2 polovodičové akcie, které by se mohly připojit k Apple, Amazonu, Alphabetu a Microsoftu

První společnost s miliardovým obratem vznikla v roce 1901 a v následujících 117 letech se odvětví, která vytvářela největší hodnotu na burze, měnila mezi ocelářstvím, výrobou automobilů, průmyslovými výrobky a technologiemi.

To nás přivádí do roku 2018, kdy se technologický gigant Apple stal první společností na světě, která nashromáždila tržní kapitalizaci ve výši 1 bilionu dolarů. V následujících letech se k Applu přidaly společnosti Microsoft, Amazon a mateřská společnost Googlu Alphabet s vlastním oceněním ve výši 1 bilionu dolarů.

Pokud je historie vodítkem, můžeme být od první společnosti na světě s hodnotou čtyř miliard dolarů vzdáleni více než sto let! Navíc je téměř nemožné zjistit, jaká neobjevená odvětví by mohla tuto hodnotu vytvořit.

Zaměřme se nyní na dvě silné polovodičové společnosti, které by se mohly stát členy exkluzivního klubu 1 bilionu dolarů – a pokud se tam dostanou, mohly by investorům, kteří je dnes koupí, přinést monstrózní zisky.

Zdroj: Getty Images

1. Nvidia pokračuje v rozvoji umělé inteligence

Společnost Nvidia (NVDA) je jednou z nejvýkonnějších akcií v roce 2023 s ročním ziskem 88 %. A to je teprve duben. Společnost je nejznámější výrobou jedněch z nejpokročilejších grafických čipů na světě používaných v herních aplikacích a datových centrech, ale rychle si získává uznání i jako lídr v oblasti umělé inteligence.

Společnost Nvidia byla vždy průkopníkem v oblasti technologií umělé inteligence. V roce 2016 dodala jeden z prvních superpočítačů s umělou inteligencí na světě společnosti OpenAI, která vyvinula online chatbota ChatGPT. Dnes OpenAI pokračuje v trénování svých rozsáhlých jazykových modelů na tisících pokročilých grafických čipů Nvidia.

Společnost Ark Investment Management Cathie Woodové se domnívá, že takové generativní modely umělé inteligence by mohly do roku 2030 přinést příjmy ve výši 14 bilionů dolarů a do té doby by mohly globální ekonomice přinést produkci v hodnotě 200 bilionů dolarů. Společnost Nvidia je v této fázi jedním z mála dodavatelů nástrojů, které vývojáři AI potřebují k uvolnění této hodnoty.

Generální ředitel společnosti Nvidia Jensen Huang se domnívá, že výpočetní hardware je fyzicky omezen ve své schopnosti neustále zmenšovat velikost a zároveň poskytovat vyšší výkon. Díky umělé inteligenci však software dokáže ze stávajícího hardwaru vytěžit tisíckrát vyšší výkon. Nyní Nvidia poskytne všem firmám přístup k infrastruktuře potřebné k vývoji AI pro jejich vlastní účely, protože zpřístupňuje svůj superpočítač DGX online prostřednictvím poskytovatelů cloudu, jako je Microsoft Azure.

Zdroj: Bloomberg

To nutí investory přehodnotit dlouhodobý potenciál společnosti Nvidia, protože už rozhodně není pouhým výrobcem polovodičů. Vytváří odpovídající software, který z ní dělá společnost s komplexní výpočetní platformou. Její platforma Drive je toho skvělým příkladem – poskytuje výrobcům automobilů veškerý hardware a software potřebný k implementaci plně autonomních samořídicích funkcí do jejich nových vozidel. Podle společnosti Allied Market Research by jen tato oblast mohla do roku 2030 představovat příležitost v hodnotě 2,1 bilionu dolarů.

Po letošním neuvěřitelném vzestupu akcií Nvidie je nyní společnost oceněna na 684 miliard dolarů a je na nejlepší cestě k dosažení hranice 1 bilionu dolarů. A vzhledem k významným příležitostem v oblasti umělé inteligence je docela dobře možné, že se jí to podaří do konce desetiletí.

2. Společnost Advanced Micro Devices by mohla být lídrem v oblasti vysoce výkonných počítačů.

Společnost Advanced Micro Devices (AMD) je z hlediska ocenění o dost pozadu za společností Nvidia. V současné době má hodnotu pouhých 155 miliard USD, takže její akcie budou muset posílit o 545 %, aby společnost dosáhla ocenění 1 bilion USD. Společnost AMD vyrábí jedny z celosvětově nejžádanějších polovodičů, od procesorů po grafické čipy, které se používají jak v populární spotřební elektronice, tak v datových centrech.

Protože společnost AMD musí zdolat mnohem strmější horu než Nvidia, aby dosáhla ocenění 1 bilion dolarů, prozkoumejme, co bude třeba udělat, aby se tam dostala z matematického hlediska. Společnost AMD v posledních pěti letech zvyšovala své příjmy složenou roční mírou 34,6 %, z 5,3 miliardy dolarů v roce 2017 na 23,6 miliardy dolarů v roce 2022. Proto se její akcie obchodují s poměrem ceny k tržbám (P/S) ve výši 6,5.

Zdroj: Shutterstock

Za předpokladu, že poměr P/S zůstane konstantní, bude muset AMD dosáhnout ročních tržeb ve výši 152 miliard dolarů, aby ospravedlnila tržní kapitalizaci ve výši 1 bilionu dolarů. Pokud si udrží roční tempo růstu tržeb v průměru 34,6 %, mohla by během příštích sedmi let dosáhnout obratu 152 miliard USD.

Ale i kdyby se tempo růstu zpomalilo, vzhledem k tomu, že by se společnost AMD mohla podílet na příležitosti v oblasti umělé inteligence společně s Nvidií, existuje velká šance, že se v dlouhodobém horizontu připojí ke společnostem Apple, Amazon, Alphabet a Microsoft v klubu firem s obratem 1 bilion dolarů.