2 nezastavitelné růstové akcie, které by mohly v roce 2023 vyletět parabolicky nahoru

Společnosti se silnými obchodními modely mohou zůstat odolné i v době recese.

Pozice společnosti Intuitive Surgical jako lídra v oboru jí dává klíčovou konkurenční výhodu.

Airbnb nachází způsoby, jak růst i v období ekonomické nestability.

Akciový trh se může v nadcházejících měsících dostat do volatilní oblasti, zejména pokud budou přetrvávat ekonomické překážky. I v této situaci však velké podniky zaznamenávají vítězství a pokračují ve svých růstových příbězích. A jsou to právě tyto podniky, které mohou mít nejlepší předpoklady pro zvládnutí cesty, která je před námi.

Pokud chcete tento měsíc rozšířit své portfolio, zde jsou dvě růstové akcie, jejichž nákup byste měli zvážit právě teď.

1. Intuitive Surgical

Společnost Intuitive Surgical (ISRG) se může pochlubit zavedeným podnikem s pevnou pozicí na lukrativním trhu chirurgické robotiky. Toto odvětví s mnohamiliardovým obratem nadále zaznamenává explozivní růst s tím, jak se rozšiřují možnosti využití těchto systémů a nástrojů. Když byl před více než 20 lety poprvé schválen stěžejní produkt společnosti, chirurgický systém da Vinci, dostal od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv zelenou pro použití ve všeobecné laparoskopické chirurgii. Dnes se systémy da Vinci používají při všech operacích, včetně operací srdce, močového měchýře, ledvin a hrudníku.

Zdroj: Intuitivesurgical

Tyto systémy umožňují chirurgům bezkonkurenční přesnost při široké škále zákroků a pacientům nabízejí nesčetné výhody, od kratší doby rekonvalescence až po menší riziko nežádoucích pooperačních příhod. Na obchodním modelu společnosti Intuitive Surgical je geniální zejména to, že zatímco na prodeji jednoho chirurgického systému může vydělat miliony dolarů, ještě více peněz vydělává na náhradních nástrojích, instrumentech, integrovaných softwarových řešeních, službách technické podpory, plánech dalšího vzdělávání a dalších službách, které prodává poskytovatelům zdravotní péče po dokončení prvního prodeje.

Za posledních deset let vzrostly roční příjmy a čistý zisk společnosti Intuitive Surgical o 175 % a 97 %. Jen za poslední tři roky vzrostl její horní a dolní řádek o 43 %, resp. 25 %.

Tento ziskový a stabilně rostoucí zdravotnický podnik má v odvětví, ve kterém působí, dostatek prostoru pro další rozvoj. V příštím desetiletí a v dalších letech se očekává prudký rozvoj chirurgických robotických systémů, přičemž do roku 2030 by se měl tento trh zhruba ztrojnásobit na současnou hodnotu. Tato akcie ve zdravotnictví se jeví jako bezproblémový nákup pro investory, kteří hledají špičkové akcie, jež by mohli přidat do svých portfolií a držet je po mnoho let.

Zdroj: Intuitivesurgical

2. Airbnb

Airbnb (ABNB) čelila před několika lety téměř nemožnému trhu, když se rozšířila pandemie a cestování se v podstatě zastavilo, stejně jako téměř všechny ostatní společnosti, které jsou primárně vystaveny vysoce diskrečnímu cestovnímu ruchu. Ačkoli oživení cestovního ruchu pokračuje rychlým tempem, zejména v posledním roce, obavy z recese a poklesu spotřebitelských výdajů vytvářejí pro mnoho podniků v této oblasti náročné prostředí.

Airbnb však stále posiluje a dosahuje rekordního růstu tržeb a ziskovosti, přičemž její podnikání zaznamenává superrychlý růst, který výrazně předstihuje mnoho jejích konkurentů. Oživení v oblasti volnočasového a jinak krátkodobého cestování je zde rozhodně katalyzátorem, i když zdaleka ne jediným.

Dlouhodobé pobyty, tedy pobyty na 28 a více dní, jsou jednou z nejrychleji rostoucích délek cest přes Airbnb. Na konci roku 2022 tvořily tyto pobyty 21 % všech rezervací na Airbnb, před pandemií to bylo jen asi 13 % až 16 %.

Zdroj: Getty Images

Příjmy Airbnb, počet rezervovaných nocí a zážitků a hrubá hodnota rezervací v roce 2022 vzrostly oproti předchozímu roku o 40 %, 31 % a 35 %. Vzhledem k flexibilitě a rozmanitosti pobytů na platformě Airbnb jsou její nabídky určeny mnohem širšímu publiku, než jaké by mohl přilákat průměrný hotel, od obchodních cestujících, rekreantů a digitálních nomádů až po ty, kteří hledají alternativu k průměrnému pronájmu bytu.

Široká škála prorůstových faktorů, které jsou hnací silou podnikání Airbnb, je dobrým předpokladem pro to, že se jí bude dařit i po období recese, i kdyby cestování dočasně zpomalilo a na nějakou dobu ovlivnilo její růst. Tyto trvalé růstové prvky by mohly vytvořit pozoruhodnou příležitost k nákupu pro investory, kteří chtějí získat neuvěřitelný podnik s dlouhodobým růstovým potenciálem, zatímco se obchoduje na poklesu.