Pro tyto akcie z oblasti umělé inteligence přichází býčí trh

Společnost CrowdStrike využívá umělou inteligenci k tomu, aby se její nabídka kybernetické bezpečnosti stala špičkovou volbou.

Společnost Palantir se nedávno stala ziskovou a plánuje, že to tak zůstane i v roce 2023.

Umělá inteligence (AI) se stala žhavým tématem pro investory poté, co se kalendář přehoupl do roku 2023. Není to náhoda, protože mnoho významných společností zavádí chatboty s umělou inteligencí pro širokou veřejnost. I když se jedná o významný vývoj, skutečnost je taková, že mnoho společností využívá sílu AI již mnohem déle.

Společnosti CrowdStrike (CRWD) a Palantir (PLTR) využívají umělou inteligenci ke zpracování dat pro své platformy již od svého vzniku, což z nich činí lídry v oblasti umělé inteligence v příslušných odvětvích. Každá z těchto akcií dosáhla bodu, kdy se dá křičet o koupi, a investoři by měli mít tyto dvě akcie ve svém hledáčku. Zde je důvod, proč by se mohly stát základními položkami vašeho portfolia, abyste získali expozici vůči revoluci v oblasti AI.

1. CrowdStrike

Společnost CrowdStrike soutěží v oblasti kybernetické bezpečnosti se svými řešeními pro zabezpečení koncových bodů. Tento typ softwaru zabezpečuje jakékoli koncové zařízení, které může mít přístup k firemní síti, například telefon nebo notebook.

Zdroj: Crowdstrike

Společnost CrowdStrike nasazuje umělou inteligenci tak, že každý týden analyzuje biliony signálů a určuje, co je běžné použití a co hrozba. Tím, že své systémy AI trénuje na odhalování těchto narušení, může také rychle ukončit útok dříve, než dojde ke skutečným ztrátám.

Ale to je jen začátek. CrowdStrike má více než 20 nabídek, které rozšiřují tento primární produkt, a představuje tak komplexní nabídku mnoha produktů souvisejících s kybernetickou bezpečností.

S přibývajícími zákazníky rostou příjmy společnosti CrowdStrike. Více než polovina zákazníků používá alespoň pět produktů a roční opakující se příjmy vzrostly o 48 % na 2,56 miliardy dolarů ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 (skončilo 31. ledna), CrowdStrike tak prokázal atraktivitu svých produktů.

Společnost CrowdStrike také vytváří spoustu volných peněžních toků (FCF) z tohoto toku příjmů. Ve čtvrtém čtvrtletí vyprodukovala 209 milionů dolarů FCF, což jí dává 33% marži. Pokud si společnost CrowdStrike dokáže tuto marži udržet i v roce 2023 a dosáhne svého fiskálního cíle pro rok 2024 ve výši 2,985 miliardy dolarů, vyprodukuje v tomto fiskálním roce téměř 1 miliardu dolarů v FCF.

Zdroj: Getty Images

To znamená, že CrwodStrike se obchoduje za atraktivní 31,5násobek forwardového FCF, takže je levnější než Microsoft, který se obchoduje za 34,2násobek forwardového FCF.

Společnost CrowdStrike roste mnohem rychleji než kterákoli jiná společnost, má působivý obchodní model a silné finanční zdroje. Vzhledem k tomu, že se akcie obchodují za nízkou cenu, není zde důvod k nákupu.

2. Palantir

Zatímco společnost CrowdStrike používá k procházení dat umělou inteligenci, společnost Palantir používá umělou inteligenci s jiným výsledkem. Její software umožňuje uživatelům generovat poznatky z hor dat, ať už jde o údajné vypátrání Usámy bin Ládina nebo určení, kam nasměrovat pacienta přicházejícího do nemocnice.

Zákazníci mohou zaznamenat masivní dopady. Například společnost Tyson Foods využila Palantir u více než 20 projektů, čímž dosáhla úspory nákladů ve výši více než 200 milionů dolarů.

Vzhledem k tomu, že data se stávají nedílnou součástí podnikových operací, Palantir se stane špičkovou platformou, která svým klientům poskytne výhodu před jejich konkurenty.

Zdroj: Palantir

Společnost sice nezaznamenává masivní růst jako CrowdStrike, ale i tak je to působivé. Ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly příjmy o 18 % na 509 milionů dolarů. Velkou novinkou však byla její ziskovost: Společnost Palantir dosáhla zisku na akcii (EPS) podle GAAP ve výši 0,01 USD. To sice není nic závratného, ale každá společnost musí někde začít.

A její ziskovost nebyla jednorázová. Pro rok 2023 vedení společnosti očekává meziroční růst tržeb o 16 % a dosažení určitého čistého zisku podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP).

Navzdory těmto dobrým výsledkům a skvělým prognózám nejsou akcie společnosti Palantir příliš vysoko hodnoceny. Akcie se obchodují za 8,8násobek tržeb, což je výrazná sleva oproti společnosti CrowdStrike.

Vzhledem k tomu, že společnost Palantir dosahuje ziskovosti a stále stabilně roste, vypadají její akcie jako výhodná koupě, zejména díky jejímu softwaru pro analýzu dat poháněnému umělou inteligencí.