Kde budou akcie společnosti Dutch Bros za 5 let?

Když se společnost Dutch Bros (BROS) začala v září 2021 obchodovat na veřejných trzích, vzala investorský svět útokem. Do 1. listopadu, tedy měsíc a půl po primární veřejné nabídce (IPO), akcie prudce vzrostly o 108 %. To byl monstrózní zisk, který podtrhuje, jak moc si investoři tento podnik okamžitě zamilovali.

Pravděpodobně proto, že společnost Dutch Bros slibovala hvězdné vyhlídky na růst, což mohlo investory zpočátku přesvědčit, že akcie by mohly být vítězným titulem. Od IPO k 17. březnu však akcie klesly o 21 %, což je důsledek obecného oslabení širšího trhu.

Co tedy čeká tuto špičkovou kávovou akcii v příštích pěti letech? Podívejme se na to blíže.

Vzali svět kávy útokem

Dutch Bros je celostátní franšízant a provozovatel průjezdních kaváren. K 31. prosinci měla celkem 671 prodejen, z toho 275 franšízových. Společnost rychle roste. V roce 2022 se její tržby meziročně zvýšily o 48 % a v roce 2021 o 52 %. A v posledním čtvrtletí (4. čtvrtletí 2022, které skončilo 31. prosince) zvýšila společnost Dutch Bros tržby o 44 %, což ukazuje na stabilní růst v průběhu celého roku.

Zdroj: Gettyimages

K tomuto nedávnému růstu došlo navzdory makroekonomickým překážkám. Spotřebitelé si kvůli inflaci dlouho rozmýšlejí, zda budou utrácet za diskrétní položky, což je kategorie, do které káva na volném trhu rozhodně patří. V tomto kontextu je expanze společnosti ještě pozoruhodnější.

Na dosavadních pozoruhodných finančních výsledcích společnosti Dutch Bros je působivé to, že rychle dosahuje růstu v odvětví, kterému již dlouho dominují domácí značky jako Starbucks a Dunkin‘ Donuts. Pokud posledních několik let naznačuje, jaká bude budoucnost, mají se akcionáři při pohledu do budoucna na co těšit.

Vynikající vyhlídky na růst

Když už mluvíme o budoucnosti, vedení společnosti Dutch Bros je nepřekvapivě neuvěřitelně optimistické, pokud jde o směr, kterým se společnost ubírá. Vedení věří, že do 10 až 15 let může být v celé zemi 4 000 provozoven. To by znamenalo přibližně 500% expanzi oproti současné velikosti. A jen v letošním roce plánuje podnik otevřít nejméně 150 nových prodejen.

Zdroj: Gettyimages

Vzhledem k tomu, že společnost Dutch Bros má tak silnou ekonomiku, má smysl agresivně otevírat nové pobočky. Průměrná prodejna vlastněná společností dosáhla v roce 2022 ročních tržeb ve výši 1,9 milionu dolarů a její ziskové rozpětí činilo 24,6 %. Tato marže vypovídá o ziskovosti na úrovni prodejny bez započtení jakýchkoli firemních režijních nákladů.

Wall Street je velmi optimistická. Konsensuální odhady analytiků předpokládají, že v letech 2022 až 2027 porostou tržby složenou roční mírou 25,1 %. To je sice výrazně méně než zhruba 50% nárůst zaznamenaný v posledních dvou letech, ale stále dost na to, aby se Dutch Bros zařadil do kategorie růstových akcií. Možná ještě zajímavější je, že společnost by měla v roce 2027 vygenerovat provozní zisk ve výši 227,6 milionu dolarů, zatímco v roce 2022 by měla vykázat provozní ztrátu ve výši 2,6 milionu dolarů.

Pohled na ocenění

V době psaní tohoto článku se akcie Dutch Bros obchodují s násobkem ceny k prodejům (P/S) jen o málo vyšším než 2, což je výrazně pod historickým průměrem 3,7 a je to tak levné, jako nikdy předtím. Z této výkonnosti vyplývají dva závěry. Prvním je, že pesimismus kolem podniku nebyl nikdy tak vysoký, což dává smysl vzhledem k tomu, jak pozitivní nálada panovala v době vstupu Dutch Bros na burzu. Druhým poznatkem je, že pokud Dutch Bros dokáže v příštích několika letech splnit své vysoké růstové cíle, mohly by akcie díky svému nízkému současnému ocenění přinést tržní výnosy. Pro srovnání, Starbucks se nyní obchoduje s poměrem P/S 3,5.

Zdroj: Unsplash

V případě společnosti Dutch Bros musí mít akcionáři na paměti, že v každém z posledních dvou let vykázala čistou ztrátu, ačkoli v roce 2022 byla ztráta mnohem nižší než v roce 2021. Investoři by se proto měli vážně zabývat otázkou, kdy, pokud vůbec, dosáhne společnost Dutch Bros udržitelné ziskovosti. A myslím si, že tento důraz na vytváření kladného čistého zisku je ještě aktuálnější vzhledem k tomu, jak moc investory loni znechutily neziskové růstové akcie.

Ale pro ty, kteří zůstávají optimističtí ohledně toho, kam se tato společnost ubírá, by mohlo mít smysl využít současného ocenění. Za pět let by na tom vaše portfolio mohlo být lépe.