3 dobré důvody, proč si koupit akcie Disney právě teď

Společnost Walt Disney (DIS) si v posledních letech prošla řadou neúspěchů. COVID-19 a řada makroekonomických problémů se spikly a způsobily, že se situace na nejšťastnějším místě na Zemi poněkud zhoršila.

Naštěstí je důvod věřit, že společnost Disney a její akcionáře čekají lepší časy. Zde je důvod, proč je další býčí růst ceny akcií možná za rohem.

1. Její streamovací byznys je na cestě k ziskovosti

Během několika málo let dosáhla společnost Disney ve svých streamovacích operacích úctyhodného rozsahu. Rok 2022 zakončila zábavní společnost s téměř 162 miliony předplatitelů služby Disney+. Spolu s dalšími 48 miliony zákazníků služby Hulu a 25 miliony zákazníků ESPN+ je nyní celkový počet téměř 235 milionů předplatitelů streamingu společnosti Disney příznivě srovnatelný s 231 miliony zákazníků společnosti Netflix.

Bezkonkurenční knihovna obsahu společnosti Disney podpořila její růst. Nyní, po velkých investicích do nových pořadů, aby zajistila, že Disney+ bude po svém spuštění v roce 2019 dobře přijat zákazníky, může společnost své výdaje na obsah zmírnit.

Zdroj: Getty Images

Společnost se hodlá soustředit na své klíčové franšízy, jako jsou Marvel Cinematic Universe a Star Wars. Stálý přísun nových titulů založených na nejoblíbenějších postavách a příbězích společnosti Disney by měl být více než dostačující k udržení stávajících zákazníků i k přilákání dalších zájemců o předplatné.

Společnost Disney očekává, že díky novému plánu obsahu ušetří přibližně 3 miliardy dolarů ročně. Vedení společnosti rovněž plánuje další 2,5 miliardy dolarů v oblasti provozní efektivity. Tento plán úspor nákladů ve výši 5,5 miliardy dolarů má společnosti pomoci dosáhnout cíle vybudovat z Disney+ ziskový podnik do konce fiskálního roku 2024 a zvýšit celkovou ziskovost společnosti Disney.

Ziskové marže se již vyvíjejí správným směrem. V segmentu přímého prodeje zákazníkům, který zahrnuje streamovací operace, se provozní ztráty snížily z 1,5 miliardy dolarů ve fiskálním čtvrtletí (skončilo 1. října) na 1,1 miliardy dolarů ve čtvrtletí končícím 31. prosince.

Snížení nákladů spolu s nedávno přijatým zvýšením cen by mělo v nadcházejících čtvrtletích přispět k dalšímu snížení těchto ztrát. Zdá se tedy, že společnost Disney+ je na dobré cestě začít generovat významné zisky do roku 2025 a možná i dříve.

2. Společnost Disney by mohla získat miliardy z prodeje majetku

Společnost Disney má další zajímavé možnosti, které by mohly pomoci urychlit její ziskovou kampaň. Analytici Citigroup se domnívají, že Disney prodá svůj dvoutřetinový podíl v Hulu kabelové společnosti Comcast (CMCSA 2,05 %), která vlastní zbývající třetinu této streamovací služby. Dohoda společnosti Disney se společností Comcast oceňuje Hulu na 27,5 miliardy dolarů, takže prodej by mohl do pokladny společnosti Disney přinést více než 18 miliard dolarů.

Zdroj: Unsplash

Výzkumníci Citigroup předpokládají, že společnost Disney by mohla použít hotovost získanou z případného prodeje na splacení dluhu a zpětný odkup akcií, což by pomohlo zvýšit zisk na akcii. Prodej Hulu by jí také umožnil soustředit investice do obsahu na hlavní službu Disney+.

A společnost by se mohla rozhodnout ESPN prodat. Společnost Disney nedávno restrukturalizovala své aktivity ze dvou divizí na tři a ESPN se tak stala samostatným provozním segmentem. Tato reorganizace by měla usnadnit odpojení sportovní jedničky od ostatních aktivit společnosti Disney v případě prodeje.

Stříhání kabelové televize omezilo kabelové aktivity ESPN, ale stále se jedná o vysoce ziskový byznys, takže jeho prodej by pravděpodobně přinesl ještě více peněz než prodej Hulu. Prodej ESPN by také mohl snížit riziko pro investory společnosti Disney, protože mateřská společnost by byla méně vystavena neustále klesajícímu počtu předplatitelů kabelové televize.

3. Dividendy jsou na cestě

Společnost Disney byla nucena na jaře 2020 pozastavit výplatu hotovosti svým investorům. Tehdy byly její parky a letoviska nuceny zavřít kvůli pandemii. Společnost Disney odhaduje, že kvůli těmto a dalším problémům souvisejícím s pandemií přišla o miliardy dolarů peněžních toků.

Zdroj: Unsplash

Její zábavní parky jsou nyní opět v provozu a její finance jsou na mnohem pevnějším základě. Vedení je navíc přesvědčeno o svých cílech v oblasti snižování nákladů a ziskovosti. Společnost Disney proto hodlá obnovit výplatu hotovosti akcionářům.

Během hovoru k výsledkům společnosti 8. února generální ředitel Bob Iger řekl: „Nyní, když jsou dopady pandemie na naše podnikání z velké části za námi, máme v úmyslu požádat správní radu, aby do konce kalendářního roku schválila obnovení výplaty dividend.“ Iger dodal, že počáteční dividenda společnosti Disney bude „skromná“ a že společnost bude usilovat o její postupné zvyšování.

Ačkoli výnos společnosti Disney bude zpočátku pravděpodobně nízký, obnovení výplaty hotovosti by mělo její akcie vrátit do hledáčku investorů zaměřených na příjmy, zejména těch, kteří oceňují růst dividend. To by mohlo zvýšit poptávku po akciích a přispět k růstu jejich ceny v příštím roce.