George Soros a Steve Cohen mají jedno společné: oba vsadili na tyto dvě akcie

V tomto nejistém tržním prostředí by vzdělaný investor udělal dobře, kdyby hledal nějaký signál, který by dokázal proniknout šumem a naznačil rozumnou volbu nákupu akcií. Sledování legendárních investorů, obchodníků, kteří na burzovní obchodní scéně vybudovali mnohamiliardové jmění, je oblíbenou strategií – a když se dvě z těchto investičních legend shodnou… no, je tu akcie, která by rozhodně měla dostat druhý pohled.

George Soros i Steve Cohen vybudovali bohatství pro sebe, pro hedgeové fondy, které spravují, i pro své zákazníky, ačkoli jejich zázemí je tak rozdílné, jak jen rozdílné může být. Pohled na jejich poslední hlášení 13F však ukazuje, že našli alespoň jednu společnou věc, dvě akcie, na které oba považovali za vhodné vsadit do budoucna.

Využili jsme platformu abychom zjistili podrobnosti o těchto „společných sázkách“, a zjistili jsme, že každá z nich je akcie s ratingem Buy a potenciálem růstu v dvouciferných číslech. Soros i Cohen považovali za vhodné nakoupit akcie v hodnotě milionů dolarů. Pojďme se na ně podívat blíže a zjistit, proč byly pro tyto dvě legendy trhu tak lákavé.

Zdroj: Bloomberg

Celanese Corporation (CE)

Začneme společností Celanese Corporation, průmyslovou chemickou firmou se sídlem v Texasu, která však působí v celosvětovém měřítku. Celanese se specializuje na výrobky s acetylovým řetězcem, což je soubor molekulárních sloučenin s širokým využitím v mnoha důležitých průmyslových odvětvích. Společnost je také významným výrobcem vinylacetátů a acetátů celulózy, důležitých složek při výrobě polymerů a lepidel. Kromě toho , Celanese vyrábí také technické materiály a potravinářské přísady a má výrobní závody v Severní Americe, Evropě a Asii.

To vše je velký byznys a společnost Celanese pracuje na jeho rozšíření. V listopadu loňského roku společnost dokončila akvizici divize Mobility and Materials (M&M) společnosti DuPont. Akvizice přinesla společnosti Celanese široký soubor doplňků do jejího portfolia výrobků, včetně technických termoplastů, elastomerů, globálních výrobních aktiv a špičkové infrastruktury. Kromě toho společnost Celanese získala do vlastnictví několik značek společnosti DuPont.

V číslech Celanese vykázala ve 4Q22 čisté tržby ve výši 2,35 miliardy USD, což je o 2,28 miliardy USD více než o rok dříve, a čistý zisk 769 milionů USD, což představuje 46% meziroční nárůst. Horní linie však zaostala za očekáváním o 60 milionů dolarů, zatímco upravený zředěný zisk na akcii ve výši 1,44 dolaru byl o 21 centů nižší, než se předpokládalo.

Zdroj: Getty Images

Přestože tržby a zisk společnosti zaostaly za očekáváním, Celanese si stále věřila, že zachová výplatu dividendy na kmenové akcie. Společnost ve svém únorovém prohlášení stanovila výplatu na 70 centů na akcii. V přepočtu na roční bázi to znamená 2,80 USD na akcii a nadprůměrný výnos 2,6 %.

George Soros i Steve Cohen podle svých posledních čtvrtletních hlášení otevřeli na této akcii nové pozice. Sorosova společnost spravující fondy nakoupila za 170 030 akcií CE, což je podíl, který má v současnosti hodnotu necelých 17,9 milionu USD. Cohenova společnost Point72 Asset Management otevřela svůj podíl ve společnosti CE s 134 300 akciemi, což je nyní podíl v hodnotě 14,12 milionu USD.

Pětihvězdičkový analytik společnosti Well Fargo Michael Sison ve svém pokrytí této akcie viděl nedávnou akvizici společnosti M&M jako klíčový bod, který je třeba vzít v úvahu, a hnací sílu budoucí výkonnosti.

„Domníváme se, že zisková síla CE s M&M by se měla stále blížit 4 miliardám USD v EBITDA a mohla by zaznamenat pevný inflexní bod v zisku na akcii směřující do 2Q23E… Od uzavření M&M v listopadu CE čelí obtížnému makroekonomickému pozadí, což vedlo ke slabším než očekávaným výsledkům/výhledům M&M ve 4Q22 a 1Q23E, ačkoli zisk by se měl zlepšit ve 2H23E (většina 100-135 milionů USD v synergiích je cílena na 2H23E). Domníváme se, že společnost M&M by mohla dosáhnout svého původního cíle EBITDA ve výši 700-750 mil. USD v roce 2023, s nárůstem, protože společnost CE zlepšuje provozní efektivitu a počet zakázek se nadále zotavuje,“ uvedl Sison.

