Je vhodné koupit akcie společnosti American Express?

Kromě toho, že od konce roku 2021 a v průběhu roku 2022 akcie fintech dostaly na frak, mohou nedávné bankovní turbulence způsobit, že investoři budou zcela ignorovat všechny podniky s vazbou na odvětví finančních služeb. Být takto uzavřený by však byl chybný přístup, protože stále existuje několik skvělých společností, které si nezaslouží být rychle přehlíženy.

Vzhledem k výše uvedenému je přední finanční akcií, jejíž nákup je nyní vhodné zvážit, American Express (AXP). Zde je důvod, proč se jedná o skvělou firmu, kterou již dlouho vlastní i Berkshire Hathaway Warrena Buffetta.

Zdroj: Getty Images

Vyšší úrokové sazby sice pomohly ve čtvrtém čtvrtletí zvýšit čisté úrokové výnosy o 31 % oproti předchozímu roku, ale měly i svou stinnou stránku. Čistá míra odpisů úvěrů z karet společnosti American Express činila 1,1 %, což je nárůst oproti 0,6 % ve 4. čtvrtletí 2021. Navíc 1 % zůstatků úvěrů členů karet je více než 30 dní po splatnosti, což je nárůst oproti 0,7 % v předchozím roce. To donutilo společnost American Express vyčlenit v roce 2022 2,2 miliardy USD na rezervy na úvěrové ztráty, což představuje přímý zásah do výnosů.

Nebyly to však jen špatné zprávy, protože celkové příjmy společnosti (po odečtení úrokových nákladů) ve výši 52,9 miliardy dolarů v roce 2022 vzrostly o 25 % oproti předchozímu roku. Objem plateb v síti ve výši necelých 1,6 bilionu dolarů byl o 21 % vyšší než v roce 2021. A aktivní kartová základna společnosti se meziročně zvýšila o 10 % na 133,3 milionu.
Pro letošní rok vedení společnosti očekává růst tržeb o 15 až 17 % a nárůst zisku na akcii přibližně o 13 %.

Společnost těží z příznivých vlastností

Zdroj: Getty Images

Čtenáři možná znají strategii společnosti American Express zaměřenou na bohaté publikum. Podle společnosti její držitelé karet obvykle utrácejí třikrát více než zákazníci jiných společnosti, což je obrovský rozdíl. To by mohlo podnik podpořit v době recese, protože vyšší čisté jmění těchto spotřebitelů a větší volný příjem mohou vést k pružnému chování při utrácení.
Kromě toho rostoucí podíl výdajů společnosti American Express připadá na mileniály a generaci Z. To by mohl být pozitivní ukazatel pro dlouhodobé vyhlídky společnosti, protože tito mladší spotřebitelé si s postupným růstem svých příjmů osvojují schopnost utrácet u společnosti American Express více.

Další velmi pozitivní vlastností společnosti American Express je, že provozuje vlastní platební síť, podobně jako Visa a Mastercard. Jako platforma, která pomáhá zpracovávat transakce probíhající v její síti a spojuje spotřebitele přímo s obchodníky, těží American Express z vyšších výdajů v důsledku inflace. A protože její obchodníci nechtějí přijít o držitele karet American Express jako zákazníky, může si společnost účtovat vyšší poplatky za zpracování plateb. Příjmy z tohoto segmentu, označované jako příjmy ze slev, dosáhly v loňském roce 30,7 miliardy USD (58 % z celkového objemu společnosti) a meziročně vzrostly o 25 %.
Překvapivě pouze 19 % celkových příjmů společnosti pochází z čistých úrokových výnosů, což snižuje makroekonomické riziko společnosti American Express. Udržování úvěrové angažovanosti pod kontrolou prospívá podniku v nejistých dobách.

Zdroj: Pixabay

Odměňování akcionářů

Za posledních pět let vzrostla cena akcií společnosti American Express o 77 % (k datu psaní tohoto článku), čímž s velkým náskokem překonala širší index S&P 500. Akcie se nyní obchodují s poměrem ceny k zisku (P/E) 16, což je méně než pětiletý průměr 20.
Ačkoli se American Express prodává se slevou oproti své minulosti, v relativním vyjádření to není tak jednoduché. Akcie jsou mnohem dražší než přímý konkurent, jako je Discover Financial Services, což však může být odůvodněno zaměřením společnosti Discover na méně majetné zákazníky a její velkou závislostí na úrokových příjmech. A American Express je dražší než tradiční banky jako JPMorgan Chase a Wells Fargo. Na druhou stranu je P/E této akcie zhruba o polovinu nižší než u Visa a Mastercard. To by mohlo znamenat, že American Express je v současnosti poměrně dobře oceněna.
Abychom však investory přiměli k nákupu akcií, je třeba zdůraznit, že společnost vyplácí neustále rostoucí dividendu. A počet akcií v oběhu se za posledních deset let snížil o 34 %, přičemž je pravděpodobné, že dojde k dalším odkupům. To naznačuje, že na společnosti American Express je mnohem více důvodů k radosti než nevýhod. A investoři by udělali dobře, kdyby se na tuto špičkovou finanční akcii podívali blíže.