 liber, a vyzvala banky, aby ukončily stávku a zúčastnily se prodeje. Po vydání tohoto prohlášení libra získala zpět část své hodnoty prodejem za 110 000 liber za dolar.

Asociace libanonských bank v úterý večer oznámila, že všichni poskytovatelé úvěrů v zemi stávku přeruší a ve středu obnoví práci.

Minulý měsíc vyhlásily libanonské komerční banky časově neomezenou stávku poté, co rozzlobení demonstranti rozbili okna a zapálili pneumatiky před dvěma největšími bankami v Bejrútu.

Zdroj: Getty Images

Mnoho čerpacích stanic, které několikrát denně měnily ceny pohonných hmot, v úterý zavřelo kvůli výzvám k oceňování ropných produktů v amerických dolarech. Kvůli neustále se měnícímu směnnému kurzu zavřely také některé lékárny.

Kolem poledne rozzlobení demonstranti nakrátko uzavřeli silnice v různých částech země, včetně hlavní severojižní dálnice a dalších silnic v Bejrútu a východním údolí Bekáa.

Pád libry přišel několik dní před začátkem muslimského posvátného měsíce ramadánu, kdy se muslimové zdržují jídla a pití od úsvitu do soumraku.

„Situace je velmi špatná, zejména s růstem kurzu dolaru. Nemůžete si tu nic koupit,“ řekl Essam Rayes, obyvatel Bejrútu, o rostoucích cenách potravin.

Poslední havárie se odehrála v situaci, kdy volba nového prezidenta, který je od konce října neobsazen, stále uvízla na mrtvém bodě. Libanon řídí prozatímní vláda.

Stávkující banky znovu otevřely své brány koncem února na žádost prozatímního premiéra Nadžíba Mikátího, aby si lidé mohli vyzvednout své výplaty. Minulé úterý banky opět zavřely své brány a obvinily libanonskou justici, že „nenapravila nedostatky“ v nedávných soudních procesech proti nim.

Libanon se také zasekl v provádění rozsáhlých reforem dohodnutých s Mezinárodním měnovým fondem, které mají umožnit přístup k 3 miliardám dolarů ze záchranného balíčku a uvolnit prostředky na rozvojovou pomoc, aby se ekonomika stala opět životaschopnou.

Libanon v současné době čelí vážné hospodářské, politické a sociální krizi. Tato krize se prohlubuje již několik let, ale v posledních měsících se ještě zrychlila, a to v důsledku kombinace různých faktorů, včetně politické nestability, korupce a dopadu pandemie COVID-19.

Zdroj: Reuters

Krize vedla také k nedostatku pohonných hmot, elektřiny a dalšího základního zboží, jakož i k nárůstu nezaměstnanosti a poklesu životní úrovně. Těžce zasažen byl také systém zdravotní péče, kdy se nemocnice potýkají s nedostatkem zdravotnického materiálu a personálu, aby mohly pacientům poskytovat odpovídající péči.

Krize vedla k rozsáhlým protestům a sociálním nepokojům a také k vlně emigrace, protože lidé hledají lepší ekonomické příležitosti jinde.

Libanonská vláda se snaží krizi řešit, neboť přetrvává politická patová situace a neshody ohledně provádění hospodářských reforem a řešení korupce. Mezinárodní společenství rovněž vyjádřilo znepokojení nad situací a vyzvalo k naléhavým opatřením, která by pomohla stabilizovat zemi a podpořila její obyvatele.

Krize v Libanonu je složitý a mnohostranný problém, jehož řešení bude vyžadovat trvalé úsilí. Mezinárodní společenství může hrát důležitou roli při podpoře obnovy Libanonu prostřednictvím finanční pomoci, technické podpory a diplomatické angažovanosti. Trvalá řešení však budou vyžadovat odhodlání a spolupráci libanonských politických představitelů a občanské společnosti.