Na základě těchto komentářů Sison hodnotí akcie jako Overweight (tj. Buy) s cílovou cenou 140 USD, což naznačuje potenciální zisk 33 % v jednoletém časovém horizontu.

Celkově je v souboru 15 nedávných hodnocení analytiků k akciím Celanese a zahrnují 9 hodnocení „Kupovat“, 4 „Držet“ a 2 „Prodat“ – což představuje konsenzuální hodnocení „Mírně kupovat“. Akcie se prodávají za 104,96 USD a průměrná cílová cena 129,20 USD znamená pro příští rok nárůst o 23 %.

SoFi Technologies (SOFI)

Druhá akcie, na kterou se podíváme, SoFi, je společnost se sídlem v San Francisku, jejíž název je zkratkou pro „Social Finance“. Jak už to napovídá, SoFi přistupuje k bankovnictví moderními technologiemi, pracuje čistě online a svým zákazníkům, kterých bylo ke konci roku 2022 více než 5,22 milionu, poskytuje přístup k úvěrům na bydlení a osobním půjčkám, kreditním kartám, investičnímu bankovnictví, credit scoringu a refinancování stávajících studentských půjček a/nebo půjček na auto.

Ačkoli SoFi, stejně jako mnoho předních technologicky orientovaných firem, stále každé čtvrtletí hospodaří s čistou ztrátou, poslední čtvrtletí, 4Q22, ukázalo, že se ztráta meziročně výrazně zmírnila. Společnost byla na konci čtvrtletí v červených číslech ve výši 40 milionů, což znamená čistou ztrátu na zředěnou akcii ve výši 5 centů. Tato čísla jsou srovnatelná s loňskými výsledky čisté ztráty ve výši 111 milionů USD a 15 centů na zředěnou akcii. Kromě toho byl zředěný zisk na akcii o 4 centy lepší, než se předpokládalo.

Zdroj: Shutterstock

V horní linii společnost pokračovala v trendu zvyšování tržeb. Celkové čisté tržby za 4. čtvrtletí byly vykázány ve výši 456,7 milionu USD, což je o 60 % více než 285,6 milionu USD vykázaných ve 4Q21. Za celý rok 2022 dosáhly tržby 1,57 miliardy, což je nárůst oproti 984,9 milionu v roce 2021; další 60% nárůst. Společnost SoFi ukončila rok 2022 s hotovostí a peněžními ekvivalenty ve výši 1,42 miliardy USD oproti 494 milionům USD na konci roku 2021; celková aktiva společnosti ve výši více než 19 miliard USD vzrostla meziročně o 106 % z 9,2 miliardy USD.

Když se vrátíme k Sorosovým a Cohenovým pozicím, zjistíme, že Steve Cohen již do SOFI nakoupil, a to ve třetím čtvrtletí roku 2022. Ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil svou pozici o 1,623 milionu akcií, což představuje nárůst o 47 %. Cohen nyní drží 5 132 743 akcií SoFi v hodnotě 28,58 milionu dolarů. Soros naopak ve 4. čtvrtletí otevřel novou pozici v této společnosti, když nakoupil 1,25 milionu akcií, jejichž hodnota nyní činí 6,96 milionu USD.

Hedgeoví magnáti zde nejsou jedinými býky. Kevin Barker, pětihvězdičkový analytik ze společnosti Piper Sandler, tuto akcii sleduje a to, co vidí, se mu líbí. Barker poukazuje na to, že spotřebitelské půjčky jako SoFi s menší pravděpodobností utrpí nákazu, která zasáhla SVB a její kolegy. Analytik také vysvětluje svůj optimistický pohled zejména na SoFi, když píše: „Jsme i nadále přesvědčeni, že společnost může pokračovat v realizaci svého plánu generovat růst tržeb, který je na špičkové úrovni, a potenciálně dosáhnout GAAP ziskovosti do konce roku 2023. Tento cíl by měl být podpořen kombinací efektivity v rámci technologického segmentu spolu s větším financováním vkladů a nárůstem počtu poskytnutých studentských půjček v druhé polovině roku.“

Při pohledu do budoucna z tohoto pohledu považuje Barker za vhodné ohodnotit akcie SOFI stupněm Overweight (tj. Buy) s cílovou cenou 7,50 USD, což znamená 28% růst v příštích 12 měsících.

Celkově se 10 nejnovějších hodnocení analytiků na akcie SoFi rozpadá v poměru 7:3 ve prospěch „Buy“ oproti „Hold“, což dává akciím konsenzuální hodnocení „Moderate Buy“. Prodejní cena akcií na úrovni 5,83 USD a průměrná cílová cena na úrovni 8 USD představují 37% nárůst v horizontu jednoho roku.