Euro se dostalo na úroveň 1,10 USD a ECB je nyní posledním zůstávajícím jestřábem

Christine Lagardeová si navzdory rostoucímu napětí v bankovnictví upevňuje pověst největšího jestřába mezi hlavními centrálními bankéři a dává finančním trhům důvod k nákupu eura a prodeji německých dluhopisů.

Prezidentka Evropské centrální banky minulý týden prohlásila, že návrat inflace v eurozóně k cíli je „nediskutovatelný“ a nebude zahrnovat „kompromisy“, a to několik dní poté, co zvýšila úrokové sazby o 50 bazických bodů.

Předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell naopak provedl menší zvýšení a uvedl, že američtí tvůrci sazeb zvažovali pauzu, zatímco guvernér Bank of England Andrew Bailey přinesl zvýšení o 25 bazických bodů a uvedl, že inflace pravděpodobně „prudce“ zpomalí.

Prohlubující se rozdíl v měnové politice je jádrem dvou obchodů, které mají investoři do měn a dluhopisů v oblibě.

Pro Citigroup Inc., Societe Generale SA a Deutsche Bank AG představuje Lagardeové proinflační opatření vítr do plachet euru, který by ho mohl v nadcházejících měsících vynést až na 1,10 USD. Inflační tisk v tomto týdnu může podpořit názor, že ECB bude ještě dlouho po Fedu zvyšovat sazby, což přispěje k ziskům eura.

Kim Hutchinson, portfolio manažer pro správu úrokových sazeb ve společnosti JPMorgan Asset Management, se obává držet německý vládní dluh ve srovnání s americkými státními dluhopisy.

„ECB nám z centrálních bank dala pravděpodobně nejvíce jestřábí zprávu,“ řekla. „Lagardeová stále zní velmi sebejistě, že budou poskytovat více, pokud jejich základní linie přetrvá.“

Sazby swapů

Zdroj: Shutterstock

Sazby evropských swapů s krátkou splatností dohánějí své americké ekvivalenty a v březnu se jejich rozdíl snížil na pouhých 70 bazických bodů. Tato úroveň byla naposledy zaznamenána v roce 2021, kdy se euro nacházelo nad úrovní 1,21 USD, uvedli stratégové SocGen.

„Očekáváme, že v příštím jednom až dvou měsících zvýšíme naši dlouhou pozici vůči euru na základě pozitivnějšího trendu a klesajících diferenciálů výnosů dluhopisů vůči USA,“ uvedl Van Luu, globální vedoucí oddělení měn ve společnosti Russell Investments. „Fed pravděpodobně zastaví cyklus zpřísňování a poté se otočí před ECB o několik měsíců.“

V pátek peněžní trhy počítaly se snížením sazeb Fedu již v červnu, zatímco ECB by měla sazby zvyšovat až do září.

Jistě, relativní jestřábí postoj ECB je částečně odrazem skutečnosti, že ECB začala zvyšovat sazby až čtyři měsíce po Fedu a musí se plně vypořádat s vyššími cenami energií. Podle Daniela Morrise, hlavního tržního stratéga společnosti BNP Paribas Asset Management, může být jen otázkou času, kdy se v Evropě projeví výrazné známky napětí.

„Jestli je něco horší, pak je to dynamika inflace v eurozóně,“ řekl. „Pokud potřebujete recesi v USA, abyste snížili inflaci, proč ne také v Evropě?“

Prozatím se ukázalo, že evropská ekonomika je mnohem odolnější, než se předpokládalo. Údaje z minulého týdne ukázaly, že se přebytek běžného účtu platební bilance zvýšil, a konec záporných úrokových sazeb láká kapitál zpět do Evropy, což je pro měnu dlouhodobějším impulsem.

Podle ekonomů oslovených agenturou Bloomberg vzroste jádrová inflace v eurozóně, která se odečítá od potravin a energií, v údajích z tohoto týdne na nový rekord 5,8 % z 5,6 %. V pátek údaje Fed Bank of New York ukázaly, že ukazatel inflační aktivity v USA zpomalil na nejnižší hodnotu od roku 2021.

Zdroj: Pixabay

Další zhoršení nálady vůči evropským bankám – po novém pátečním záchvatu nervozity na trhu, který se soustředil na Deutsche Bank – by mohlo měnu nadále zatěžovat.

Může to být také příležitost k nákupu.

Podle dvou evropských devizových obchodníků euro kleslo na 1,0713 USD, tedy pod úroveň, kterou mezibankovní obchodníci sledovali za účelem nákupu společné měny. Podle vedoucího oddělení FX strategie Jamese Malcolma zaznamenala UBS Group AG rostoucí poptávku ze strany „bystřejších a rychlých peněz“ po opčních pozicích, které by se vyplatily, pokud by měna posílila.

Pro Citigroup bude klíčová úroveň 1,10 USD za euro. Jakmile bude prolomena, budou podle Vasileiose Gkionakise, vedoucího strategie G10 pro region EMEA, účty s pákovým efektem, reálnými penězi a firemní účty nuceny pronásledovat pohyb výše.

„Holubičí Fed, podhodnocená ECB a silná dynamika běžného účtu platební bilance eurozóny ukazují na široké zisky eura,“ napsal ve své poznámce. „Vzestup EUR/USD je nejjednodušším a nejčistším vyjádřením těchto tržních sil.“