Americký dolar jako bezpečný přístav klesá, protože obavy z bank polevily

Americký dolar se v úterý již druhý den propadal vůči svým hlavním protějškům, protože ustupující obavy z plnohodnotné bankovní krize snižovaly poptávku po nejbezpečnějších aktivech.

Japonský jen, přestože je tradičně také bezpečným přístavem, se po nočních ztrátách silně zotavil, přičemž analytici poukazovali na toky související s pátečním koncem fiskálního roku v zemi.

Australský a novozélandský dolar citlivé na riziko rovněž vzrostly, přičemž australský dolar získal další impuls díky lepším než očekávaným údajům o maloobchodních tržbách.

Index amerického dolaru, který měří měnu vůči šesti srovnatelným měnám včetně jenu, během asijského obchodování klesl o 0,16 % na 102,59, čímž prodloužil pondělní pokles o 0,35 %.

Zelená bankovka se v jednu chvíli propadla až na 130,505 jenu a naposledy se nacházela o 0,71 % níže na 130,64, čímž zrušila 0,64% skok z předchozí seance, kdy sledovala nárůst výnosů dlouhodobých státních dluhopisů o 15 bazických bodů, což bylo nejvíce za posledních šest měsíců. Desetiletý výnos se v úterý během tokijského obchodování příliš nezměnil a pohyboval se kolem 3,51 %.

„Myslím, že v tomto období – na konci japonského fiskálního roku – dochází k určitým tokům z Japonska,“ řekl Bart Wakabayashi, ředitel pobočky State Street (NYSE:STT) v Tokiu.

„Pokud je to tak, je to v podstatě jednorázová záležitost a pak se vrátíme k základům, což je v podstatě sledování výnosů.“

EUR/USD (long) – Zdroj: Autochartist

Kristina Cliftonová, analytička Commonwealth Bank of Australia (OTC:CMWAY), ve svém klientském komentáři napsala, že japonské banky mohou před pátkem usilovat o financování v amerických dolarech.

USD/JPY může být tento týden volatilní,“ řekla.

Euro mezitím posílilo o 0,1 % na 1,0809 USD, zatímco britská libra přidala 0,23 % na 1,2315 USD.

Pár EUR/GBP se zdá být zranitelný v blízkosti denního minima kolem 0,8770 na začátku asijské seance. Očekává se, že pár přinese čisté oslabení, protože jestřábí pokyny guvernéra Bank of England (BoE) Andrewa Baileyho podpořily libru šterlinků. Bailey v pondělí zopakoval, že centrální banka bude pokračovat v dalším zvyšování sazeb, pokud inflace ve Spojeném království zůstane trvalá.

Finanční nestabilita inspirovaná pádem tří středně velkých bank ve Spojených státech a druhé největší švýcarské banky Credit Suisse překračuje hranice. José Manuel Campa, předseda Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA), v německém listu Handelsblatt varoval: „Rizika ve finančním systému zůstávají velmi vysoká.“ Dále dodal: „Rostoucí úrokové sazby nadále zatěžují finanční trhy“.

V dalším vývoji bude euro tančit na melodii předběžných údajů o německém harmonizovaném indexu spotřebitelských cen (HICP) (březen), které budou zveřejněny ve čtvrtek. Podle konsenzu německý meziroční HICP výrazně zmírní na 7,5 % z dříve zveřejněných 9,3 %.

Australská měna vzrostla o 0,53 % na 0,6686 USD.

Zdroj: Getty Images

Pár NZD/USD zaznamenal prudké oživení poté, co obhájil hladinu podpory 0,6180. Na začátku evropské seance aktivum Kiwi protáhlo své zotavení kolmo nad 0,6230. Vzestupná tendence pro aktivum kiwi bank na slabém kurzu amerického dolaru.

Co se týče novozélandského dolaru, chmurné ekonomické vyhlídky po povodních vyvolaly obavy ohledně tempa růstu. Analytici banky ANZ očekávají, že novozélandská centrální banka (RBNZ) příští středu při přezkumu měnové politiky (MPR) zvýší oficiální měnovou sazbu (OCR) o 25 bb na 5,00 %. Zpomalení tempa zvyšování sazeb je optimální pro zpomalující ekonomiku. Zpráva banky ANZ rovněž diktuje, že OCR dosáhne vrcholu na úrovni 5,25 % a v květnu dojde ještě k jednomu zvýšení.

USD/INR se od října 2022 nachází ve fázi konsolidace, kdy se pár pohybuje mezi úrovněmi 81,00 a 83,00. Navzdory čtyřem pokusům na denním časovém rámci se páru nepodařilo překonat klíčovou psychologickou rezistenci 83,00. Přestože silné ekonomické základy činí Indii atraktivní volbou pro investory hledající další příběh růstu, indické rupii chybí hybnost.

Trh sice uklidňuje dohoda regionálního amerického věřitele First Citizens BancShares o koupi všech vkladů a úvěrů Silicon Valley Bank, ale podle Wakabayashiho se nikdo neuklidňuje.

„V tuto chvíli je dolar králem – dolar platí úrokové sazby, dolar je bezpečný. I kdyby došlo k jeho výprodeji, nebude to nic velkého a dolar se odrazí zpět.“