Americký dolar je stabilní, obavy z bankovní krize přetrvávají

Kurz dolaru byl v pondělí stabilní, zatímco kurz jenu se pohyboval poblíž svého sedmitýdenního maxima, protože investoři hodnotili kroky úřadů a regulačních orgánů, jejichž cílem bylo zmírnit obavy o globální bankovní systém.

Dolarový index, který měří měnu vůči šesti konkurentům, vzrostl o 0,078 % na 103,07, přičemž v pátek si připsal 0,5 % v důsledku nervozity v bankovním sektoru, kdy akcie Deutsche Bank (ETR:DBKGn) klesly o téměř 9 %.

V důsledku náhlého pádu dvou amerických věřitelů a záchrany švýcarské banky Credit Suisse, která se minulý týden ocitla v problémech, byly akcie světových bank v průběhu měsíce oslabeny a úřady se snažily uklidnit nervozitu investorů.

„Pragmatická opatření centrálních bank, vlád a soukromého sektoru dosud nestačila k tomu, aby si investoři mohli být jisti, že problém je zažehnán,“ řekl Marc Chandler, hlavní tržní stratég společnosti Bannockburn Global Forex.

V pondělí Federal Deposit Insurance Corporation oznámila, že First Citizens BancShares Inc od regulátora převezme všechny vklady a úvěry banky Silicon Valley.

Americká Rada pro dohled nad finanční stabilitou v pátek uvedla, že bankovní systém USA je „zdravý a odolný“ navzdory napětí v některých institucích. Investoři však zůstávají obezřetní.

Investoři, kteří se vyhýbají riziku, poslali v pátek jen na sedmitýdenní maximum 129,65 za dolar a měna byla na cestě k březnovému 4% růstu. Naposledy se kurz nacházel v pondělí na úrovni 130,75.

USD/JPY (short) – Zdroj: Autochartist

Fed ve středu podle očekávání zvýšil úrokové sazby o 25 bazických bodů, ale k výhledu zaujal opatrný postoj kvůli turbulencím v bankovním sektoru, i když předseda Fedu Jerome Powell ponechal otevřené dveře pro další zvýšení sazeb, pokud to bude nutné.

Trhy podle nástroje CME FedWatch počítají s více než 80% pravděpodobností, že Fed na svém příštím zasedání v květnu úrokové sazby nezmění, a očekávají jejich snížení již v červenci.

„V rozporu s jasným Powellovým signálem futures na fondy Fedu počítají s dramatickým uvolněním v nadcházejících měsících,“ uvedl Chandler. „To je extrémně agresivní a přitažené za vlasy.“

Prezident minneapoliského Fedu Neel Kashkari v neděli uvedl, že nedávné napětí v bankovním sektoru a možnost následné úvěrové krize přiblížily USA recesi.

„Není nám jasné, nakolik toto bankovní napětí vede k rozsáhlé úvěrové krizi. Tato úvěrová krize … by pak zpomalila ekonomiku,“ řekl Kashkari v komentáři pro pořad televize CBS Face the Nation. „To je něco, co velmi, velmi pečlivě sledujeme.“

Euro mezitím vzrostlo o 0,05 % na 1,0764 USD poté, co v pátek kleslo o 0,6 %.

Pohled na 24 hodin: „Minulý pátek jsme zdůraznili, že euro „pravděpodobně vstoupilo do fáze konsolidace“ a očekávali jsme, že se bude „obchodovat do strany v pásmu 1,0800/1,0900″. Místo obchodování do strany se EUR prudce propadlo na 1,0712 a poté se rychle odrazilo a den zakončilo na 1,0759 (-0,66 %). Odraz od minima by se mohl prodloužit, ale jakýkoli růst je vnímán jako součást obchodního pásma 1,0740/1,0830. Jinými slovy, jasné proražení nad 1,0830 je nepravděpodobné.“ Ekonomka Lee Sue Ann a stratég pro trhy Quek Ser Leang ze skupiny UOB Group

Zdroj: Unsplash

Britská libra se nacházela na úrovni 1,2235 USD, tedy o 0,05 % výše než v pátek, kdy se propadl o 0,5 %.

Australský dolar vzrostl o 0,09 % na 0,665 USD.

AUD/USD čelil obrovskému tlaku poté, co se na začátku evropské seance postupně zotavil do blízkosti 0,6660. Australské aktivum pocítilo smysluplné nabídky uprostřed oživujícího pohybu amerického dolarového indexu (DXY). Australský dolar pravděpodobně zůstane v akci před zveřejněním měsíčního indexu spotřebitelských cen (CPI), které je naplánováno na středu.

Od australského dolaru se očekává silná akce, protože klíčovou událostí tohoto týdne zůstane zveřejnění měsíčních údajů o maloobchodních tržbách a indexu spotřebitelských cen (CPI). Úterní údaje o maloobchodních tržbách (únor) by měly expandovat o 0,4 %, což je méně než předchozí expanze ve výši 1,9 %. Australská centrální banka (RBA) je velmi znepokojena přetrvávající inflací a zmírnění maloobchodní poptávky by tvůrcům politiky přineslo určitou úlevu.

Kiwi vzrostl o 0,03 % na 0,620 USD.

GBP/JPY obnovuje intradenní maximum poblíž 160,35, když se býci po třídenní absenci vracejí k nákupům uprostřed rána v Londýně. Kotace přitom proráží 50hodinový klouzavý průměr (HMA) ve snaze potěšit kupce.

Poslední odraz křížového měnového páru by však mohl souviset s úspěšným prolomením klesající linie odporu z minulé středy. Sílu vzestupnému trendu dodávají býčí signály MACD a vzestupná linie RSI (14), která není překoupená.