Oracle Cloud rozšiřuje partnerství se společností Nvidia. Je to důvod k nákupu?

Na poslední březnové technologické konferenci společnosti Nvidia (NVDA) společnost zdůraznila další způsoby, jakými posiluje odvětví cloud computingu. Dokonce i společnost Oracle (ORCL) se zapojuje do akce, protože využívá sílu společnosti Nvidia, aby dosáhla několika vítězství proti svým mnohem větším zavedeným rivalům v odvětví cloudové infrastruktury.

Starý technologický gigant Oracle díky cloudu a společnosti Nvidia vdechuje svému rozsáhlému podniku nový život, ale je to důvod k nákupu akcií?

Společnost Nvidia si vybrala Oracle jako „prvního poskytovatele“ nové cloudové služby

Během březnové konference společnosti Nvidia bylo oznámeno, že Oracle Cloud Infrastructure (OCI) bude první veřejnou cloudovou výpočetní službou, která bude nabízet novou službu Nvidia DGX Cloud. Nová služba nabízí možnost „pronájmu“ nejnovějších hardwarových systémů Nvidia prostřednictvím cloudového předplatného bez nutnosti přímého nákupu značného množství hardwaru. Služba DGX Cloud je výkonná a dokáže trénovat pokročilé systémy umělé inteligence (AI).

Zdroj: Unsplash

To není tak překvapivé. Loni na podzim společnosti Oracle a Nvidia původně oznámily, že OCI přidá desítky tisíc pokročilých grafických procesorů Nvidia, aby se pokusila přilákat nové zákazníky. To se dařilo.

Společnost Oracle oživuje svůj růst prostřednictvím segmentu OCI. Příjmy z cloudové infrastruktury se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 meziročně zvýšily o 55 % na 1,2 miliardy USD. Kč, což je ve srovnání s cloudovými giganty drobné: Amazon AWS, Microsoft Azure a Google Cloud společnosti Alphabet. Společnost OCI však chce dohnat ztrátu a uspět se svou rychlou cloudovou expanzí. Celkové tržby ve čtvrtém čtvrtletí meziročně poskočily o 18 % díky segmentům OCI a souvisejícího softwaru.

Přidání služby Nvidia DGX Cloud by mohlo společnosti Oracle pomoci udržet pedál na podlaze v době umělé inteligence.

Je čas se nadchnout pro Oracle?

Když společnosti Nvidia a Oracle loni na podzim poprvé uzavřely novou dohodu o infrastruktuře, předpokládal jsem, že největšího vítěze z nového vedoucího postavení v oblasti cloudových technologií získá společnost Nvidia. Ačkoli společnost Oracle uzavřela dohodu jako první, rozhodně nebyla poslední, kdo tak učinil. Také Microsoft Azure masivně nakupuje grafické procesory. Společnost AWS byla nějakou dobu potichu, ale na březnové konferenci také oznámila, že uvádí na trh nové grafické procesory Nvidia.

Zdroj: Getty Images

Vzhledem k tomu, že společnost Nvidia je v současnosti dominantním lídrem v oblasti čipového hardwaru – zejména pokud jde o napájení služeb umělé inteligence – zdá se, že tento průkopník v oblasti polovodičů vyrovnal podmínky pro poskytovatele cloudové infrastruktury.

Pokud může jeden tak bezvýznamný start-up, jako je OCI, začít dosahovat velkých vítězství pouhým přidáním společnosti Nvidia do mixu, může se cloudová infrastruktura skutečně změnit v komoditní službu. Pokud si jeden z nich koupí čipy Nvidia, musí ho následovat všichni.

Komoditizace cloudové infrastruktury je pro Oracle OCI prozatím skvělou zprávou. Znamená to, že může konkurovat a získávat zakázky tím, že jako první začne nabízet služby společnosti Nvidia, a možná později bude moci konkurovat i cenou – za předpokladu, že se jí podaří neustále rozšiřovat svou cloudovou platformu.

Akcie společnosti Oracle se v současné době obchodují za 30násobek zisku na akcii za posledních 12 měsíců nebo za 18násobek očekávaného zisku za jeden rok dopředu. Není to sice fantastická nabídka, ale není ani směšná, protože společnost Oracle se opět vrátila do režimu skutečného růstu.

Zdroj: Unsplash

Pozor na pronásledování nedávných vítězů

Z dlouhodobého hlediska to ovšem vypadá, že největším vítězem bude stále Nvidia. Její práce na pokročilých výpočtech vyrovnala podmínky pro cloud, což znamená, že velká část budoucího ziskového růstu připadne společnosti Nvidia. Trh si však tuto skutečnost již uvědomil a Nvidia má v těchto dnech divoké prémiové ocenění (podle údajů z tohoto článku více než 60násobek očekávaného zisku za rok dopředu).

Pro investory, kteří hledají cenově výhodnější akcie těžící z nástupu nových technologií umělé inteligence a cloudu, by Oracle mohl stát za pozornost vedle svých větších technologických kolegů. Mějte se však na pozoru před honbou za nedávnými vítězi. Ostatní titáni veřejné cloudové infrastruktury také reagují a využívají nový hardware společnosti Nvidia.

Mou největší dlouhodobou sázkou zůstává Nvidia, i když vzhledem k velkému nárůstu ceny akcií v posledních měsících v tuto chvíli už nic nekupuji.