Podle Goldman Sachs by umělá inteligence mohla do 10 let zajistit celosvětový růst v hodnotě 7 bilionů dolarů. Zde je návod, jak toho využít

Podle Goldman Sachs generativní umělá inteligence zahájí éru inovací srovnatelnou se zavedením cloud computingu.

Firma očekává, že nejširší definice umělé inteligence bude v příštích 10 letech motorem globálního ekonomického růstu ve výši téměř 7 bilionů dolarů, přičemž produktivita ve stejném období vzroste o 1,5 %. V rámci toho má generativní umělá inteligence celkový adresovatelný trh v hodnotě 150 miliard dolarů, uvedla společnost Goldman Sachs.

„O AI se hovoří jako o dalším velkém technologickém posunu po vývoji internetu, mobilních zařízení a cloudu. Věříme, že generativní AI může zefektivnit pracovní postupy v podnikání, automatizovat rutinní úkoly a dát vzniknout nové generaci podnikových aplikací,“ napsali analytici Goldman Sachs v nedávné výzkumné zprávě.

Inovace jako ChatGPT od OpenAI, vyhledávač Bing od Microsoftu poháněný umělou inteligencí a Bard od Googlu, podpořené rozsáhlými jazykovými modely, obnovily rozruch kolem umělé inteligence. Tradiční AI byla využívána spíše k analytickým účelům než ke kreativním. Generativní AI však dokáže vytvářet nový obsah, jako je text, video, obrázky nebo počítačový kód, čímž se dostává o krok napřed.

Zdroj: Getty Images

„Nástroje generativní AI mají dalekosáhlé důsledky napříč odvětvími, od podnikového softwaru po zdravotnictví, finanční služby a další,“ uvedl Goldman Sachs.

Vzhledem k tomu, že technologičtí giganti je již začleňují do svých produktů, Goldman Sachs vidí generativní AI jako nástroj zvyšující prodej, produktivitu a inovaci produktů. Firma dodala, že softwarové společnosti budou mít díky AI příležitosti k upsellingu a cross-sellingu produktů. To pomůže zvýšit udržení zákazníků a rozšířit zákaznickou základnu.

Jak na to
Navzdory potenciálu těchto nástrojů stát v čele nových podniků a produktů napříč technologickým průmyslem Goldman Sachs vyzdvihl stávající technologické giganty Microsoft (MSFT), Salesforce (CRM) a Adobe (ADBE) jako klíčové lídry v této oblasti. U každé z těchto společností zvýšila cílové ceny s tím, že mohou těžit z nedávných oznámení produktů a svých zásobáren dat o zákaznících.

Výrobce designérského softwaru Adobe minulý týden uvedl na trh nástroj Firefly s umělou inteligencí, který uživatelům umožní zadávat příkazy pro rychlou úpravu a generování obrázků. Společnost také uzavřela partnerství v oblasti umělé inteligence se společností Nvidia, aby společně vyvinuly „novou generaci pokročilých generativních modelů umělé inteligence“, z nichž některé budou společně vyvinuty prostřednictvím portfolia produktů Adobe Creative Cloud a cloudové služby Picasso společnosti Nvidia.

Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu společnosti Adobe na 480 USD, což znamená více než 28% nárůst oproti hodnotě, na které společnost v pondělí uzavřela. Cena akcií společnosti od počátku roku vzrostla o 10 %.

Microsoft, jeden z největších poskytovatelů cloudových služeb, rychle využil šílenství kolem umělé inteligence po vydání ChatGPT. Softwarový gigant v lednu oznámil novou několikaletou investici v hodnotě několika miliard dolarů do OpenAI (po počáteční investici v roce 2019) a následně představil novou verzi svého vyhledávače Bing, která obsahovala chatbota využívajícího jazykovou technologii OpenAI GPT-4.

V polovině března předvedla, jak dokáže zavádět produkty poháněné umělou inteligencí napříč celým technologickým stackem, když do svého balíku podnikového softwaru Microsoft 365, včetně aplikací Word, PowerPoint a Excel, přidala technologie generativní umělé inteligence nazvané Copilot. Analytici si toho všimli a upozornili na varianty Copilotu s aplikacemi Dynamics a Github a také se službami, jako jsou Teams Premium, její balík Azure OpenAI Services a aplikace Viva Sales pro zážitek prodejců.

Analytici zvýšili cílovou cenu pro společnost s ratingem buy na 325 USD, což naznačuje, že akcie mohou získat přibližně 17 % z hodnoty, na které v pondělí uzavřely. V letošním roce si její akcie připsaly zhruba 14 %.

Goldman Sachs uvedl, že Salesforce by měla těžit ze „zvýšení produktivity front-office“ díky kombinaci generativních technologií umělé inteligence se svými produkty, což by vedlo k dlouhodobějšímu růstu tržeb, zlepšení činnosti obchodních zástupců a přilákání více uživatelů.

Salesforce je schopen uchovávat rozsáhlá data napříč mnoha odvětvími a klienty, což softwarové společnosti dává jedinečnou možnost využít generativní AI k tomu, aby prostřednictvím svých platforem poskytovala uživatelům více poznatků založených na datech a realizovatelných úkolů, uvedli analytici.

Společnosti přidělili cílovou cenu 325 dolarů, což znamená téměř 70% nárůst oproti pondělní uzavírací ceně Salesforce. Akcie společnosti si od počátku roku do současnosti připsaly 44 % a odrazily se tak od svých ztrát v roce 2022.

Goldman Sachs rovněž vyzdvihl společnosti Intuit, Google, Amazon, Nvidia a Meta, mateřskou společnost Facebooku, jako další společnosti s nákupním hodnocením, které mají „nejlepší předpoklady“ uspět v této perspektivní oblasti. Již nedávný boom umělé inteligence pomohl pozvednout tyto technologické akcie s megakapacitou a v letošním roce zatím drží širší trh navzdory nejistotě způsobené regionální bankovní krizí a obavám o celkový ekonomický výhled.

Společnost Nvidia (NVDA) si od začátku roku připsala 83 %, což z ní v tomto čtvrtletí činí nejvýkonnější společnost v rámci indexu S&P 500, a výrobce čipů tak má nakročeno k nejlepšímu čtvrtletí od roku 2001.